Kompiuteris piešia 17 milijonų spalvų atvaizdus  (1)

Kaip patraukliausiai panaudoti 16,8 milijono spalvų viename atvaizde? Vengrų programuotojui Józsefui Fejesui tai buvo klausimas, į kurį jis norėjo atsakyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusį mėnesį interneto varžybose programuotojų buvo paprašyta parašyti paprastą programėlę, kuriančią originalius atvaizdus, kuriuose kiekvienas vaizdo taškas būtų skirtingos spalvos.

Jie galėjo panaudoti 16 777 216 spalvų – tiek įmanoma perteikti 24 bitų RGB technologija. Taip yra todėl, kad bet kurį RGB tašką apibūdina jame esančios raudonos, žalios ir mėlynos spalvos kiekis. 24 bitų spalvose, kiekvienas iš šių trijų komponentų gali turėti intensyvumo lygį nuo 0 iki 255 (256×256×256 = 16 777 216).

(Image: József Fejes)

Varžyboms pateikti darbai buvo labai įvairūs, bet kai dalyviai susižavėjo jo programos kuriamais vaizdais, Fejesas buvo paskelbtas nugalėtoju. Kai kurie vaizdai primena gėles, kaip akvarelė ir jis vadina juos „vaivorykštės dūmais“.

Programa automatiškai piešia spalvotus taškus, įvertindama atspalvio ir šviesumo panašumą. Kai kuriuose atvaizduose spalvos pasirenkamos atsitiktinai ir tada padedamos į labiausiai tinkamą vietą, po to parenkama ir padedama kita atsitiktinė spalva. „Vaivorykštės dūmų“ pavyzdžiuose programa parenka kiekvienos spalvos grupių spalvas iš eilės, sudedamos visos raudonos spalvos, tada oranžinės ir taip toliau.

Atvaizdo „augimą“ galima apibrėžti ir nusprendžiant, ar programa spalvotą tašką padės šalia panašiausios vienos spalvos, ar ten, kur ją sups vidutiniškai panašiausios spalvos.

„Iš pradžių nežinojau, ar galiausiai gausis kas gražaus ar ne, tai man buvo tiesiog įdomus programavimo iššūkis,“ sako jis. „Labai nustebau išvydęs, kaip gražiai gavosi.“

Nors aukščiau pateikti atvaizdai įspūdingi, jie iš tiesų nėra tokie, kokie sumanyti. Tik viso dydžio, nesuspaustuose, 4096×4096 taškų Fejeso sukurtuose atvaizduose – pavyzdžiui, šiame – iš tiesų yra 16,8 milijonai spalvų. Šiame pasakojime pateikiami vaizdai yra tik 1200 taškų pločio. Atvaizdo peržiūrai naudojamas ekranas irgi daro įtaką tam, kiek spalvų iš tiesų rodoma.

Jūsų ekranas gali netgi netiksliai rodyti RGB spalvas, pastebi Sally Day iš UCL, Informacijos pateikimo bendrijos JK ir Airijos direktorė. „Nors programa kuria patrauklius vaizdus, jūsų naudojamas ekranas vargu ar rodys visas esančias spalvas,“ sako Day. „Kuriami ekranai, raudonos, žalios ir mėlynos spalvos išgavimui naudojantys lazerius ir jie gali rodyti platesnį spektrą. Jie naudojami skaitmeniniame kine ir kol kas nediegiami į televizorius ar mobiliuosius telefonus.“

Nors 16,8 milijonų aatrodo daug, žmogaus akis gali matyti platų papildomų spalvų ruožą, kurio nėra ribotoje RBG paletėje. RGB spalvos sudaro tik mažą trikampėlį CIE diagramoje, rodančioje visas spalvas, kurias žmogaus akis turėtų matyti.


Chris Baraniuk
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (1)