IT specialistai Lietuvoje ir toliau gyvens kaip karaliai – jų reiks 5 kartus daugiau, nei gali pasiūlyti aukštosios mokyklos  (22)

Per ateinančius trejus metus Lietuvoje informacinių technologijų ir ryšių (IRT) specialistų reikės penkis kartus daugiau, nei parengs mūsų aukštosios mokyklos. Tai stabdys tiek didelių, tiek ir smulkių bei vidutinių įmonių augimą ir lems dar didesnę konkurenciją IT sektoriuje, rodo „INFOBALT“ atliktas IT specialistų poreikio tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„INFOBALT“ Inovacijų vadovas Andrius Plečkaitis antradienį apžvelgdamas pastarųjų metų IT specialistų poreikio augimo tendencijas sakė, kad darbo vietų poreikio augimas susijęs su užsienio kapitalo IT įmonių atėjimu į Lietuvą, taip pat auga ir vietos kapitalo įmonės – vien jų eksportas į užsienį pernai padidėjo 82 procentais.

Į informacines ir ryšių technologijas (IRT) stojančiųjų mažėja nuo 2008 m., kitąmet tikimasi, kad pirmą kartą per penkerius metus šis skaičius pradės augti.

„Apklausę įmones matome, kad apie 90 proc. įmonių nori didinti darbuotojų skaičių. 2014–2016 metais reiks 17,5 tūkst. specialistų, aukštosios mokyklos paruoš 3,2 tūkstančių, – sako A.Plečkaitis. – Tokius rezultatus lemia įmonių, tarp jų ir startuolių, augimas. 46 proc. smulkių, iki dešimties darbuotojų turinčių įmonių artimiausiais metais žada plėstis ir samdyti naujų darbuotojų, mažos ir vidutinės – 11 proc., o stambios įmonės – 14 procentų.“

Pasak A.Plečkaičio, didelį nerimą kelia ir tai, kad studijas baigia tik maždaug pusė įstojusių į IRT specialybes. Bendrai aukštąsias mokyklas Lietuvoje baigia daugiau kaip 62 proc. studentų, o IRT specialybių – 51 procentas.

Penki pasiūlymai per savaitę

Personalo atrankos įmonės „Alliance for Recruitment“ partneris Vytenis Šidlauskas kalba, kad IRT specialistų poreikis dėl technologijų skverbties į mūsų gyvenimą bus dar didesnis.

Pasak jo, paprasti darbo skelbimai su siūlymais nebepatraukia darbuotojų dėmesio – esą bene vienintelis būdas prisivilioti gerą IT specialistą – jį pervilioti iš kitos įmonės. O toks darbuotojų persamdymas kenkia visai rinkai.

„Pralošia ir ta įmonė, kuri prisivilioja darbuotoją, taip pat ir ta, kuri jo netenka, nes reikia kelti atlyginimus. Šalies konkurencingumo mastu naudos praktiškai nėra. Mūsų jau nestebina, kad paskambinus IT specialistui pakviesti į darbo pokalbį šis sako – „esate penktas, kuris man skambina dėl IRT darbo šią savaitę“, – pasakoja V. Šidlauskas.

Jis vidurinių mokyklų moksleivius ragina rinktis IT specialybes, kurios garantuos ir stabilias pajamas ateityje. V. Šidlauskas sako, kad IRT studijas baigęs ir maždaug trejų metų patirtį turintis specialistas nesunkiai per mėnesį gali uždirbti 4–5 tūkst. litų.

IT specialistų stygius kels paslaugų kainas

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovas Rimantas Vaitkus sako, kad su IT specialistų trūkumu susiduriama ir kitose šalyse.

Pasak jo, IT specialistų poreikio problemas ketinama spręsti didinant valstybės užsakymų dalį į šias specialybes, pagerinus studijų apmokėjimo sąlygas.

Tyrime pateikiamos išvados, kad sparčiausiai turėtų augti stambios IT įmonės, o vidutinio dydžio IT įmonės konkuruos su didelėmis ir didins atlyginimus, o tai kels IT paslaugų ir produktų kainas.

Be to, problemų turės ir startuolių įmonės, nes šioms bus sunku pritraukti kvalifikuotų specialistų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Paulius Grinkevičius
(6)
(2)
(0)

Komentarai (22)