I. Laursas apie neatrastą verslo potencialą: lietuviai yra kompiuteristų tauta  (1)

Lietuvoje yra puiki infrastruktūra išmokti dirbti su informacinėmis technologijomis (IT), dėl to šalyje yra ypač aukštas informacinis raštingumas. Mobiliųjų aplikacijų platinimo bendrovės „GetJar“ įkūrėjas Ilja Laursas įsitikinęs, kad tai yra iki šiol neišnaudojamas šalies verslo potencialas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šios šalies (Lietuvos - red. pastaba) skaitmeninėje istorijoje yra skirsnis, kuriuo mes nesididžiuojame, tačiau jis lemia tai, kuo dabar esame, ir tai, ką darome – šis skirsnis yra apie kompiuterinį piratavimą. Taip, šioje šalyje turime daug kompiuterinio piratavimo atvejų per pastaruosius dvidešimt metų. Kartais aš juokauju apie vidutinį Lietuvos studentą: jei patikrinti jo kompiuterį, ten galima rasti 1 mln. USD (2,64 mln. Lt) vertos programinės įrangos. Tuo, žinoma, negalima didžiuotis, tai yra skola, kurią turime grąžinti, tačiau tai padaro mūsų tautą, šiuolaikinę kartą ypatingai technologiškai pažengusią“, - per „Forum One“ įžvalgomis pasidalino I. Laursas.

Po to I. Laursas paprašė auditorijoje susirinkusių žmonių pakelti rankas tuos, kurie yra savarankiškai instaliavę „Windows“ kopiją: daugiau nei pusė auditorijoje buvusių „Forum One“ dalyvių pakėlė rankas.

„Aš garantuoju, kad jei turėtume tokį pat forumą JAV, nepamatytume nei vienos rankos. Ten tiesiog įjungi kompiuterį ir jis veikia. Kiek iš jūsų naudoją „Photoshop“?, - toliau klausė I. Laursas.

Rankas pakėlė ketvirtadalis salės, tačiau paklausus, kiek naudojančių „Photoshop“ susimokėjo už programos licenciją savarankiškai, rankas pakėlė tik keli žmonės ir salėje nugriaudėjo juokas.

„Aš tik noriu iliustruoti, kad iš dalies mes esame hakerių karta, turime žinių, kaip naudotis technologijomis“, - vardijo I.Laursas.

Pasak jo, žinios kaip naudotis programomis, įgūdžiai žaidžiant kompiuterinius žaidimus ir programavimo patirtis Lietuvos gyventojams yra nepaprastai naudingos.

„Viena vertus, tai mums leidžia sugalvoti puikias idėjas, antra vertus, kas, mano manymu, yra dar svarbiau, tai leidžia mums žinoti, kaip naudotis technologijomis, - sakė I. Laursas. - Tai leidžia priimti naujas technologijas kur kas greičiau, nei niujorkiečių vaikai galėtų ir norėtų.“

Pasak jo, JAV vaikai, priešingai nei Lietuvoje, savaitgaliais nesėdi prie kompiuterių, bet žaidžia krepšinį, beisbolą ir lanko Disneilendą, o su „Photoshop“ susipažįsta per paskaitas universitete, kai su šia programa dirba tris kartus per savaitę.

„Kol jie ko nors išmoksta, Lietuvos vaikai jau žino viską“, - mano I. Laursas.

Jis prisiminė matytą filmuką, kuriame matė, kaip šiuolaikinis vaikas, norėdamas perversti popierinį puslapį žurnale, per jį braukė pirštu, kaip telefone arba planšetiniame kompiuteryje.

„Štai kaip technologijos keičia pasaulį, - dėstė I. Laursas. - Vaikai nebežino, kaip skaityti tikrus žurnalus ir jų mąstysena yra visiškai kitokia. Tikėtina, kad jie išras naujus verslus, o ne vyresnioji karta, kuri vis dar galvoja apie fizinius puslapius.“

Anot jo, vienas iš pavyzdžių yra tai, kad didžiausi nauji sėkmingi verslai yra nemokami vartotojui, pavyzdžiui, socialinis tinklas „Facebook“, paieškos sistemos „Yahoo“ ir „Google“.

„Tai nereiškia, kad jie yra nekomerciniai, tai rodo, kad verslo modelis tapo kur kas sudėtingesnis“, - teigė I. Laursas.

Apibendrindamas jis pateikė pavyzdį, jog ir dabar JAV technologijų lopšyje Silicio slėnyje didžioji dalis kuriančiųjų yra jaunuoliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(4)
(0)
(1)

Komentarai (1)