Gediminas Gasiulis: Interneto piratų pavasaris  (11)

Lietuvoje apstu gerų žmonių, turėjusių reikalų su teisėsauga. Vieno turtuolio veiklą sužlugdė iškrypėliai, kitas būdamas valdžioje peikia liaudį, trečias jaučiasi nuteistas už gerus darbus, ketvirta „teisybės“ ieško vengdama teismų. O štai ilgametis interneto piratų gaudytojas nesiteisindamas prisipažino, kad platino narkotikus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galima sakyti, kad Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) veidui Vytui Simanavičiui pasisekė – praėjusios savaitės pabaigoje, kai jis prisipažino platinęs narkotikus, visa Lietuva domėjosi kitu Vytautu (amžiną atilsį jam). Todėl žinutė apie jį prasmuko pastebėta tik tų, kas atidžiau seka LANVA veiklą.

Aš buvau vienas tų, kurie nekantriai laukė paaiškinimo, kas vyksta. Pernai rugsėjį, viešumoje pasklidus gandams apie jam pareikštus įtarimus, tuo buvo sunku patikėti. Nejaugi išties tvarkdarys, nuo vagių gynęs net Tadą Blindą, galėjo šitaip susimauti? Gal kažkas jį pakišo? Atkeršijo? O gal tai tik priedanga kokioje didesnėje policijos operacijoje ir jis – tik masalas?

Bet nuo tos dienos LANVA veidas atsitvėrė tylos siena. Ir iki tol šykščiai informaciją dalinusi asociacija galutinai pasislėpė – jokie kiti kontaktai neskelbiami, su žiniasklaida niekas nebendrauja.

Kovotojai su piratavimu dažnai aiškina, kad vienas svarbiausių jų ginklų yra viešumas, informacijos sklaida. Šiaip jau, tos informacijos ir anksčiau nebuvo daug, o, nutilus V.Simanavičiui, lieka konstatuoti, kad LANVA neteko vieno svarbiausių savo ginklų.

Ir vargu, ar tas pats ginklas dar kada bus naudojamas. Net jei buvo tokių, kuriems rūpėjo, ką apie kūrinių apsaugą aiškina nieko nesukūręs žmogus, tai biografiją papuošus narkotikų prekeivio etiketei vargu ar juo tikės ir patys kūrinių savininkai. Arba policininkai, kuriuos jis vedžiojo po turgavietes rankioti nelegalios produkcijos ir vedė seminarus, kaip gaudyti vagis internete. Ir tuo labiau – teismai, kuriuose jis šnekėdavo kaip ekspertas.

Taigi lieka padėkoti V.Simanavičiui už darbą ir įdėtas pastangas. Visada žaviuosi žmonėmis, kurie tiki tuo, ką daro, atlieka tai su užsidegimu ir siekia išsikeltų tikslų.

Tačiau pagrindinio tikslo pasiekti V.Simanavičiui nepavyko – „Linkomanija“ vis dar veikia, vėl priima paramą, o linkėjimus siunčia skelbdama karą narkotikams. Žodžiu, ir virtualiame pasaulyje išaušo pavasaris. Bent jau kol LANVA susiras naują veidą.

Jam lieka palinkėti to paties užsidegimo ir kantrybės kovojant su interneto trolių armija, taip pat ryžto pažvelgti plačiau. Ir susitvarkyti interneto svetainę – kaip interneto ekspertams, labai jau kuklus puslapis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(14)
(1)
(2)

Komentarai (11)