Lietuva pasirašė kontroversišką kovos su piratavimu internete sutartį ACTA (Video)  (88)

Dauguma Europos Sąjungos (ES) valstybių, tarp jų ir Lietuva, ketvirtadienį Tokijuje pasirašė tarptautinę kovos su piratavimu internete sutartį „Anti-Counterfeiting Trade Agreement“ (ACTA).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Autorių teisių turėtojų remiamą sutartį anksčiau jau buvo pasirašiusios JAV, Australija, Kanada, Japonija, Pietų Korėja, Marokas, Naujoji Zelandija ir Singapūras. Dabar prie jų prisijungė dar 22 ES šalys narės, tarp jų ir Lietuva, skelbia Wired.co.uk.

Likusios penkios ES narės – Kipras, Vokietija, Estija, Olandija ir Slovakija – ACTA turėtų pasirašyti artimiausiu metu.

ACTA kritikai pastebi, kad nors ji yra vadinama prekybos sutartimi, iš tiesų tai yra dar vienas antipiratinis įstatymas, skirtas apsaugoti autorių teises. Be to, sutartis panaikina teisinius skirtumus tarp piratavimo ir klastočių gaminimo, o autorių teisių pažeidimai traktuojami kaip kriminaliniai nusikaltimai, nors šalių įstatymuose už šią veiklą jau yra numatyta administracinė atsakomybė.

Sutarties kritikai teigia, kad ji apribos išraiškos laisvę internete. Didžiausi protestai prieš sutartį pastarosiomis dienomis kilo Lenkijoje. Programišiai savaitgalį įsilaužė į Lenkijos vyriausybės tinklalapius, o trečiadienį įvairiuose Lenkijos miestuose vyko demonstracijos. Jose daugiausia dalyvavo jaunimas, turėjęs plakatus su šūkiais „Jokios cenzūros“ ir „Laisvas internetas“. Prieš ACTA protestavo Lenkijos profesinės sąjungos, tarp kurių minimas ir „Solidarumas“. Taip pat – Žmogaus teisių kontrolieriaus ir Asmens duomenų apsaugos generalinio inspektoriaus įstaiga. Žmogaus teisių kontrolierė Irena Lipowicz prašė premjero suteikti informacijos, kaip ACTA ratifikavimas paveiks Lenkijos piliečių laisvę ir teises.

Nežiūrint šių protestų, Lenkijos ambasadorė Japonijoje Jadwiga Rodowicz kartu su kitų Europos Sąjungos (ES) šalių atstovais pasirašė ACTA. Lenkijos teisingumo ministras Jaroslawas Gowinas žurnalistams sakė, kad jis dar antradienį, per vyriausybės posėdį, siūlė susilaikyti nuo sutarties pasirašymo, kol visuomenei nebus deramai paaiškinta, kodėl šis dokumentas yra reikalingas. Protestų gaisrą šalyje mėgino gesinti ir teisininkai. „ACTA tikslas – kova su stambaus masto piratavimu, o ne su jaunuoliais, kurie iš interneto parsisiunčia mėgstamos grupės dainą. Lenkijos prisijungimo prie ACTA oponentų baimės yra perdėtos, o dauguma siūlomų sprendimų jau seniai funkcionuoja Lenkijos teisinėje sistemoje“, – aiškino teisininkas Zbigniewas Krugeris, kurio laišką ketvirtadienį išspausdino „Rzeczpospolita“.

ACTA – Tarptautinis prekybos susitarimas dėl kovos su klastojimu. Jį pasirašiusios šalys įsipareigoja kovoti su suklastotų gaminių prekyba bei intelektinės nuosavybės teisių pažeidimais. Laisvės internete gynėjai nuogąstauja, kad kai kurios ACTA nuostatos gali lemti cenzūros internete atsiradimą, svetainių, kurių turinys neįtinka didelėms kompanijoms, blokavimą, prisidengiant kova su piratavimu. ES delegacijos vadovas Hansas Dietmaras Schweisgutas teigė, kad ACTA patobulins kovos su autorių teisių pažeidimais mechanizmus.

Tačiau už interneto laisvę pasisakantys aktyvistai sutartyje įžvelgia žmonių teisių ribojimų. ES piliečiai raginami kreiptis į savo šalies europarlamentarus ir išsakyti savo nepritarimą ACTA iki balsavimo Europos Parlamente birželį.

„Prieš kelias dienas internete vyko didžiuliai protestai prieš antipiratinius JAV įstatymus – SOPA ir PIPA. Šiandienos ACTA pasirašymo ceremonija yra demokratinių gudrybių simbolis, kuriomis siekiama įteisinti ribojimus bendravimo laisvei ir inovacijoms pasauliniu mastu. Tačiau šis simbolinis veiksmas dar nėra kelio pabaiga“, – rašoma Prancūzijos organizacijos „La Quadrature du Net“, pasisakančios už interneto ir jo vartotojų laisvę, pranešime.

„Europos piliečiai turi apginti demokratiją prieš kenksmingus korporacijų interesus. Kaskart prieš debatus ir balsavimus Europos Parlamento komitetuose ir prieš galutinį balsavimą šią vasarą, žmonės turi išsakyti nuomonę savo išrinktiems atstovams“, – sakė organizacijos atstovas Jérémie Zimmermannas.

Siūlome pasižiūrėti vaizdo įrašą apie tai, kas yra ACTA (anglų k.):

Daugiau informacijos apie ACTA: straipsnis Wikipedijoje, straipsnis laquadrature.net.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (88)