Lenkijos interneto svetainėse reiškiami protestai dėl vyriausybės planų pasirašyti ACTA  (7)

Beveik 100 Lenkijos tinklalapių antradienio rytą pasipuošė juodomis uždangomis, protestuojant prieš Varšuvos planus šią savaitę pasirašyti daugiašalę sutartį dėl kovos su internetiniu piratavimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinio prekybos susitarimo dėl kovos su klastojimu (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA) tikslas - nustatyti tarptautinius intelektinės nuosavybės apsaugos standartus, tačiau kai kurios organizacijos tvirtina, kad ši sutartis varžys interneto laisvę.

Lenkija, kuri 2004 metais įstojo į Europos Sąjungą (ES), pasižadėjo pasirašyti ACTA ateinantį ketvirtadienį. Kai kurie populiarūs Lenkijos portalai, tarp jų humoro tinklalapiai joemonster.org ir demotywatory.pl, antradienio rytą kelias valandas savo puslapius buvo uždengę juodomis uždangomis, praneša naujienų televizija TVN24.

Tuo tarpu antradienio popietę Varšuvos gatvėse nebylų protestą organizuojantys aktyvistai atidarė socialinio tinklo paskyrą "Stop ACTA", kurį pažymėjo "mėgstantys" daugiau nei 38 tūkst. internautų.

Praeitą savaitgalį prieš ACTA pasirašymą nusistatę kompiuterinių įsilaužėlių tinklų "Anonymous" ir "Polish Underground" aktyvistai savo atakomis privertė uždaryti arba sugadino Lenkijos prezidento, premjero, parlamento, URM ir Kultūros ministerijos oficialias svetaines.

Premjero tinklalapis www.kprm.gov.pl antradienį dar neveikė - iš šio adreso internautai buvo nukreipiami į jo oficialias svetaines socialiniuose tinkluose "Blip", "Facebook" ir "Twitter". Pirmadienio rytą premjero svetainėje pasirodė užrašas "Nulaužta Lenkijos pogrindžio: sustabdykite ACTA".

JAV tarnybos, prieš daugiau nei pusantrų metų pradėjusios didelio masto operaciją prieš piratavimą internete, įšaldė daugiau nei 350 domenų vardų, o neseniai sudavė skaudų smūgį dalijimosi failais portalui Megaupload.com.

Tačiau JAV Kongreso lyderiai atidėjo naujų griežtų įstatymų dėl kovos su intelektinės nuosavybės vagystėmis svarstymą, kilus protestų bangai, vadovaujamai interneto milžinių "Google" ir "Wikipedia", baiminantis, kad šie teisės aktai suvaržys interneto laisvę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)