Ar debesų kompiuterija gali padėti kovoti su piratavimu?  (12)

Debesų kompiuterija suteikia ne vien patogią prieigą prie informacinių debesų ar programų, tačiau gali padėti sustabdyti piratavimo mastus – tam gali pasitarnauti tai, jog debesų kompiuterijos vartotojas neturi prieigos prie fizinių informacijos laikmenų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fizinėse laikmenose saugomos programos ar kūriniai (muzika, filmai, paveikslėliai, elektroninės knygos) lengvai perduodami iš vieno kompiuterio į kitą, o dauguma vartotojų žino, kaip vienu ar kitu būdu „nepirkti“ programinės įrangos, o ją tiesiog nulaužti. Piratavimui galima užkirsti kelią tiesiog naudojantis debesų kompiuterijos sprendimais. Kaip ir kodėl?

  • Pirmiausia, informacija ar programos saugomos debesyse. Taigi, norint pasiekti failus ar programas tenka jungtis prie serverio. Vienaip ar kitaip, tačiau apskaita sistemoje vyksta. Viena vertus, paprasto prisijungimo gali ir neužtekti – juk juo įmanoma dalintis, tačiau dėl pastovios komunikacijos su serveriu tokį modelį pastebėti tikrai nesunku. Taigi, prisijungimo duomenimis dalintis bus ne taip paprasta kaip įrašyti piratinę medžiagą į kompaktinį diską.

  • Antra, debesų kompiuterijoje prieiga prie sisteminių failų yra sudėtingesnė. Galima sakyti, jog tai praktiškai neįmanoma arba kainuotų per daug resursų ir pastangų. Daugumai tradicinių programų nulaužti užtenka pakeisti vieną ar kitą sisteminį failą. Esant debesyse, tokios laisvės eilinis vartotojas neturi. Nors teorinė galimybė išlieka, tačiau nulaužti programą, muzikos ar filmų grotuvą debesyse nėra taip paprasta.

<

Tačiau, kaip elgtis su nuotraukomis ar paveikslėliais? Išmanūs vartotojai supranta, ką galima naudoti ir ko ne – yra apibrėžti skirtingi autorinių teisių lygiai, kuriuos privalu žinoti. Dažnai patogiausias būna „Creative Commons“ licencijos tipas (galiojantis ne vien paveikslėliams, bet praktiškai visiems autoriniams darbams), kuomet kūriniu galima laisvai dalintis tokiu atveju, jei nurodoma autorystė. Taip pat dažnai apibrėžiama ir tai, kad negalima naudotis kūriniu siekiant pelno ir jis nėra perdirbamas. Tačiau tikrovė dažnai būna kiek kitokia ir autorinės teisės neretai pažeidžiamos.

Taigi, šiandieninei piratavimo problemai išspręsti reikia posūkio. O gal vėliau informacija bus pasiekiama nemokamai ir bus remiamasi paramos (angl. donate) principu? Andrius Mamontovas interviu blog’ui „įDebesis“ yra minėjęs, jog internetas tam tikra prasme išmoko mus atsisakyti tokio savininkiškumo jausmo, kad čia tiktai aš turiu ir daugiau niekas neturi. O kaipgi bus iš tiesų, tiksliai numatyti yra sudėtinga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: