Rasti dingusį Malaizijos lėktuvą galite ir jūs  (4)

Paslaptingai dingusio Malaizijos oro linijų „Malaysia Airlines“ lėktuvo „Boeing 777“, šeštadienį skridusio iš Kvala Lumpūro į Pekiną, ieško ir interneto bendruomenė. Padėti išspręsti šią paslaptį galite ir jūs.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-03-15 Rasti dingusį Malaizijos lėktuvą galite ir jūs  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internautai kviečiami tyrinėti kompanijos „DigitalGlobe“ paviešintas apylinkių, kuriose dingo lėktuvas, palydovines nuotraukas, skelbia CNN. Jose galima žymėti pastebėtus įtartinus objektus, pvz., lėktuvo nuolaužas, degalų žymes ir pan.

Prisidėti prie virtualios paieškos galite šioje svetainėje.

Ši galimybė sulaukė tokio didelio susidomėjimo, kad minėtas tinklalapis neatlaikė lankytojų srauto ir buvo „nulūžęs“. Šiuo metu jis vėl veikia.

„Tai kuo tikriausia „adatos šieno kupetoje“ problema, skirtumas tik tas, kad šieno kupeta yra viduryje vandenyno, – sakė „DigitalGlobe“ atstovas Luke'as Barringtonas. – Paprašysiu jūsų pažymėti bet ką, kas gali atrodyti įdomiai, priminti nuolaužas, plaustą ir kt.“

Šios kompanijos palydovai nuotraukas fiksuoja iš maždaug 640 km aukščio, o jose galima pamatyti tokio dydžio objektus, kaip nešiojamasis kompiuteris. Iššūkis yra tai, kad reikia peržiūrėti 3,2 tūkst. kvadratinių kilometrų plotą. Ši užduotis ir patikėta interneto vartotojams.

Nuotraukos svetainėje nuolat keičiamos: „iššukavus“ vienas apylinkes, įkeliamas naujas vaizdas.

„Teritorija yra milžiniška, o mūsų ieškomi daiktai – sunkiai įžvelgiami, todėl be šimtų tūkstančių žmonių pagalbos mes niekada negalėtume jų atrasti“, – sakė L.Barringtonas.

Vienas savanoris, 43 metų Mike'as Sebergeris, viename pateiktos nuotraukos fragmente jau pastebėjo į lėktuvą tiek forma, tiek dydžiu panašų objektą. „Iš pradžių jį praleidau pagalvojęs, kad taip greit negalėjau nieko rasti. Bet vėliau kelis kartus grįžau prie šios detalės galvodamas, kad ji išties primena lėktuvą“, – sakė M.Sebergeris. Jo pažymėtas objektas bus ištyrinėtas atidžiau, o jei specialistai pritars, informacija bus persiųsta gelbėtojams.

Panašią akciją ši kompanija jau vykdė pernai lapkritį, kai Filipinus nuniokojo vienas stipriausių taifūnų Haiyan. Tąkart savanoriai palydovinėse nuotraukose pažymėjo daugiau nei 60 tūkst. objektų, o informacija buvo persiųsta pagalbos tarnyboms. Taip pat palydovinės nuotraukos padėjo atrasti du dingusius keliautojus Peru.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(0)
(1)

Komentarai (4)