Lietuvos kariuomenė gaus priešlėktuvinius raketinius kompleksus „Grom“ (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kionig 2014-03-29 20:27
Realybė bus tokia, kad visi čia papostringausime apie tariamą grėsmę, o ji pamažu nuslūgs ir visas pasaulis su tuo susitaikys. Iki kito didžiojo skandalo. Na nežinau ar jie neturi galimybių gaminti.. Jeigu nėra suinteresuoti plėsti veiklą, tegu pardavinėja savo "know how", nors šiandien paprastai tie "know how" nepardavinėjami, o siekiama kaip tik iš jų uždirbti, patentuojant ar kitaip siūlant savo paslaugas. Kai visi šiandien nori greitų pinigų, tai niekas ir neivenstuoja į ilgalaikius projektus ir nepasitiki tų investicijų rizika. Gamyba tai čia antraeilis dalykas, kurią būtų galima ne per sudėtingai suorganizuoti. Visi klausimai veda į ekonomiką ir klausimus, ką norime gaminti, ar galime pigiau pagaminti ir po to ar tai, ką gaminame kažkas iš viso pirks. Nesakau, kad iš karto reikėtų šokti prie masinės gamybos, bet ta kryptimi RnD reikėtų pradėti daryti ar čia mes vis pirksime kažkokius džipus, sraigstasparnius, o dabar kažkokius prieštankinius kompleksus, kai pats sakai, kad aviacija mus nušluotų nuo žemės. Ir įdomu, kas čia dabar gaunasi.. Eilinis pasirodymas neva mums rūpi kariuomenė? Nuraminsim liaudį žadamais procentais ir tokiais menkaverčiais pirkiniais? Kad po to jie sandeliuose gulėtų?
Arns 2014-03-29 20:34
Rukis, tai atsakyk, kodėl ginkluotės gamybų kompanijų, bene visos planetos, vos ne ant rankų pirštų galime suskaičiuoti? Todėl, kad tai be galo brangi ir sudėtinga sritis. Todėl net didžiosios valstybės negali visko pasigaminti pačios. Plius suprojektuoti net tą patį pistoletą, nėra tas pats kas pirštus apsi*****. P.S realistiškai sugalvok planą, nes turime savo šovinių gamyklą, bet jos produkcija nėra pigi, ji pati dirba nuostolingai, ir net kariuomenei neapsimoka pirkti iš jos šovinius.
Rukis 2014-03-29 21:26
), bet jai reikia apie 50 milijonų litų investicijos į infrastruktūros modernizavimą, tam kad galėtų pagaliau būti konkurencingi. Su didinamu LK biudžetu, galbūt bus atriekta ir šiai gamyklai.
Evil Goku 2014-03-29 21:57
Na pats spausdintojas sako kad spausdinti ginlai yra labai brangus... https://www.youtube.com/watch?v=5ml_V7VyOuw O ir tikslumai, ir pavirsiu kokybe nusileidzia dabartinems CNC masinoms. Norint rimtai užsiimti karine pramone, turbūt neužtektų net kelių Lietuvos biudžetų. Kadangi Lietuva gan maža šalis, o švietimo sistema švelniai tariat nėra idiali, tai pradžiai reikėtu nemažų investicijų į ją. Apie universitetus atskira kalba. Nes pagrindinis daugelio Lietuvos "mokslininkų" tikslas rašyti beveršius "mokslinius" darbus. Kurie realiai yra niekiniai. Turint rimta žmogiškųjų išteklių bazę, būtu galima investuoti į įrangą. Tada reikėtu apmokyti personalą su ja dirbti. Ir tada jau būtu galima galvoti apie investicijas naujų produktų kūrimui. Jei pasisektu ką nors sukurti, būtu galima jau kanors iš tų numatomų 2% skirti tų daigtų įsigijimui. O dabar išmesti pinigus į tuščią lauką ir manyti, kad gausim super hitech hyper turbp mega modernią išmaniąją karinę techniką yra naivu. Šiuo atvėju tikslingi karinės technikos pirkimai iš užsienio apsimoka 10 kart labiau nei mėginti nulipdyti žvakę iš š. Jei būtu per šituos 23 metus bet mėginta eiti karinės pramonės linkme gal bent kanors realaus būtume dabar turėje, tačiau...
Rukis 2014-03-29 22:45
... tačiau taip nėra, o būtų pats metas pradėt.
Evil Goku 2014-03-29 23:01
Jei nuosekliai dirbsime tai po 10 m gal turesim pagrindus pradeti bent kazkokios karines pramones vystyma. Ir tai nebutu blogai. Bet reialios naudos jei ir investuotumem labai daug valsytbes lesu, greitu metu tiketis neverta. Todel be importines technikos ir įrangos krašto apsaugos ženkliai nesustiprinsim.
kionig 2014-03-29 23:03
, tai dar liko vienas neaiškumas iš tavęs.. Tai esi baigęs BKM'ą ar ne? Spėju, kad nesi
Talkatif 2014-03-29 23:17
Kad ne pinigų ar lazdos iš viršaus reikia, o įstatymų lengvinančių verslo pradžią. Palyginus kas buvo prieš dešimtmetį ir dabar, tai tikrai daug naujų gamybos įmonių su įvairiausiom naujovėm. Labiausiai masinančios sritys yra biotechnologijos ir IT. Jose dabar tikisi daugiausia uždirbt. O karinių produktų gamyba jau kitur labai stipri ir nepakonkuruosi. Plius įstatyminė bazė. Plius už plagijavimą NATO partneriai bostono krabą padarytų. Ir turbūt antikvaro perpirkinėjimas vieni iš kitų yra privalomas. Kokia ta gamyba ginklų gamyba siūlot užsiimt? Privačiam verslui nėra įstatymų. Valstybiniame tikriausiai taptų lesykla. Nors su šovinių gamyba berods dabar viskas yra gerai. Ir galų gale, pas mus gaminama kariškių apranga. Tvarkomi sraigtasparniai. Lituanica puikią avalynę gamino. Reiktų žmonijai fokusuotis į kosmoso įsisavinimą ir energetiką. Bet dėl vienos didžiulės valstybės socialinių ir ekonominių problemų bei jos vadovo vidurio amžiaus krizės, tenka grįžt prie peilių kalvystės ir jų galandinimo. O 3D kažkada į gamybą ateis. Ne vien pistoletams to reikia. Yra daug daugiau to panaudojimo sričių. Ir ne vienoj jų mes turim sėkmingai veikiančių įmonių.
Talkatif 2014-03-29 23:38
Kioning, ta prasme "konkuruoti su Kinija"???? Kinija yra pigi darbo jėga. Pas mus tai buvo iki įstojimo į EU. Turėjom maštabinį sovietų palikimą siūti ir austi. Audimą suėdė konkurencija ir nesugebėjimas persiorientuoti. Baldžiai puikiai gyvuoja gamindami skandinavams. O siuvėjai persiorientuoja į mažas kokybiškas gaminių partijas per porą savaičių. Bet ten įkainiai vis dar vergiški. Kaip minėjau, konkuravo su kinais tada, kai siuvėja gaudavo apie du-keturis šimtus litų į rankas už mėnesį tikrai daug įgūdžių, kruopštumo reikalaujantį monotonišką darbą. Visą dieną sėdint prie vibruojančio mechanizmo. Tai kaip tu įsivaizduoji konkuravimą su Kinija pramonėj?
Shanti 2014-03-29 23:42
Kas prekiauja ginklais dabar turbut jauciasi kaip filme Lord of War. Pinigai pinigeliai seno arsenalo atsikracius
Sigshius 2014-03-30 17:33
Na, kažkada bandėme gaminti ginklus http://lt.wikipedia.org/wiki/Vytis_%28ginklas%29 bet reikalas buvo numarintas tų pačių politinių jėgų, kurios smaugia mūsų energetinius projektus, narystę euroatlantinėse struktūrose...
bahuriux 2014-03-30 18:10
0:22 LOL
Arns 2014-03-30 18:50
Sigshius, ar bent supranti, jog tas ginklas buvo "embargo laikmečio" padarinys? Kaip ir su lietuviškais sprogmenimis, tai buvo bandymas kažką pasidaryti partizaniško. O realiai, tai pigi Kalašnikov atmaina, ir net ne modernaus, o dar AK-47-ojo, tik pritaikyto šaudyti iš pistoleto šovinių. Čia jau vien iš elementaraus pastebėjimo, jau nekalbant apie tai ar ginklas turėjo bent kiek taiklumo, nes šaunamosios galios nerasta. Tad partizaniniam to meto karui, kiekvienas ginklas būtu tikęs, nes civiliai anuomet dar mažiau ginklų turėjo. Bet kai kalbam apie modernų ginklą, kuris kažką duotu, supraskim kad tai nėra lengva pagaminti, kaip sugalvoti jog galim gaminti.
SaMaras 2014-03-30 22:13
Juokingai atrodo beskaitant.. 20m senumo lenkiški veikiantys ginklai antikvaras niekam tinkamas o vienetiniai vyčiai, vladai bet mūsų gimdyti tai tobulumo viršūnė ir puikus pavyzdys ką turi daryti mūsų pramonė. Kaip manote kodėl rusai perka mistral; kodėl indai T-XX, SU XX, Mig-XX; kodėl kinai perka SU.. ir daugybė daugybė pavyzdžių... ką jūs manot kad lenkai gamina š.. o lietuviai paims už kelis lemonus pasigamins stingerius javelinus... oi ne sori.. pasiims 3d printerius ir spausdins Abramsus, atominius povandeninius laivus, lektuvnešius kartu su naikintuvais 5+ kartos ir šnipinėjimo palydovus.. ir jie bus pigesni geresni ir neturės analogų pasaulyje.
kionig 2014-03-30 22:46
, turi geresnių pasiūlymų?
- 2014-03-30 23:05
Offtopic: MikroDronas su 200 - 300 g HMX ar semtex'o, galintis išbūti ore 3 - 5 val, skrendantis 10 - 15 km atstumu su spausdinta elektronine įranga - pigus diversantas. Juda konvojus? 10 - 15 tokių bičių nepasiruošusį karinį konvojų sulaikytų pusvalandžiui. Tokių dronų paskirtis - išimtinai gyvosios jėgos nakinimas. http://i2.alfi.lt/96/60/58.jpg Vieną sunkvežimį sustabdytų vienas μ-dronas. Viduje esantys kariai patirtų rimtą nuostolį, sprogus 2 - 3 tokiems μ-dronams. sakysite - nerimta? Esmė kare- priešas, kurio tu nesitiki sutikti, nesi pasiruošęs, ir neįsivaizduoji, kad toks gali būti. Tokia ginkluotė gali būti kuriama lietuvių, ji pigesnė, nei bele kokios ten raketos, o naudos gali duoti daugiau, nei įsivaizduojate. Tokie μ-dronai sukuria situaciją - esi puolamas nesamo priešo. Vienintelė galimybė gintis - sunkioji šarvuotoji technika, kuri yra brangi, jos net rusai neturi daug (santykinai su karių skaičiumi).
SaMaras 2014-03-30 23:10
Na mano nuomonė tokia, kad krašto apsaugos biudžetas ne guminis, todėl gamintis sau ginkluotės negalime sau leisti (nebent tik kažkokius ginklų komponentus, kaip kokie nors tarkim taikikliai, furnitūra ar panašios smulkmenėlės) dėl ZRK pirkimo iš lenkų aš manau kad čia geras sprendimas. nes turimos kelios dešimtys modernių kompleksų neišsigelbėjimas. Tarkim pavyzdys su prieštankiniais ginklais, per visą LT turime kelis javelinus, kaip manai kas būtų jei eitų rusų tankai? tarkim kiekvienas javelinas numuštų po patį naujausią patį brangiausia T90 tai kiek čia būtų pamuštų kovinių mašinų kol pasibaigtų amunicija? Bet va turime kiekviename pėstininkų skyriuje senukų visų peikiamų labdarinių Carl Gustavų, ar iš jo išsivyniojusių AT4, su kuriais galima greitai ir pigiai visoje LT teritorijoje naikinti šarvuotąją techniką ir priešininkas prieš kažkur siųsdamas tankus visada turėtų galvoti apie tos technikos gynybą ir riziką būti pamuštam. Taip ir su priešlėktuvine gynyba, reikia ne vien tik numušinėti, bet ir sudarinėti priešui nepatogumus kad jis visoje teritorijoje galvotų apie savo oro technikos saugojimą. ką manai žvalgyba nesužinotų kuriose vietose visi 8 stingeriai stovi kad ten neskristi iš viso? ar jei bus ne 8 o 16 tai bus labai ten baisu? Ne visada apsimoka pirkti technologiškai tobuliausią daiktą (kad ir T34 atvejis WW2) visų pirma reikia kritinės masės ir dar labai puiku tą kritinę masę praskiesti hiendiniais produktais kad priešininkas nežinotų ko ir iš kur tikėtis.
Talkatif 2014-03-30 23:58
Pinigus reikia leisti propagandai ir smegenų plovimui, kad ruskiam pasirodžius, pusė liaudies nenubėgtų sveikint ir koloboruoti. Nes tada nei NATO, nei lordas Veideris nepadėtų. O kas turi galvoj košės, tas ir taip atsirinks. Pažiūrėkit, kaip violetinė revoliucija išvystyta. Čia tik keletas pavyzdžių. O tuo tikinčių ir netgi tam besimeldžiančių yra nemažai. https://m.facebook.com/marius.zukauskas.37 http://alkas.lt/2014/03/21/z-vaisvila-e ... sprendimu/ https://m.facebook.com/profile.php?id=100006748051631
ra2 2014-03-31 11:21
- Bėda tokia, kad prieš tokias "senienas", kaip "grom" seniai sukurtas "priešnuodis".. Pinigai į balą..
sub 2014-03-31 17:24
Tas Lenkiškas šlamštas - jei veikiantis, dar visai geras ginklas, nesvarbu kad senas. Bet aš neatmeščiau ir Kionig 3D idėjos + dronų gamyba. Turint gerų idėjų galima po truputį vystyt, juk niekas nesako kad per 3-5 metus jau galėtume tiekti kažkokį super produktą. Bet jei pradėti - tai dabar, nes vėliau ir vėl Kinai bus priekį su pigia darbo jėga ir beveik patenkinama kokybe. Ir gal kartais ir patingime Leituviai, bet per pastaruosius kelis metus net gerą kiek nedidelių verslų atsirado ir kokias paslaugas ir produkciją jie siūlo. Nenuvertinčiau nei 3D gamybos pasitelkiant lietuviškus lazerius nei dronų gamybos. Juk specialistų IT, Bio, Kvantinės mechanikos ir fizikos, inžinierių turime - manau, kad jie ne tik mokslinius straipsnius sugeba rašyti. Na o tai, kad Leituvos mokslininkai veržiasi į Kosmosą - mane tik skatina juos palaikyti ir labiau domėtis jų darbais. Apie lazerius net nekalbu.