Lietuvos kariuomenė gaus priešlėktuvinius raketinius kompleksus „Grom“ (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sub 2014-03-31 17:34
Kad Rusams pasirodžius pusė liaudies neišsibėgiotų reikia ne melo, kažkokio smegenų plovimo ar propagandos, o informavimo. Ir tai skirtingi dalykai. Kad prie ruso buvo gerai - va čia propoganda. Buvo labai gerai tiems ištremtiems visiems, kai Lietuvių kalba buvo draudžiama, o tai fainai buvo. O tiesa kitokia. Nieko gero nebuvo ir nėra prie to ruso.
Ernestass 2014-03-31 17:42
Esmė tame, kad iš vietinės produkcijos nieko negalime tikėtis. Taip, gera iniciatyva tačiau kiek jai laiko reikia pribręsti? Ir ar tos menkos komandos užteks įkurti profesionalias įmones? Asmeniškai, norėčiau, kad ir męs, kaip ir mūsų kaimynai lenkai bendradarbiautų su užsienio firmomis ir kurtų savo ginkluotę. Nereikia mums pažangios ginkluotės, kažkas panašaus į T-34 ar AK-47 lygio ginkluotę tiktų. Svarbiausia, kad būtų įmanoma su ja kariauti ir, kad jos būtų galima prigaminti labai daug. Realiai, reikia išskirtinių sąlygų, kad tokia menka tauta galėtų kažką pati nuveikti. Daug geriau jei būtų galima bendradarbiauti ir palaikyti kuo geresnius ryšius su kokia nors valstybe. Taip galėtume dalintis žiniomis ir gauti išskirtinės sąlygas dėl naujausios ginkluotės pirkimų be reikiamos infrastruktūros bei kartu neturint pakankamai talento. Tačiau žinoma, mums trūksta politinės valios, finansavimo bei elementaraus noro iš publikos tam. Retorika apie šalies saugumą tėra populiari tiktais kai kažkas kažką sujudiną ir taip tik porą mėnesių. Spėju, kad iki vasaros visi grįšime į savo žiemos miegą ir ant gynybos visiem bus vėl nusispjauti.
Arns 2014-03-31 18:08
Ernestass, Lietuva ne Afrika, ir mūsų galimai galimas užpuolikas, toli gražu ne afrikietis. Su Lietuva, jei būtu nuspręsta kariauti, tai turėtu būti padaroma per kuo trumpesnį laiką, tad niekas mažomis grupelėmis nežaistu, o ir pajėgumai naikinti visus "karštus taškus" labai parankūs, tad jei visi civiliai eitu į karą, būtu galima prisiminti kas padaryta Groznui buvo, būtu galima šluoti į viską nė nesitaikant per daug. Būtent todėl geriausia gintis profesionalams, ir kad kuo daugiau būtu civilių, kaip kad pvz Bagdade, ten amerikiečiai, nepaisant techninio ir technologinio pranašumo, turėjo kariauti greta civilių, ir taip nenaudoti visos griaunamosios galios. O visi tankai ir pan, pamirškit, realybė tokia, jog oro erdvės kontrolę, net išleisdami keliolika milijardų, geriausiu atveju kelias valandas bent neleistume pilnai užvaldyti. Ją užvaldžius, danguje laisvai skraidytu ne tik naikintuvai, sraigtasparniai, bet ir tie patys dronai (iš kur čia toks įsivaizdavimas, jog jų niekas kitas neturi). Jau nekalbant kad konvojus tikrai lydėtu tankai, BMP, BTR, žvalgybai pranešus, kariaiviai turėtu ir prieštankinę rankinę ginkluotę...
Ernestass 2014-03-31 18:33
Būtent todėl ir manau, kad lietuviams geriau būtų koncentruotis ties kiekybe. Patirti nuostoliai bei žmonių mirtys nėra svarbios. Svarbu būtų išsilaikyti kuo ilgiau kol Nato galėtų pasiųsti savo atsaką. Jei bandysime koncentruotis ties kokybe, teks pirktis brangią techniką bei turėti karius, nors ir su gera morale bei ginkluotę, tačiau priverstus kautis juokingai nelygiuose kovuose. Apie visko šlavimą: karo pradžioje tikriausiai dar bus svarbu politika, įvaizdis ir moralė. Įsakyti tiesiog šluoti ištisus miestus būtų savotiška sąjungininkų pergalę informaciniame kare. Be to, tai palaidotu bet kokias svajas apie ribotą karą. O koks tikslas yra kariauti partizaninį karą? Jei kalbame apie tokį pasipriešinimą tada reikia pripažinti, kad mūsų kariuomenę net neturi galimybių pristabdyti užpuolikus. Dar baisiau kai kautis tektų tarp civilių, rusai būtų priversti įvesti griežtą tvarką ir viskas ką męs pasiektumėme tebūtų simbolinis pasipriešinimas. Tankai šiuolaikiniame kare yra būtini. Gal būt pasisektų mums irgi kada nugriebti kokias senienas parduodamas kaip sąjungininkams pusvelčiui. Tačiau kai kalba eina apie tik kelių stingerių pirkimą, ne Lietuvos biudžetui kalbėti apie kažkokios realios gynybos sukūrimą. Kol męs čia svajojame apie šalies gynybą, sandėliuose neturime net pakankamai automatų rezervininkams... Taigi, gal būt mums būtų laikas gryžti į antrojo karo laikus kai automatai tekainavo keliasdešimt litų? Ironiška, kad būtent Rusijos ginkluotė būtų mums parankiausia. Gaila, kad lietuviai natūraliai mato Rusiją kaip priešą ir patys statosi save prieš ją.
Rukis 2014-03-31 20:50
Ironiška, nes tai tiesa. Naujame Rusijos arsenale yra keli karinės technikos variantai, kurie tiktų mūsų krašto gynybai. Tačiau juk neskatinsi meškos, kuri kėsinasi tave suryt?
Ernestass 2014-03-31 21:18
Jei pasirodytų, kad mūsų rezervas tik ant popieriaus ir niekas nenori ginti tėvynės, tai klausiu, ar męs esame nusipelnę tos laisvės? Gal geriau iš karto būtų paprasčiau pripažinti tai ir visai savo kariuomenę pašalinti? Gal geriau visi tada emigruokime į užsienį ir palikime Lietuvą Rusijos naujakūriams? Aš nekalbu apie kiekybinę persvarą, kalbu apie kiekybinės persvaros stabilizavimą. Ar nemanau, kad ta profesionali kariuomenė galės ką padaryti kai teks jiems gintis 1:10? Mums reikia turėti masyvu rezervą ir būti susipirkus didžiulius ginkluotės kiekius. Rusiją bet kokiu atveju tik pristabdysime, tačiau gal būt efektyviau būtų bei kartu ir patikimiau jei tai atliktume patys turėdami daugiau karių? Tankai, kaip ir visa šiuolaikinė technika turi dirbti tarpusavyje. Tankai yra reikalingi, bet su tokiu menku BVP męs netgi pakankamai priešlėktuvinės gynybos sistemų nesusipirksime, ką jau kalbėti apie likusią techniką. Netgi nežinau kaip su meška eitusi kalbėtis. Kažin ar ji mums parduotų šią techniką už savikainą kaip tai būtų padariusi su sau draugiškom valstybėm. Be jos, vakarietiška technika belieka kuri turi tendenciją būti gerokai brangesnė. Geriausia būtų, kad Nato narės būtų dosnesnės su savo sena karinę techniką tačiau realybėje męs tegalime tiktais pasvajoti apie realią gynybą. Su tokia vidine Nato tvarka aš neabejoju, kad Rusija sugebėtų mus užimti ir konfiskuoti visa ginkluotę. Nedaugelis šalių pasimokė iš PK-2 ir tikriausiai męs net nebūsime mobiliziave savo kariuomenės kai rusų pratybos Kalingrade peraugs į invaziją. P.s: pagalvojus, Lietuvai tiktų geriausia sunkieji tankai. Deja, kad tokių niekas jau nebegamina.
Arns 2014-03-31 21:49
Ernestass, kaip dar nesupranti jog Lietuva maža ir svarbių karinių objektų vos kelios dešimtys? Rusija mažų mažiausiai galėtu atakuoti su 80 lėktuvų ir keletu bombonešių, kas didžiają dalį technikos iškart sunaikintu. Su tankais tas pats, kas iš jų be oro pranašumo? Gradai iš 10 km nušluot, Uraganai iš 40 km, Smečai iš 90 km, jei tik aptiks jų judėjimo kryptį. Čia jau su optimistiniu variantu, kad visos priešlėktuvinės sistemos įvarys tiek baimės, kad dėl kelių tankų lėktuvų nesiųs, sraigtasparnių nenaudos, o dronų tiesiog neįpirks...
Talkatif 2014-03-31 22:25
Patsai rūbus tik purvinu vandeniu plauni? :) Propagandai nebūtina naudoti melą. Mes savo istorijoje pakankamai turim nutikimų. Apie juos reikia dažniau ir garsiau kalbėti. Būtų gerai visoms LT TV įstatymiškai numatyti kelias valandas gero eterio laiko tam skirti. Pavyzdžiui įvesti mokestį tam jei neskiri. O kai skiria, grąžinti. Arba grąžinti proporcingai laidoms pagal surinktus reitingus. Praėjo mėnuo ir perveda atgal. Jei tarp visų transliuotojų tavo laida gausiausiai buvo žiūrima, gauni daugiau nei sumokėjai. Jei televizijai labiau apsimoka daryt šau apie figūrinį myžimą nuo lieptelio, tegul daro tai, bet per mokestį apmoka kitiems tokias laidas. O kūrybingi prodiuseriai ir iš propagandos sugebėtų padaryt komerciškai sėkmingas laidas. Ir dabar turim tokių. Pavyzdžiui Gustavo enciklopedija. Bet reik ir nusenusiems marazmatikams kurie prilipę prie rusiškų TV lietuviško opiumo. Koks jiems skirtumas ar žiūrėt ru laidas apie briuselio masonų sąmokslus, ar apie Rusijos oligarchų sąmokslus. Svarbiausia jiems Sąmokslas ir valdžia Apgaudinėja. Plius prie to tema "kokia nuostabi NATO ginkluotė" ir sovietinių tremtinių pasakojimai kaip svajodavo rasti kepalą duonos. Arba kiek Kaikaris iš tiesų sumokėjo į LT biudžetą. Nes bet kokia ginkluotė yra nieko verta jei nebus ryžto ją naudoti. Ir galų gale, mes pralaimime informacinį karą, kuris tikrai jau seniai vyksta. Ir per tai pralaimėjome keletą energetinių mūšių.
SaMaras 2014-03-31 22:54
Ernestai, nesupyk, bet esi visiškai atitrūkęs nuo realybės. Simetrinio karo Lt nesugebėtų vesti, kad ir kokį didelį rezervą beturėtų
Ernestass 2014-03-31 23:46
Ir tada kokias jūs svajones turite apie profesionalios kariuomenės pasipriešinimą? Aš nededu daug vilčių į abu atvejus. Aljansas- miegos, o męs net kariuomenės nebūsime mobilizavę. Nežinau kaip jūs įsivaizduojate tą pasipriešinimą be Nato palaikymo bei Rusijos pajėgų paskirstymo per visas Baltijos šalis. Geriau neprisižaiskime su Rusija tiek, kad ji prieš mus Casus Beli gautų ir galėtų dar vieno savo karo pateisinti. Apie ginkluotės pirkimą: taip, manau tankai yra reikalingi visoms kariuomenės. Tačiau, mums reikia prisiminti, kad mūsiškė net šautuvų kažin ar turi pakankamai išdalinti masinės mobilizacijos atveju. Tam, kad galėtume pirkti tokią brangią techniką, pirma mums reiktų užpildyti tūkstantį esamų spragų mūsų šalies kariuomenėje.
ra2 2014-04-01 11:49
- Šiuo laikotarpiu Rusijai įdomus tik Ukrainos likimas. Jei vakarai tylės suraukę subines, Ukraina bus prijungta, po to Baltarusija.
Ernestass 2014-04-01 12:06
Reikalas tas, kad męs pagal idėja neskiriame pakankamai lėšų gynybai. Nori, nenori, bet įsipareigojimus reikia vykdyti ir ta visų ignoruojama 2% BVP riba turi būti įvykdyta arba pašalinta visai. Tačiau žinoma, geriau męs tuos pinigus ''pragersime'' negu su jais ką nors nuveiktume. Gyvename geriau nei tam užsidirbame ir vistiek esame nelaimingi. Užburtas ratas, vakarams nebus pakankamai lėšų gynybai kol jų kaip mažų vaikų nesupurtysi.
SaMaras 2014-04-01 12:13
Čia kolega su paskutine mintim visiškai jau tenka sutikti... turime tūkstantį spragų.. ir mano nuomone tas spragas reikia lopyti iš eilės o ne visas iš karto. T. y. negalim visko vienu metu nusipirkti ginkluotes naikintuvų tankų laivų ir viso kito. Taigi aš manau kad pirma reikia turėti mobilias gynybos sistemas prieštankines, priešorines, priešlaivines.. su kuriomis galima ir priešui nuostolius daryti ir ginti savo techniką jei tokia yra... o jei yra tecnikos, bet nera su kuo jos ginti tada manau kad pinigai vėjams..
Ernestass 2014-04-01 12:19
Sutinku su jumis. Lietuvos kariuomenė turi pirma paprastesnes bėdas išspręsti kaip pavyzdžiui ginklų nupirkimas ir visų savanorių priėmimas (eilės dabar milžiniškos). Asmeniškai, manau, kad Lietuvos kariuomenė kažkurį laiką idealiai turėtų turėti netgi trigubą biudžetą, t.y 2,4% nuo BVP tam, kad ji būtų apginkluojama pagal kariškių viziją.
ra2 2014-04-01 13:22
Talkatif 2014-04-01 14:07
Oi tik nereikia korupcijos suversti vien ant NATO, žydų, masonų, totorių ir kito velnio. Tai visai kita tema. Visų pirma žmogaus sąžinės.
Arns 2014-04-01 14:25
tarpukari Lietuvoje buvo bemaž 20% nuo BVP skiriama kariuomenei, tačiau tai padėjo nei net teoriškai buvo pasiruošta kariauti su kažkuo daugiau nei Lenkija (ir tai vargu ar būtu pavykę). Tad taip ir vertinkim, Lietuvos kariuomenės tikslas turu būti, kuo daugiau lietuvių išsaugoti, iki ateis pagalba arba paaiškės jog viskas baigta. Tik tiek. Kuo labiau technologijos tobulėja, tuo didesnė atskirtis tarps valstybių. Jei viduramžiais ir maža kunigaikštystė galėjo būti kariniu riešutu ar net jėga, tai jau pirmasis pasaulinis karas parodė, jog jos net ne pėstininkų lygmens šalys žaidime.
Talkatif 2014-04-01 14:53
Taip, todėl reik kelt spiečių nano palydovų į kostmosą ir formuot su jais sferinį veidrodį, kurio pagalbą fokusuot Saulės šviesą į visą deginantį spindulį. Ir, svarbiausiai, visą tai galima atsispausdinti su TryDy!!!
kionig 2014-04-01 20:01
pridėsime be abejo, kad nenubuodžiautų fronte.. Tada galėsime susukti analogišką "Четыре танкиста и собака" filmą
- 2014-04-01 20:33
Idiotizmo viršūnė ar meilė Rusijai visai be smegenų paliko? tarpukario Lietuva pasidavė be šūvio, su tikslu išsaugoti žmones, nes mat pasipriešinti neturėjo galimybės. Tačiau kažkodėl dingo iš Lietuvos daugiau nei 200 tūkst. žmonių po tokio „išsaugojimo“. jau geriau tie 200 tūkst. būtų padvėsę su pagaliais prieš tankus eidami.