Įminta keistojo šviesos šaltinio Marse paslaptis (Video)  (1)

Šių metų balandžio 3 d. marsaeigio „Curiosity“ navigacinės fotokameros padaryta nuotrauka, kurioje ties horizonto riba užfiksuotas keistas dirbtinės šviesos šaltinis, sukėlė NSO ir sąmokslo teorijų gerbėjų pagyvėjimą interneto forumuose, tačiau prielaidos apie požeminę Marso civilizaciją ar NASA marsaeigį sekančius nežemiškos civilizacijos atstovus, regis, subliuško vos pasirodžiusios.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-04-10 Įminta keistojo šviesos šaltinio Marse paslaptis (Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje atstovas Justinas Maki, „Curiosity“ fotokamerų specialistas, pranešė, kad šviesos šaltinis matomas ne abiejose marsaeigio stereokamera padarytose nuotraukose. Pasak jo, jį fiksavo tik dešinioji stereokameros „akis“.

„Dviejose dešiniosios „akies“ padarytose nuotraukose šviesos šaltinis matomas skirtingose kadro vietose. Abiem atvejais jis yra ties žemės paviršiumi priešais horizonte matomą kraterio šlaitą“, – sakė J. Maki.

Jo teigimu, tai, kad šis efektas buvo fiksuojamas tik vienu stereokameros objektyvu, verčia manyti, jog saulės šviesa galėjo patekti tiesiai į kameros CCD matricą per korpuso ventiliacijos angą. Tokių atvejų esą ir anksčiau pasitaikydavo su „Curiosity“ fotokameromis tais atvejais, kai matricą pasiekianti šviesa būdavo tiksliai orientuota dėl geometrinių sutapimų.

Mokslininko teigimu, neatmestina ir galimybė, jog nuotraukoje matomas šviesos šaltinis yra paprasčiausias atspindys nuo blizgaus akmens paviršiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(0)
(2)

Komentarai (1)