Kontrabandininkams siaubą varantis prietaisas (Video)  (1)

Komiksų ir filmų herojus Supermenas turi vieną naudingą supergalią – jo žvilgsnis veikia, tarsi rentgeno aparatas. Panašu, kad artimiausiu metu tokią supergalią turės ir kariai, policininkai bei muitininkai, naudodami specialų įrenginį MINI Z, galintį „matyti“ kiaurai per audinį, gumą ar net aliuminį, rašo „Engadget“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien, norint surasti nusikaltėlių išradingai paslėptus narkotikus, sprogmenis ar sieną kertančius nelegalus, pareigūnams prireikia specialiai dresuotų šunų, įvairių įrankių ir daugybės laiko. Panašu, kad neužilgo situacija pasikeis radikaliai – JAV kompanija „American Science and Engineering“ (toliau AS&E) sukūrė nedidelį prietaisą MINI Z, parodantį organinės sudėties objektus, paslėptus po audiniais, oda, guma ir net aliuminiu. Įrenginys „mato“ kiaurai pro popierines dėžes, krepšius, padangas, automobilių sėdynes ar net jų kėbulus.

MINI Z pastebi tiek pakuotes, pilnas narkotikų, tiek įvairias sprogstamąsias medžiagas ir net pinigus. Pats prietaisas yra nedidelis, tad pareigūnai juo gali lengvai „apeiti“ visas skenuojamų objekto vietas.

Vaizdas rodomas realiu laiku, prie MINI Z prijungto kompiuterio ekrane. Naudoti šį įrenginį labai paprasta – tereikia nukreipti į norimą nuskenuoti vietą ir nuspausti mygtuką, tad nereikia daug laiko pareigūnų ar karių karštose karinėse zonose, apmokymui.

Skenavimui MINI Z naudoja rentgeno spindulius, tik daug mažesnės energijos ir skvarbos nei medicinoje naudojami rentgeno spinduliai. Pastarieji yra energingi ir beveik visiškai praeina pro mūsų kūną, išskyrus tankesnes vietas, pavyzdžiui, kaulus ar organus. Tuo tarpu MINI Z spinduliai nėra tokie energingi ir nors lengvai įveikia popierių, audinį ar gumą, dėl to praranda energiją bei atsispindi nuo kitų organinių medžiagų paviršiaus, o čia juos užfiksuoja prietaiso detektorius. Dėl savo mažos energijos MINI Z yra saugus naudoti – jo skleidžiami rentgeno spinduliai nekenkia patiems pareigūnams ar šalia esantiems žmonėms.

AS&E sukurtas įrenginys kainuoja tik apie 50 tūkst. JAV dolerių, tad JAV kariuomenė ir sienos apsaugos tarnybos jau ruošiasi įsigyti pirmuosius MINI Z prietaisus. Galbūt neužilgo ir mūsų kontrabandininkai turės problemų su viską kiaurai matančiu „supermenu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(45)
(1)
(44)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: