Super jėgą suteikiantis kostiumas jau išbandomas praktikoje  (0)

Šis žmogus gali pakelti 32 kilogramus sveriantį metalo gabalą tarsi maišelį su pirkiniais. Bet ne todėl, kad jis būtų sunkiasvoris galiūnas ar Geležinis žmogus. Jis tiesiog dėvi robotizuotą kostiumą, suteikiantį jam milžiniškos jėgos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena didžiausių laivų statybos ir inžinerijos kompanijų „Daewoo“ neseniai išbandė šešis robotinius egzoskeletus, kurie padidina žmogaus jėgą net kelis kartus. Nors tokie, regis, iš mokslinės fantastikos istorijų atkeliavę aparatai teoriškai nėra nauji, tačiau šį kartą jie persikėlė į realybę ir bus reguliariai naudojami Pietų Korėjos laivų statyklose. Į kostiumą tilps visi, kurių ūgis siekia apie 1,6-1,85 metrus. Šis 27 kg sveriantis egzoskeletas leis jį dėvinčiajam vaikščioti įprastu ritmu, o jo hidraulinis anglies, plieno ir aliuminio lydinio rėmas padės lengvai kilnoti iki 32 kilogramų svorį net tris valandas nuo paskutinio įkrovimo. Norėdami pradėti kostiumo naudojimą, darbuotojai turi įstatyti savo kojas į specialius pėdų laikiklius. Paminkštinti dirželiai ties šlaunimis, juosmeniu bei krūtine prijungia vartotoją prie mechanizmo ir leidžia valdyti robotizuotas rankas, kurios neša krovinį už jį. Hidraulinių jungčių sistema ir elektriniai varikliai įtaisyti ties kuprine, kurioje ir patalpintas visas kontrolės mechanizmas.

Į šį egzoskeletą gali būti įmontuoti ir papildomas užduotis atliekantys įrenginiai, pavyzdžiui, lankas virš žmogaus galvos, kuris atlieka nedidelio krano funkciją.

Vadovaujantis inžinierius Gilwhoan Chu teigia, kad darbuotojų atsiliepimai pirmo bandymo metu daugiausia buvo teigiami. Vis dėlto, jiems norėtųsi didesnio greičio ir galimybės susidoroti su sunkesnėmis apkrovomis.

Kostiumas susiduria ir su didesnėmis problemomis: jis prastai veikia ant slidžių ar nelygių paviršių, taip pat sunkiai susitvarko su sukimosi judesiais, bet pats faktas, kad šie kostiumai jau naudojami praktikoje yra didžiulis šuolis į priekį. 

Įmonės ateities planai išties ambicingi ji išsikėlė sau tikslą keliamąją kostiumo galią padidinti iki 100 kilogramų. Praktiškai tai leistų darbuotojams atlikti sunkiųjų mašinų darbą, tarsi tai būtų paprasčiausias pasidarbavimas atsuktuvu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(39)
(4)
(35)

Komentarai (0)