Realybė meistro akimis: taupieji prietaisai sugenda anksčiau, nei atsiperka  (34)

Norintiems už elektrą mokėti mažiau, pardavėjai siūlo rinktis naujos kartos taupiuosius (A++ ar A+++ klasės) buitinius prietaisus. Tačiau buitinę techniką remontuojantys meistrai tikina, kad lazda turi du galus. Taip, taupieji įrenginiai sumažina sąskaitas už elektrą, bet, meistrų teigimu, jei jau sugenda, jų taisyti neapsimoka – pigiau nusipirkti naują. Galiausiai jie atskleidė, kad tokie įrenginiai dažnai netarnauja ilgiau nei 7 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Meistras: sugenda taip, kad taisyti neapsimoka

Dažnai atsitinka taip, kad žmonės, į taisyklą atvežę sugedusį naujos kartos šaldytuvą, indaplovę ar skalbyklę, išgirsta niūrų verdiktą: įrenginio taisyti neapsimoka. Kad tokius žodžius meistrai ištaria ne taip jau ir retai, GRYNAS.lt patvirtino Kauno rajone jau daug metų buitinę techniką remontuojantis Irmantas.

Anot jo, sutaisyti šiuolaikinius elektros energiją taupančius prietaisus nėra taip paprasta. Pašnekovas svarstė, kad greičiausiai žemą kokybę lemia palyginti neaukšta buitinės technikos kaina. Vyras aiškino, kad tiek įprastiniai, tiek taupieji prietaisai taisomi beveik vienodai, tačiau taupiųjų remontas kainuoja brangiau.

„Taip, tai yra tiesa. Tokių dalykų niekas neremontuoja. Naujieji prietaisai yra santykinai pigūs, bet jie neremontuojami. Pavyzdžiui, šaldytuvai dabar gaminami labai gudriai. Svarbiausia – „išlaužti“ gražų dizainą. Šaldymo elementus labai madinga įdėti į šaldytuvo vidų. Nesimato kameros – šąla jo nugarėlė. Vadinasi, už nugarėlės yra įdėtas metalinis vamzdelis – metalinė plokštelė, kur „verda“ freonas ir taip gaminasi šaltis. Anksčiau būdavo dedami variniai vamzdeliai. Jie būdavo ilgaamžiai. Arba kamera būdavo atskirai, kurią nebuvo sunku pakeisti. O dabar įdėtas juodo metalo plonytis vamzdeliukas. Jis per kiek laiko surūdija. O kai prakiūra šaldymo sistema – viskas“, - teigė Irmantas.

Jo manymu, varis buvo iškeistas į paprastą metalą dėl elementarios priežasties – siekiant sumažinti šaldytuvų kainą. Kaip tik todėl, vyro nuomone, nereikia stebėtis, kad šie įrenginiai tarnauja žymiai trumpiau.

Vis dėlto pašnekovas tikino, kad Lietuva – auksarankių kraštas, todėl labai norint galima rasti meistrą, kuris sutiktų suremontuoti prakiurusią šaldymo sistemą. Visgi už tokį remontuotą tektų pakloti labai daug. Todėl Irmantas atskleidė, kad tokį sprendimą priima mažuma.

„Labai norint galima išpjauti šaldytuvo „nugarą“, iškrapštyti šiluminę izoliaciją, surasti plokštelę, ją išpjauti ir įdėti išlankstytus naujus varinius vamzdelius. Tačiau tokie darbai užtrunka savaitę. O visi nori dirbti ir uždirbti. Jūs „primeskit“, ką reiškia savaitę „ceremonytis“ su tuo šaldytuvu – kiek kainuos pataisymas. Jei toks gedimas, mes atsisakom juos taisyti – geriau pirkti naują. Žmogus negali už taisymą per dieną uždirbti 10 litų, todėl jei tokius šaldytuvus taisytume, bankrotas grėstų jau po pirmo remonto“, - pasakojo kauniečių šaldytuvus taisantis vyras.

Taupieji prietaisai sugenda dar neatsipirkę?

Tačiau tai nėra vienintelis gedimas, kurio taisyti neverta. Pakeisti keletą metų tarnavusio šaldytuvo kompresorių taip pat neapsimoka: „Kita bėda – kompresoriaus ir elektronikos gedimas. Kompresoriaus pakeitimas kainuoja apie 400 Lt. Jei šaldytuvas jau tarnavo ketverius metus, keisti kompresorių, kad po pusmečio prakiurtų šaldymo sistema, nėra jokio pagrindo. Tikrai tokiu atveju nėra jokios logikos jį taisyti.“

Visgi Irmantas sakė, kad panaši lemtis laukia ne tik šaldytuvų, bet ir kitų energiją taupančių įrenginių. Jo teigimu, jei toks prietaisas sugedo, pigiau jį išmesti ir ieškoti naujo. Tačiau kritikos jis negailėjo ne tik taupiesiems A++ ar A+++ klasės įrenginiams, bet ir visai kitai naujos kartos buitinei technikai.

Vyras svarstė, kad senoviška tarnaudavo žymiai ilgiau, nes buvo žymiai brangesnė. Kaip tik todėl ir dabar perkantiems naują šaldytuvą ar viryklę jis siūlė nepagailėti pinigų: „Prieš 20 metų šaldytuvas kainavo tiek, kad norint jį nusipirkti reikėdavo kelių atlyginimų. O dabar galima nusipirkti šaldytuvą, kurio kaina mažesnė nei vidutinė alga. O mes turime eksponatą – 1956 m. šaldytuvą „Saratov“. Jis ir dabar puikiausiai veikia. Dabartiniai šaldytuvai tarnauja 5-7 metus. Bet eksploatacinis laikas niekur nėra nurodytas. Jis labai svarbus ir perkant šaldytuvą reikia būtinai to paklausti. Apskritai reikia rinktis brangesnę technikę. Nes aukštesnė kaina reiškia ir aukštesnę kokybę.“

Visgi A++ ar A+++ klasės įrenginių pašnekovas nesureikšmino. Anot jo, jie elektrą taupo, tačiau tarnauja trumpiau ir dėl to sutaupyti vargu ar pavyks: „Ką reiškia A klasės taupumai? Gali įsukti elektrą taupančią lemputę vietoj paprastos ir toks šaldytuvas jau gali vadintis taupiuoju. Tai yra daugiau graži reklama. Net ir patys pardavėjai negali paaiškinti, ką reiškia tas taupumas. Pateikiama informacija, kiek jis per 10 metų sutaupys energijos, bet kad jo eksploatacijos laikas tik septyni metai.“

Meistrų teiginius patvirtina ir mokslininkai

Kad buitinės technikos meistrų teiginiai nėra iš piršto laužti, sutiko ir mokslininkai. Vilniaus Gedimino technikos universiteto Elektronikos fakulteto Elektrotechnikos katedros vedėjas prof. dr. Vygaudas Kvedaras, patvirtino, kad energiją taupančius prietaisus taisyti kai kada tikrai neapsimoka – paprasčiau ir pigiau nusipirkti naują.

„Taip, kai kada tikrai taisyti buitinį prietaisą brangiau nei nusipirkti naują. Kai kurias detales pakeisti nėra paprasta. Be to, jos būna labai brangios, kai perkama šimtais, parduodama pigiau, bet nusipirkti vieną detalę ar kelias gali būti labai brangu“, - apie energiją taupančius prietaisus kalbėjo profesorius.

Visgi jis pridėjo, kad naujos kartos įrenginiai pagal savo charakteristiką turėtų gesti rečiau. „Naujoji įrenginių elektronika turėtų būti patikimesnė nei senieji aparatai. Bet kai ji sugenda, taisyti praktiškai neapsimoka. Mano sūnus yra elektronikos specialistas. Jis nusipirko naują A +++ įrenginį ir jis „sudegė“. Pasitarus su meistrais paaiškėjo, kad taisyti neapsimoka. Detalės būtų brangesnės nei nauja mašina. Todėl jis nusprendė pirkti naują“, - pasakojo pašnekovas.

Prekybininkai neigia, kad taupiųjų prietaisų taisymas brangus

Tuo tarpu prekybos centrų atstovai pesimistiškus teiginius neigia, sakydami, kad jie nepagrįsti. Tačiau statistikos, kaip dažnai sugenda taupieji įrenginiai, jie pateikti negalėjo. Ir galiausiai prekybos tinklo „Topo centras“ atstovė Lina Mažeikienė sakė, kad energiją padedantys taupyti prietaisai vis populiarėja: „Aukštesnės nei A+ klasės buities prietaisų pardavimai sudaro daugiau nei 50 proc. visų buities prietaisų pardavimų, kas rodo vis didėjantį pirkėjų susidomėjimą jais.“

Jos teigimu, didžiausias aukštesnės energetinės klasės prietaisų populiarumas matomas šaldytuvų kategorijoje, „nes tai yra nuolat veikiantis prietaisas, todėl elektros energijos sutaupymas bus didžiausias“. Toliau rikiuojasi A++ ar aukštesnės klasės skalbyklės ir džiovyklės.

Pasidomėjus, ar skiriasi įprastinių ir energiją taupančių prietaisų tarnavimo trukmė, prekybos tinklo atstovė tikino, kad tokių skaičiavimų nėra: „Tikslių paskaičiavimų nėra. A+ ar A++, ar A+++ nurodo energijos sąnaudų efektyvumo klasę, o ne patikimumo ar tarnavimo trukmės klasę, todėl išskirti šių prietaisų tarnavimo trukmės negalime.“

Anot L. Mažeikienės, gamintojai visiems prietaisams suteikia vienodas dviejų metų garantijas. Taip pat ji nesutiko su teiginiu, kad taupiųjų prietaisų taisymas yra toks brangus, kad kai kada to daryti net neapsimoka. O bijantiems didelių remonto išlaidų ji siūlė rinktis papildomą garantiją: „Norintiems apsidrausti nuo galimų nepatogumų prietaisui sugedus siūlome iki 5 metų pratęstą garantiją. Nedidelė šios garantijos kaina užtikrintų, kad galimai sugedus prietaisui jis būtų remontuojamas ar keičiamas į analogišką nemokamai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Tomas Janonis
(47)
(1)
(46)

Komentarai (34)