Origamio robotas: plokščias lapas susilankstė, atsistojo ir nuėjo (Video)  (0)

JAV inžinieriai iš Masačusetso technologijų instituto ir Harvardo universiteto, matyt, yra dideli japoniško popieriaus lankstymo meno gerbėjai, nes sukūrė robotą, kuris savarankiškai susilanksto iš plokščių lapų, atsistoja ant „kojų“ ir juda numatyta kryptimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robotas yra iš penkių sluoksnių, kurie pagaminti pagal lazeriu pjaustančiam aparatui pateiktas instrukcijas. Vidurinis sluoksnis – tai varinių laidų tinklas, įspaustas tarp dviejų popieriaus lapų. Išoriniai sluoksniai – iš polimerų, pasižyminčių formos atmintimi (jie keičia formą pakaitinus iki 100 °C). Išorinius sluoksnius kaitina šiluma, perduodama variniais laidais. O roboto „smegenys“ yra priklijuotas mikroprocesorius ir du varikliukai.

Baigiamojo eksperimento metu plokščias daugiasluoksnis lapas pats tapo mobiliu ir funkcionaliu aparatu – tam prireikė vis keturių minučių. Išsilankstymas vyko „kepimo“ būdu: kaitinant plokščias lapas įgijo roboto formą ir „atsistojo“. Vėliau jis pradėjo šliaužti 5,4 cm/s greičiu, sukinėdamasis į įvairias puses – be jokių išorinių komandų. Tai yra kol kas pirmas visiškai autonominio, savaime susikonstruojančio roboto modelis.

Inžinieriai pažymi, kad tokių robotų gamyba lazerinėmis staklėmis ir cheminėmis voniomis yra pigesnė bei greitesnė nei gamyba 3D spausdintuvu. Be to, iš savaime susilankstančių medžiagų galima gaminti savaime susimontuojančius baldus ir laikinas pastoges stichinių nelaimių zonoms, rašo lenta.ru.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai (0)