2020 m. ant mūsų stalų stovės optiniai superkompiuteriai (Video)  (3)

D. Britanijos kompanija Optalysys jau kitąmet ketina pademonstruoti optinio kompiuterio prototipą, kuriame skaičiavimai vyks šviesos greičiu. Jei technologija pasiteisins, maždaug po penkerių metų ant vartotojų stalų galėsime išvysti kompiuterius, kurie savo greičiu prilygs egzaskaliariniams superkompiuteriams, rašo Tech Times.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu optinių kompiuterių plėtra vyksta keliomis kryptimis. Nors naudojamos konkuruojančios viena su kita technologijos, tačiau jų pagrindą sudaro tai, jog vietoj elektrinių signalų naudojama šviesa, vietoj tranzistorių su elektronais pasitelkiami optiniai elementai su fotonais.

Optalysys pasiūlė savo metodą, kurio pagrindą sudaro nedidelės galio lazeris, kurio spindulys nukreiptas į skystų kristalų tinklelį (veikimo principas panašus į LCD ekranų).

Kiekvienoje celėje – taške kinta skaidrumo lygis, todėl pereidama per celę šviesa kinta. Sudėtingi algoritmai atsako už celei paduodamą įtampą, tuo tarpu per ją perėjusi šviesa gaudoma specialiais imtuvais.

Analizuojama difrakcija, atliekam Furjė analizė, o tai leidžia atlikti sudėtingus matematinius skaičiavimus. Papildomų tinklelių naudojimas suteikia galimybę atlikti lygiagrečius skaičiavimus, o tai dar labiau padidina optinių kompiuterių spartą.

Optalysys inžinierių teigimu, optiniai kompiuteriai turi du didelius pranašumus, lyginant su tradiciniais: tai galia, kuri prilygsta šiuolaikiniams superkompiuteriams, bei žemas energijos suvartojimo lygis.

Be to, jei šiuolaikiniuose kompiuteriuose skaičiavimai vykdomi nuosekliai, tai šviesos spindulys patenka į visus kristalus vienu metu, todėl per vieną laiko vienetą galima atlikti šimtus tūkstančių ar net milijonus skaičiavimų, ir tai daryti šviesos greičiu.

Optinių kompiuterių energijos sąnaudos, anot Optalysys atstovų, sudaro maždaug £2100 (9240 lt per metus), tuo tarpu kol kas galingiausio superkompiuterio Tianhe-2 (33,8 PFLOPs) eksploatacija kasmet atsieina $21 mln.

2017 m. Optalysys ketina pristatyti 9 PFLOP optinį kompiuterį Optical Solver. Ir tai bus tik pradžia. 2020 m. tokių kompiuterių galia bus jau 17,1 PFLOP. Savo ruožtu, kitų metų pradžioje bus parodytas 340 GFLOP prototipas (palyginimui: Intel Core i7-4770K (Haswell) – apie 160-170 GFLOP).

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai (3)