Tai, ko bijojo Rusija: Baltijos šalys prašo raketinės gynybos  (0)

Baltijos šalys ir Lenkija nebeslepia – naujasis NATO raketinės gynybos skydas yra būtinas saugotis nuo Rusijos, nors anksčiau Aljansas nesyk tvirtino, kad tokios sistemos skirtos Irano bei Šiaurės Korėjos raketų keliamai grėsmei sulaikyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokiems lenkų ir Baltijos šalių prašymams kol kas priešinasi Vokietija, bet JAV jau išreiškė palaikymą. Vokietijos leidinys „Spiegel“ skelbia, kad Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija pasisako už tai, kad prieš Rusiją būtų nukreipta ir ta PRG sistema, kurią planuojama naudoti prieš galimas atakas iš Artimųjų Rytų. NATO viduje esą neseniai kilo diskusijos, ar nevertėtų būtent prieš Rusiją nukreipti Aljanso kuriamą raketinės gynybos (RG) sistemą. Artėjant NATO viršūnių susitikimui Velse, Baltijos šalys ir Lenkija pastaruoju metu nuolat pabrėžia Rusijos keliamą grėsmę, o JAV paramos esą neužtenka. Amerika Lenkijoje ir Baltijos šalyse yra dislokavusi po kuopą savo karių, buvo atsiuntusi papildomų naikintuvų bei laivų. Norima, kad raketinės gynybos elementai būtų ne tik dislokuoti Lenkijoje, kaip planuota anksčiau, bet ir saugotų regiono šalis nuo Rusijos mažojo nuotolio balistinių raketų. Spėjama, kad Rusija Kaliningrado srityje ir Vakarinėje karinėje apygardoje netoli Estijos bei Latvijos yra dislokavusi taktines balistines raketas „Iskander“, kurių dalis gali būti su branduolinėmis galvutėmis. Rusija dar 2009 metais vykdytų pratybų „Zapad“ metu imitavo Baltijos šalių užpuolimą ir branduolinį smūgį Varšuvai. Rusija nesyk pabrėžė savo nepasitenkinimą JAV ir NATO kuriamų raketinės gynybos sistemų dislokavimais netoli savo sienų ir pažadėjo atsaką. Šiemet JAV apkaltino Kremlių, kad Rusija sulaužė vidutinio nuotolio raketų kūrimo ir bandymo sutartį, kuri galiojo nuo Šaltojo karo laikų. Manoma, kad vidutinio nuotolio raketas bandymai yra vienas Rusijos atsakų į NATO RG sistemą.

Dar buvusios JAV prezidento George'o W.Busho administracijos bandymai Lenkijoje įkurti priešraketinės gynybos skydo bazę iš pradžių žlugo, kai 2009 metais prezidentu tapęs Barackas Obama atsisakė šių planų. Tačiau raketinės gynybos skydo elementus vis tiek planuojama turėti Baltijos jūroje – priešraketines sistemas turintys JAV karo laivai turėtų veikti kaip mobiliosios platformos, skirtos priešininkų balistinėms raketoms numušti.

Tiesa, Baltijos šalių ir Lenkijos norą matyti NATO raketinę gynybą, nukreiptą prieš Rusiją, regis, vėsina kai kurios Aljanso narės. Pavyzdžiui, Vokietija nepritaria tokiam siūlymui. Berlyno manymu, nereikia provokuoti Maskvos, juolab šiai pažadėjus, kad RG sistemos nėra nukreiptos prieš Rusiją. NATO jau seniai yra patikinusi Rusiją, kad prieš ją nenukreips savo RG sistemos.

„Der Spiegel“ taip pat skelbia, kad Aljansas toliau teiks papildomą paramą Baltijos šalims, pavyzdžiui, žvalgybinių skrydžių prie rytinės NATO sienos tik daugės. Neseniai buvo skelbta, kad nuo vasario mėnesio vien JAV žvalgybiniai lėktuvai RC-135 atliko per 50 žvalgybinių misijų virš Baltijos jūros, o vieno incidento metu JAV orlaivis turėjo pažeisti Švedijos oro erdvę, mat teko sprukti nuo Rusijos naikintuvų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(3)
(16)

Komentarai (0)