Tankų biatlonas-2014 prasidėjo: pirmieji įspūdžiai (Video)  (4)

Rusijoje, Alabino poligone, į pabaigą artėja tarptautinis tankų biatlonas, apie kurį jau rašėme. Pernai, kai Rusijos gynybos ministras armijos generolas Sergejus Šoigu paskelbė apie kvietimus kitų šalių tankistams dalyvauti šiame biatlone, kilo nemažas ažiotažas. Pirmą kartą atsirado realus šansas taikiai pasivaržyti NATO, Rusijos, kitų buvusio sovietinio bloko ir nei vienam šių blokų nepriklausiusių šalių tankistams.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-08-14 Tankų biatlonas-2014 prasidėjo: pirmieji įspūdžiai (Video)  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sujudo ir buvę tankistai, kurių ne vienas anksčiau dalyvavo panašiose NATO rungtynėse Canadian Army Trophy. Kodėl gi ne, atsakydavo paklausti. Besivaduojantis iš ekonominės krizės pasaulis gyveno taikiai. Gruzijos karas vakaruose užsimiršo kaip nesusipratimas, Rusija rengė Sočio olimpines žiemos žaidynes ir sudalyvavo sprendžiant Sirijos krizę. Tuo metu kai tankistai uoliai blizgino tankus būsimoms varžyboms, įvykiai Ukrainoje apvertė pasaulį aukštyn kojomis. Didžiosios NATO ir Rusijos sportinės (sic!) tankų varžytuvės taip ir neįvyko. Tačiau tankų biatlonas visgi įvyko. Ir kas gi jame dalyvavo?

Žinoma, Rusija. Ir tai tikriausiai pirmos oficialios varžybos, kuriose šeimininkai oficialiai naudoja geresnę įrangą nei svečiai. Mat standartinis biatlono tankas yra T-72B1. Rusijos komanda rungtyniauja ženkliai geresnėmis charakteristikomis pasižyminčiu modeliu T-72B3. Šį tanką varo 1130 AG variklis V-92S2F, galingesnis nei 1000 AG variklis, stovintis tanke T-72B1. Atrodytų, ne toks ir didelis skirtumas. Tačiau pasigirdo kaltinimai, kad biatlone dalyvaujantis T-72B3 yra palengvintas „sportinis“ variantas, specialiai parengtas rungtynėms. Rusai ginasi, kad neva taip nėra, kad tankas standartinis, paimtas iš karinio dalinio. Kaip sako liaudis, nebūna dūmų be ugnies. Sovietinis mentalitetas pasireiškia kita patarle: nepagautas – ne vagis. Tikėti ar ne – kiekvieno asmeninis reikalas. Be geresnių dinaminių savybių T-72B3 pasižymi ir geresnėmis ugnies galimybėmis. Taikytojas naudojasi nauju automatiniu taikikliu su šiluminio vaizdo kanalu „Sosna-U“. Pirmą kartą (Rusijos kariuomenėje) tankas aprūpintas panoraminiu taikikliusu šiluminio vaizdo kanalu ir lazeriniu taikikliu, labai padidėjo tanko vado galimybės aptikti taikinius, ypač naktį ir esant blogoms oro sąlygoms. Geresnė pabūklo stabilizacija ir automatinė taikinio sekimo sistema leidžia daug taikliau šaudyti tankui judant. Čia stop. Visi šie greičiau, geriau, daugiau ir toliau – kol kas yra tik pačių rusų teiginiai. T-72B3 biatlone jokios akivaizdžios persvaros kitų dalyvaujančių tankų atžvilgiu dar nepademonstravo.

Ir vis dėlto išleisti į startą tanką, savo deklaruojamomis savybėmis lenkiantį kitiems dalyviams pačių rusų išskirtus tankus yra nesportiška, nesąžininga ir neteisinga. Būtų suprantama, jeigu toks tankas būtų stojęs prie starto linijos šalia naujausių vakarietiškų tankų. Taip buvo planuota, tačiau „Leopardai“ ir „Abramsai“ Alabine nepasirodė. Tiesa, dar neišgirdau nei vieno ruso nuomonės pareikštos , kad tai yra negerai. Panašu, kad šioje šalyje „gerai – negerai“ ribos labai išsiklaipę. Čia „gerai“ viskas, kas palanku jiems patiems.

Galbūt tai yra atsakas tankui iš Kinijos. Kinija, dalyvaujanti tankų biatlone 2014, yra bene svarbiausias svečias. Be to, kinai vieninteliai atsigabeno savo tanką Tipas 96A. Rusų specialistų teigimu, konstruojant šį tanką kai kurie techniniai sprendimai pasiskolinti iš T-72, kai kurie – iš tanko Tipas 59, vieno iš gausiausiai gamintų sovietinio T-54 klono. Pripažįstama, kad kai kurie šarvavimo ypatumai yra verti dėmesio ir yra geresni, nei T-72. Tipo 96A ugnies valdymo sistema vis dar slepiasi po paslapties šydu, tačiau daug kas atsiskleis biatlone, dalyvaujant šaudymo pratimuose. Rusijos specialistai skundžiasi, neva kinai nurodė per didelę tanko masę. Tas visiškai nieko nekeičia, kadangi „sportininkai“ prieš startą nesveriami. Bet rusus akivaizdžiai neramina, kaip 50 tonų sveriantis kinų tankas juda poligone. Beveik atvirai pasidžiaugiama, kad kinai slepia savo naujausius tankus, kad į biatloną neatsiuntė naujausio kariuomenės tanko Tipas 99A2.

Kol kas, beje, nieko ypatingo nei T-72B3, nei Tipas 96A nepademonstravo. Bene žymiausias įvykis – šių abiejų tankų susidūrimas. Gausūs Rusijos specialistai ir tinklaraštininkai neatsidžiaugia, kad po šios „autoavarijos“ jų tankas baigė trasą, o kinai buvo priversti savo mašiną pakeisti atsargine. Keistas toks juokas, nesportiškas. Tokie jau tie rusiško biatlono ypatumai. Kaip ir avarijos. Šiame biatlone susidūrė dar ir du tankai T-72B1.

Visi kiti dalyviai: Angolos, Armėnijos, Baltarusijos, Indijos, Kazachstano, Kirgizijos, Kuveito, Mongolijos, Serbijos ir Venesuelos komandos tenkinosi paminėtais T-72B1. Visų paminėtų šalių kariuomenėse, išskyrus Kuveitą, naudojami tankai T-72 arba daugiau mažiau su jais susiję modeliai. Kodėl dalyvauja būtent šios šalys – nereikia net spėlioti. Vienos iš jų yra satelitai Rusijos orbitoje, kiti – sąjungininkai. Indija ir Kinija yra vieni didžiausių ginkluotės pirkėjų. Be to, tankai T-72 ir T-90 sudaro didžiąją dalį visų Indijos tankų. O siekianti dominuoti tame pačiame regione Kinija šiandien yra toks ypatingas kaimynas. Kurio negalima nepakviesti, o jis negali atsisakyti. Kodėl nedalyvauja kitos – irgi aišku. Pavyzdžiui, neatvyko komanda iš Alžyro, nors ši šalis paskutiniais metais yra vienas didžiausių Rusijos ginklų, tame tarpe ir tankų, pirkėjas. Iš NATO šalių neatvyko net kviesti stebėtojai. Kiek nustebino, kad nedalyvauja Sirijos komanda, nors skaičius priežasčių jiems dalyvauti ir nedalyvauti greičiausiai yra vienodas. Neaišku, kodėl Rusija nepasikvietė komandų iš kelių mažesnių Afrikos šalių. Jose ir tankai T-72 naudojami, ir tankistai mielai atvyktų. Tik pinigų neturi. Galima tikėtis, kad kitame biatlone Rusija suras pinigų jiems pakviesti. Žiū, gal pavyks ir visas dvi dešimtis dalyvių surinkti.

Tankų biatlono finalas įvyks rugpjūčio 16 d. Sunku pasakyti, kas biatloną laimės. Man asmeniškai tas pats, aš sergu už Lietuvos krepšinį. Belieka tikėtis, kad tankai varžysis kitame biatlone, o ne kurios nors mūsų regiono šalies laukuose.

Tolesniuose video siužetuose - video transliacijos iš tankų biatlono 2014:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Egidijus Papečkys
(13)
(7)
(6)

Komentarai (4)