Ruoškimės naujiems gyvenimo pokyčiams: populiarėjantys virtualūs turai  (0)

Technologijos kasdien vis tobulėja – atrodo dar visai neseniai norint apžiūrėti kokią nors vietovę, namą ar muziejų, reikėdavo jį aplankyti arba bent jau peržiūrėti šimtus nuotraukų. Dažnai tam tiesiog nėra laiko, noro ar net pinigų. Tačiau dabar tam yra virtualūs turai – tai sujungtos panoraminės nuotraukos, sudarančios įspūdį, jog jūs iš tiesų esate tam tikroje vietoje, čia ir dabar. Galima žvalgytis, virtualiai vaikščioti ir t.t. – tai tarsi realus pasaulis jūsų kompiuterio ekrane.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virtualūs turai – toli gražu ne naujiena. Tokiu pačiu principu veikia „Google Street View“ ir daugybė kitų mažiau žinomų servisų. Bet dabar panoramines nuotraukas (tuo pačiu ir virtualius turus) sukurti tapo taip paprasta, jog ši funkcija netgi tapo prieinama kai kuriuose išmaniuosiuose telefonuose, o virtualūs turai dabar kuriami ne tik gatvėse ar kitose atvirose vietovėse, bet ir žymiai mažesnėse patalpose – nedideliuose butuose, muziejuose ir netgi automobiliuose. Galimybės beveik neribotos!

Kaip šią technologiją galima panaudoti? Įsivaizduokite, jog jūsų vaikas eina į pirmą klasę, todėl jis visiškai nepažįsta mokyklos. Ką darote? Važiuojate į mokyklą vien tam, kad po ją pasivaikščioti ir supažindinti savo vaiką su nauja aplinka? Kam kažkur vykti, gaišti savo laiką ir jėgas, jeigu visą tai žymiai greičiau ir patogiau galima padaryti savo namuose, tiesiog įsijungus virtualųjį turą!

Įdomu yra tai, jog naudojantis šia technologija netgi įmanoma rengti ir virtualias ekskursijas – visada galima prijungti garso takelį ar kitus efektus, o tai tik dar labiau sudaro tikros kelionės įspūdį. Gidės balsas, gamtos garsai, muzika – juk tai tikrai pagyvina virtualiąją kelionę, tiesa?

Pastaruoju metu po truputį vis populiaresni tampa virtualios realybės akiniai, tokie kaip „Oculus Rift“ – tai dar vienas virtualių turų žingsnis į priekį. Panoraminės nuotraukos naudojant tokius akinius gali būti valdomos tiesiog galvos, kojų ir rankų judesiais, o vaizdas atrodo toks tikroviškas, jog nežinant savo virtualiąją kelionę galima būtų supainioti ir su realybe.

Ir nors virtualiuosius turus kurti po truputį tampa vis paprasčiau, tai vis dar nėra taip paprasta, kaip įrašyti vaizdo įrašą ar fiksuoti nuotraukas – kol kas tai ir yra pagrindinė šios technologijos problema. Toli gražu ne kiekviena vietovė, ne kiekvienas pastatas, sodas ar klubas turi savo virtualųjį turą ir todėl ši technologija dar nėra itin populiari, nors potencialo ji ir turi.

Pabaigai – ko iš šios technologijos galima tikėtis ateityje? Galima net neabejoti, jog ji sulauks didžiulio populiarumo ir be jokių abejonių, labiausiai prie to populiarumo augimo prisidės „Oculus Rift“ – būtent šio įrenginio dėka virtualūs turai jau greitai beveik niekuo nenusileis nuo tikrų ekskursijų ar kelionių. Tai – mūsų kelionių ateitis. Galbūt jūsų anūkams norint nuvykti į Japoniją, Malaiziją ar Turkiją net nereikės išeiti iš namų? Kol kas tai skamba kaip nesąmonė, tačiau su technologijomis judame būtent link to – apie virtualius turus netolimoje ateityje girdėsime kasdien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai (0)