Pelninga veikla: kibernetinių nusikaltėlių pelnas gali būti net 20 kartų didesnis už sąnaudas  (0)

Kibernetinių nusikaltėlių pajamos gali daugiau nei 20 kartų viršyti jų išlaidas organizuojant atakas. Tokias išvadas padarė „Kaspersky Lab“ ekspertai, palyginę išplatintų programišių instrumentų kainą ir pelną, kurį apgavikai gauna sėkmingos kenkėjiškos operacijos atveju.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netikro vieno iš populiariausių socialinių tinklų puslapio kūrimas ir šlamštalaiškių siuntimo organizavimas minint padirbtą tinklalapį apgavikams atseina apie 150 JAV dolerių. Tačiau jei ant jų kabliuko užkibs 100 žmonių, apgavikai, pardavę konfidencialius naudotojų duomenis, galės uždirbti iki 10 tūkst. dolerių. O jų aukos praras vertingus kontaktų sąrašus, asmenines nuotraukas ir pranešimus.

Mobilusis „Trojos“ virusas blokuotojas nusikaltėliams atsieina gerokai brangiau – šiandien už pačią programą ir jos plėtrą tenka pakloti apie tūkstantį dolerių. Tačiau ir uždarbis didesnis. Kainos, kurias apgavikai nustato už išmaniojo telefono atblokavimą, svyruoja nuo 10 iki 200 dolerių, tai reiškia, kad iš 100 potencialių aukų jie gali gauti iki 20 tūkst. JAV dolerių.

Tokią pat sumą galima uždirbti ir taikant programas šifruotojus, tačiau investicijos bus du kartus didesnės – apie 2000 dolerių. Naudotojai taip pat patirs daugiau išlaidų, kadangi minimalus apgavikų reikalaujamos išpirkos dydis už duomenų iššifravimą sudaro apie 100 dolerių.

Didžiausią pelną apgavikai gali gauti taikydami banko „Trojos“ virusus, kurie tiesiogiai medžioja naudotojų pinigus. Išleidę apie 3 tūkst. dolerių šiam virusui įsigyti kartu su eksploitu ir specialiai tam surengtu šlamštalaiškių siuntimu, kibernetiniai nusikaltėliai turi šansų gauti iki 72 tūkst. JAV dolerių. Tokiu atveju bendras vieno nukentėjusio naudotojo praradimas sudarys 722 dolerius.

„Šiais laikais nesunku įsigyti kenkėjišką programinę įrangą: virusų lengvai galima rasti įvairiuose programišių forumuose, o dėl sąlyginai mažos kainos jie tampa lengvai pasiekiami. Be to, šį kelią pasirinkusiems kibernetiniams nusikaltėliams netgi nereikia būti profesionalams savo neteisėtame versle – už fiksuotą kainą jie gauna jau paruoštą programų paketą atakoms vykdyti. Tokioje situacijoje naudotojams, be abejo, reikia būti budriems, kad neprarastų pinigų ir vertingų duomenų. Labai svarbu pasirinkti specializuotą sprendimą savo įrenginio ir visų su juos atliekamų veiksmų tinkle apsaugai“, – pataria Aleksandras Gostevas, „Kaspersky Lab“ vyriausiasis antivirusų ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)