Statinys už daugiau nei 4 mlrd. Lt  (0)

Vokietijoje įsikūręs Europos centrinis bankas (ECB), prie kurio sprendimų nuo sausio prisidės ir Lietuva, ruošiasi didžiosioms kraustynoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkritį planuojama pradėti šiuo metu Frankfurto centre trijuose dangoraižiuose nebeišsitenkančio ECB personalo palaipsnį perkraustymą. Naująją būstinę sudarys prie Maino upės suprojektuotas dangoraižio ir 1926-1928 m. statyto senojo turgaus kompleksas. Šiuos du statinius jungs stiklinis koridorius. Šiuo metu naujoje banko būstinėje verda statybos, po kurias vaikščioti galima tik su statybininko šalmu ir guminiais botais. Po kelerių metų planavimo, 2010 m. pradėti statybos darbai. Skaičiuojama, kad visos statybos atsieis 1,2 mlrd. eurų (4,14 mlrd. Lt). Prieš statybas patvirtinta sąmata buvo 850 mln. eurų (2,9 mlrd. Lt), tačiau per kelerius metus ji gerokai išaugo. Tuo metu dar 2005 m. planuojant statybas buvo suplanuota, kad viskas kainuos 0,5 mlrd. eurų (1,7 mlrd. Lt), o kompleksas bus baigtas 2010 m. Kaip sakė naująjį pastatą žurnalistams iš Lietuvos aprodžiusi banko komunikacijos specialistė Andrea Jurges, prie išaugusių išlaidų prisidėjo infliacija ir netikėtai atsiradusios išlaidos dėl senojo turgaus pastato, kuris yra įtrauktas į paveldosauginių objektų sąrašą. „Sąmata augo dėl infliacijos, atlyginimų indeksavo ir dėl netikėtumų, atrastų senajame turguje. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad tai bus ne prabangus, bet paprastas ir funkcionalus pastatas“, - tvirtino ji. Pavyzdžiui, anot jos, pradėjus darbus, paaiškėjo, kad reikia papildomų sutvirtinimų senojo pastato pamatams. Tačiau ir pačios Vokietijos žiniasklaidoje būta nemažai kritikos šiam statiniui, kuriame vienos darbo vietos sukūrimas kainuos kelis šimtus tūkstančių eurų. Pasak A. Jurges, pertvarkant pastatą norėta išlaikyti turgaus autentiškumą, taigi, pavyzdžiui, kai kurie jo langai pakeisti, tačiau vizualiai atrodo visiškai taip pat, kaip ir senieji.

Euro skulptūra kartu nekeliaus

Planuojama, kad komplekse galės dirbti 2900 darbuotojų, bus įrengta biblioteka, informacijos centras, konferencijų salės. Šiuo metu ECB dirba apie 2600 žmonių. Neoficialiai skaičiuojama, kad šiuo metu ECB dirba iki 20 lietuvių. Dabartinį trijuose biurų pastatuose įsikūrusį ECB puošia didžiulė euro skulptūra, kurią juosia 12 geltonų žvaigždžių. Pasak A. Jurges, prie naujojo pastato šios skulptūros tikrai nebus. „Buvo nemažai diskutuota, būta skirtingų nuomonių, tačiau dabar nuspręsta, kad jo čia nebus. Šis pastatas išskirtinis ir, manau, visiems greitai bus atpažįstamas kaip ECB pastatas“, - tvirtino ji. Naujojo komplekso darbuotojams bus įrengta apie 600 vietų automobiliams, dviračių aikštelių. 1999 m. įkurtas ECB yra atsakingas už pinigų politikos įgyvendinimą euro zonoje. Šiuo metu euro zoną sudaro 18 valstybių, Lietuva nuo sausio taps 19-ąja euro zonos šalimi.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė
(7)
(4)
(3)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: