Pasitikrink: ką apie tave žino „Google“?  (13)

Šiuolaikinėje interneto visuomenėje išsaugoti privatumą darosi vis sunkiau. Štai „Google“ gali išsamiai papasakoti apie žmogaus veiklą laisvalaikiu, keliones ar mėgstamiausius muzikos stilius... O ką šis interneto milžinas žino apie jus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norint tai išsiaiškinti užtenka nueiti į „Google skiltį „Skelbimų nustatymai“. Čia paaiškėja, ar „Google“ žino jūsų lytį, amžių bei kitus asmeninius duomenis. Tačiau tai dar ne viskas – paspaudę mygtuką „pomėgių sąrašas“, atsiveria langas, kuriame išvardinta jūsų mėgstama veikla, muzikos stiliai ir kiti interesai.

Iš kur „Google“ tai žino?

Programa nuolat fiksuoja jūsų veiklą internete ir nustato, kuriuos reklaminius skelbimus jums verta rodyti. „Google“ planuoja reklamą pagal ankstesnę jūsų veiklą, todėl jeigu kažkada anksčiau elektroninėje parduotuvėje ieškojote batų, galite neabejoti, jų reklamą būtinai išvysite, kai jau žvalgysitės, pavyzdžiui, naujo dulkių siurblio.

Štai kaip atrodo vieno brito nustatymų skydelis. Jame išvardinti, tariami šio žmogaus interesai:

Vis dėlto, paklausus interneto vartotojų, kiek jų interesai sutapo su išvardintais šiame sąraše, rezultatai buvo labai nevienareikšmiai. Kai kurie teigė, kad „Google“ tik iš dalies atspėjo jų pomėgius, kiti tvirtina, jog atspėta stebėtinai tiksliai, o viena mergina labai nustebo, prie įrašo apie lytį išvydusi žodį „vyras“. „Tai ką pamačiau, iš tikrųjų atitiko mano veiklą internete, tačiau buvo ir šiek tiek keistokų, pavyzdžiui, „Ropliai ir varliagyviai“, „Veteranai“ ar „Transporto priemonės“, – pasakoja Rebecca Morgan iš Didžiosios Britanijos, kuri taip pat patikrino šią „Google“ skiltį, – Mane išgąsdino tai, jog jie žino mano amžių ir lytį. Be abejo, didelę įtaką daro slapukų sistema, bet pasidaro baisu pamačiusi, kiek daug apie jus jie gali sužinoti!“.

Taigi „Google“ išties bando sužinoti apie jus kuo daugiau, tačiau žmonės dažnai paskaito naujienas ar nuklysta į jiems visiškai neaktualias temas vien iš spontaniškai kilusio smalsumo, todėl tvirtinti, kad šis interneto gigantas gali tiksliai nusakyti jūsų pomėgius bei interesus, būtų per drąsu.

Verta žinoti:

Jeigu apie jus pateikiama informacija yra labai netiksli, matysite su jumis visai nesusijusią reklamą. Tačiau galite šį sąrašą modifikuoti ir gausite tik tikslinius reklaminius skelbimus.

Taip pat reikia paminėti, kad šis profilis nėra susijęs su jūsų vardu, nuotrauka, ar kita asmenine informacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(87)
(17)
(70)

Komentarai (13)