Įtampa prie Švedijos krantų: „paklydusio“ Rusijos povandeninio laivo įgulai įsakyta mirti, bet ne pasiduoti?  (4)

Gali būti, kad prie Švedijos krantų užtiktas, kaip skelbiama, Rusijos povandeninis laivas patyrė techninį gedimą. Švedai taip pat stebisi netoliese besisukiojančio tanklaivio elgesiu: įtariama, kad jis susijęs su dingusiu povandeniniu laivu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-10-21 Įtampa prie Švedijos krantų: „paklydusio“ Rusijos povandeninio laivo įgulai įsakyta mirti, bet ne pasiduoti?  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalas thelocal.se cituoja leidino „Svenska Dagbladet“ informaciją, kurioje teigiama, esą Rusijos laivas pasiuntė nelaimės signalą, kuris pirmąsyk užfiksuotas ketvirtadienį vakare. Praėjus 14 valandų po šio signalo gavimo Stokholmo archipelage pastebėtas kitos šalies povandeninis laivas – apie tai Švedijos tarnybos paskelbė viešai. „Svenska Dagbladet“ šaltinių teigimu, švedų tarnyboms pavyko perimti signalus iš klaidžiojančio povandeninio laivo – Rusijos laivas juos esą siuntė į Lietuvos pašonėje esančią Kaliningrado sritį. Švedijos kariuomenė šios informacijos nei patvirtina, nei paneigia. Paslaptingo laivo paieškos sekmadienį yra visos Švedijos dėmesio centre. Stokholmo archipelage ir jo prieigose zuja karo laivai, povandeninio laivo ieškoma ir pasitelkus aviaciją. Savo ruožtu, Rusija pareiškė, jog jokio jos karo laivo Stokholmo apylinkėse nėra ir nebuvo. Tuo pat metu Švedijos ekspertai svarsto, kad ieškomo laivo įgulai jau gali būti duotas siaubingas įsakymas: geriau mirti, bet ne patekti į kitos šalies karių rankas. Patrakęs tanklaivis Anot Švedijos leidinio, povandeninis laivas buvo pastebėtas ir vandens paviršiuje – tai esą gali signalizuoti, kad jis pažeistas ir sunkiai valdomas. Be to, tokiu atveju karo mašinai reikalinga kito laivo pagalba, o netoli Stokholmo esą užfiksuota, kad tarptautiniuose vandenyse ratus suka iš Rusijos atplaukęs tanklaivis „NS Concord“. Portale taip pat skelbiamas įrašas socialiniame tinkle „Twitter“, kur matyti, kaip Rusijos laivas suka ratus prie Švedijos.

Portalas expressen.se skelbia, esą „NS Concord“ plaukioja su Liberijos vėliava, tačiau jo elgesys leidžia įtarti, kad tai yra „motininis“ laivas ieškomam povandeniniam laivui. Anot portalo, kurį laiką „NS Concord“ buvo išjungęs savo koordinačių siųstuvą. Sekmadienį ryte siųstuvas jau veikė, o tanklaivis toliau sukiojosi prie Švedijos teritorinių vandenų.

Skelbiama, kad „NS Concord“ priklauso Novorosijske registruotai kompanijai „Novo Ship“. Stefanas Ringas, karo strategijos ekspertas, expressen,se teigia, esą visai tikėtina, kad šis laivas naudojamas kaip priedanga slaptoms operacijoms.

„Tikėtina, kad tokie laivai gali būti naudojami kaip „motininiai“ mažiems povandeniniams laivams“, - svarstė S. Ringas. Taip pat spėliojama, koks būtent laivas pastebėtas Stokholmo Archipelage.

Superslaptas laivas?

Portalas expressen.se skelbia, esą prie Stokholmo gali klaidžioti „Triton-NN“ klasės mažas povandeninis laivas. Tokią versiją iškėlė saugumo ekspertas Joakimas von Braunas.

Anot jo, „Triton-NN“ yra labai slaptas Rusijos laivyno ginklas. Jį esą naudoja specialiosios Rusijos pajėgos. Eksperto teigimu, „Triton-NN“ laivai labai sunkiai pastebimi radarais ir gali išvystyti pakankamai didelį greitį.

Ekspertas: įgula gali būti palikta numirti

„Svenska Dagbladet“ kalbintas karybos ekspertas Thomasas Riesas teigia, kad incidentas Stokholmo archipelage signalizuoja, jog Rusija vykdo „akivaizdžiai priešiškus“ veiksmus Švedijos atžvilgiu. Anot jo, Rusijos pajėgoms pirmas prioritetas yra išvengti kritinio scenarijaus, o tai nėra įgulos žūtis. Esą svarbiausia, kad kitos šalies pajėgos nerastų povandeninio laivo.

„Pirmas prioritetas - nebūti surastiems. Arba jie paspruks ir pasislėps, arba numirs. Jie turbūt gavo įsakymą bet kokią kaina nesileisti sugaunamiems“, - teigė T. Riesas.

Rusija neigia švedų pranešimus

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, esą pranešimai apie šalies povandeninį laivą Stokholmo archipelage neatitinka tikrovės.

Ministerija tvirtina, kad nei sugedusio, nei techniškai tvarkingo povandeninio laivo Švedijos teritorijoje nebuvo ir nėra.

Švedijoje skelbiama jau ne apie pirmą karinio pobūdžio incidentą su Rusija pastaruoju metu. Anksčiau fiksuoti itin agresyvūs Rusijos naikintuvų veiksmai. Švedija patenka tarp Europos valstybių, kurios laikėsi griežčiausios linijos Rusijos atžvilgiu dėl agresijos prieš Ukrainą.

Povandeninio laivo paieškos operacijoje dalyvauja apie 200 Švedijos kariškių, jos pabaiga dar nepaskelbta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(38)
(3)
(35)

Komentarai (4)