97 milijonus svarų kainuojantis superkompiuteris numatys orus jūsų kieme  (1)

Jungtinė Karalystė rengiasi statyti didžiausią pasaulyje orų prognozavimui skirtą superkompiuterį


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patikima orų prognozės? Tai darbas superkompiuteriui.

JK Meteorologijos tarnyba (Met Office) paskelbė apie planus kitais metais Exeteryje pastatyti didžiausią pasaulyje klimato tyrimams skirtą superkompiuterį.

140 tonų sveriantis Cray XC40būtų skirtas klimato modelio prognozių patikslinimui, ir geriau įvertinti, kaip klimato kaita galėtų paveikti orus. Viena iš pagrindinių kompiuterio paskirčių bus ištirti, kokį tikėtiną poveikį vandenynai, aerozoliai ir šiltnamio efektą sukeliančios dujos padarys ekstremaliems orų reiškiniams per ateinančius 50 metų.

Vyr. vadybininkas Robas Varley'is sako, kad superkompiuteris taip pat pagerins ir orų prognozes, ir leis dabartinį keturių dienų numatymą pratęsti iki maždaug penkių ar šešių dienų.

„Esame tikri, kad meteorologijos ir klimatologijos srityje tai bus didžiausias [kompiuteris] pasaulyje,“ sako Varley'is.

Sverianti 154 tonas mašina veiks maždaug 13 kartų sparčiau, nei dabar naudojama IBM sistema. Ji galės prognozę atnaujinti kas valandą, tris kartus dažniau, nei dabar. Ši sparta leis numatyti orus 1,5 km raiška, tad londoniečiai galės žinoti orus, pavyzdžiui, atskiruose miesto rajonuose. Ji taip pat daug geriau perspės apie potvynius ir vėjus, tikslesnes rūko, ledo ir sniego pranešimus oro uostams.

Cray XC40 dabar yra geriausias komercinis superkompiuteris, naudojantis 480 000 Intel Xeon procesorių ir pasiekiantis 16 petaflopų spartą ir turintis 17 petabaitų atminties. Šis pirkinys yra didžiausias kada nors atliktos MT atliktas pirkinys už JAV ribų.

(21)
(0)
(21)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: