Operatorių lenktynės: „Omnitel“ raito špygą „Bitei“  (7)

Sparčiausio mobiliojo interneto tiekėjos vardą iš „Omnitel“ pasišovusi nugvelbti „Bitė Lietuva“ sulaukė atsako. Kol ši savo tinkle ruošiasi įjungti „LTE Advanced“ (4G+) ryšį, „Omnitel“ paskelbė jau testuojanti dar tobulesnę, 4G++, technologiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su ateities technologija, kurios dar neturi nei vienas pasaulio operatorius (o ir ją palaikančių įrenginių nėra), „Omnitel“ pirmuosius pakvietė susipažinti žurnalistus. Anot kompanijos atstovų, tai yra pirmasis 4G++ galimybių demonstravimas Baltijos šalyse – ir vienas pirmųjų visame pasaulyje.

Ką suteikia tas papildomas pliusas? Didesnę naršymo spartą, žinoma.

Triskart greičiau

Šiuo metu „Omnitel“ tinkle veikiančio 4G LTE ryšio maksimali sparta siekia iki 100 megabitų per sekundę (Mbps). Nuo kitų metų „Bitės“ tinkle pradėsiantis veikti 4G+ bus dukart spartesnis. O naujasis 4G++ standartas laboratorinių bandymų metu leido pasiekti net 300 Mbps atsisiuntimo greitį (teorinė jo riba yra 450 Mbps).

Demonstracijos žurnalistams metu buvo pasiekta apie 284 Mbps atsisiuntimo sparta, o duomenų išsiuntimo greitis neviršijo 100 Mbps.

Vaizdžiai kalbant, tokia sparta dviejų valandų trukmės standartinės raiškos filmą, kuris užima apie 1,5 GB, būtų galima atsisiųsti per mažiau nei 40 sekundžių. Tokį interneto greitį iki šiol galėjo pasiūlyti tik interneto tiekėjai, į namus atvedę šviesolaidžio kabelį.

Tiesa, yra du „bet“. Pirma, minėtuosius 300 Mbps galima išspausti tik esant idealioms sąlygoms (stoties neužima kiti naudotojai, ryšiui netrukdo reljefas ir t.t.). Tad reali naršymo sparta gali būti kone dukart mažesnė už pasiektą laboratorijoje.

Antra, kad ir kaip įspūdingai tai skambėtų, eiliniai vartotojai šitaip „paskraidyti“ dar mažiausiai pusmetį negalės. Mat kol kas sukurti tik testavimui skirti modemai (toks įrenginys buvo naudojamas ir pristatymo žurnalistams metu).

Tikimasi, kad pirmieji 4G++ technologiją palaikantys įrenginiai prekyboje pasirodys kitų metų antroje pusėje.

Žinoma, duomenų „pūtimosi“ galimybes ribos vartotojų pasirinkti planai – kol kas nei vienas operatorius nei Lietuvoje, nei pasaulyje nesiūlo visiškai neriboto mobiliojo interneto. Geriausiu atveju vartotojai naršymui gali gauti keliasdešimt gigabaitų, o peržengus nustatytą ribą naršymo sparta apribojama. Ir tuomet jau jokie „pliusai“ neberūpi...

Konkurentams nenusileis

Naujosios technologijos bandymus „Omnitel“ atlieka kartu su „Huawei“ kompetencijų centru Lietuvoje. Rekordinė sparta pasiekiama vienu metu išnaudojant tris LTE ryšiui naudojamus dažnius: 800 MHz, 1800 MHz ir 2600 MHz. Demonstracijos metu kompiuteris buvo prijungtas prie specialaus modemo, didesnio už patį kompiuterį, tačiau „Huawei“ vadovas Baltijos šalims George'as Zhangas pabrėžė, kad tai – tik bandymams skirtas prototipas.

Anot jo, vartotojams skirti modemai bus gerokai mažesni, o netrukus 4G++ galimybes galės išnaudoti ir išmanieji įrenginiai – telefonai, planšetės ir kt.

„Omnitel“ technologijų vadovas Mindaugas Varanauskas teigė, kad komercinės 4G+ ir 4G++ paslaugos bus pradėtos teikti, kai rinkoje atsiras pakankamai šioms technologijoms pritaikytų įrenginių. Arba kai iškils poreikis padidinti tinklo talpas.

Nors jis tiesiogiai neatsakė, kada kompanijos klientai galės naudotis 4G+ (o tuo labiau, 4G++) technologija, paklaustas, ar užleis technologinę lyderystę konkurentams, patikino: „Tikrai ne.“

Kitaip sakant, jis leido suprasti, kad, jei „Bitės“ tinkle kitų metų pradžioje pradės veikti 4G+ ryšys, jį pasiūlys ir „Omnitel“.

„Skirtumą įdiegus 4G+ ir 4G++ pajus ir įprastus 4G LTE įrenginius turintys vartotojai, kurių skaičius mūsų tinkle sparčiai auga. Padidėjus 4G LTE tinklo pralaidumui, jiems išaugs duomenų perdavimo greitaveika“, – sakė M.Varanauskas.

Ir jis, ir G.Zhangas pabrėžė, kad pliusais aplipdyta 4G dar nenusipelno nei 4,5G, nei, tuo labiau, 5G vardo. Pastaroji technologija dar net nėra standartizuota, o pasauliui ją numatoma pristatyti tik po maždaug penkerių metų.

Tuo tarpu 4,5G, kaip numatoma, bus pereinamoji grandis, jungsianti dabar įsibėgėjančią 4G su ateities 5G.

Žinoma, mobiliojo ryšio kompanijos reklamose vien pliusais gali neapsiriboti ir sugalvos įmantresnių būdų pasigirti diegiamomis inovacijomis.

Trečias didysis mobiliojo ryšio operatorius, „Tele2“, šiuo metu 4G ryšiu leidžia naudotis kompiuterių savininkams. Tiesa, jiems naršymo sparta apribota iki vos 5 Mbps. Žadama, kad dar šįmet 4G ryšiu galės naudotis ir išmaniuosius telefonus turintys „Tele2“ klientai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(25)
(5)
(20)

Komentarai (7)