„Wall-E“ įkvėptas „Makeblock“ – konstruktorius ne tik genijams  (0)

Lietuvoje robotų kūrimo entuziastų yra nemažai, tačiau norisi tikėti, kad neseniai mūsų šalyje pasirodžiusi nauja robotikos platforma „Makeblock“ jų skaičių dar padidins. Tik pažvelgus į vien atsuktuvu surenkamą ir toli gražu ne tik žaidimams pritaikytą robotą-konstruktorių akivaizdu, kad „Kickstarter“ finansavimą gavusius jo kūrėjus įkvėpė animacinio „Šiukšlių princo“ personažas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programavimas, algoritmavimas, matematika – žodžiai, kurie net besidominčiam, kaip kuriami robotai, vaikui ar paaugliui kelia siaubą. Todėl „Makeblock“ gali virsti puikia edukacine priemone, kuri išsklaidytų mitą neva pagaminti tokį „stebuklą“ itin sudėtinga. Kaip ir visų genialių dalykų, taip ir Kinijoje įkurtos robototechnikos kompanijos sėkmės raktas – paprastumas.

„Jaunų ir smalsių protų aplink nestinga, turime nemažai užsidegusių robotų konstravimo mokytojų bei entuziastų, kuriems tokia veikla yra mėgstamas pomėgis. Manau, kad turėtume išnaudoti visą šį potencialą Lietuvoje. Juk negali žinoti, kada tam tikras užsiėmimas iš laisvalaikio pomėgio gali virsti rimtu apsisprendimu toliau gilinti žinias ir tapti tos srities profesionalu“, – sako šią robotikos platformą Lietuvoje pristačiusios bendrovės „Magveda“ direktorius Melitonas Mikaločius.

Iki šiol mėgėjai ir rimčiau užsiimantieji robotų konstravimu gaišo daug laiko ieškodami reikiamų sudedamųjų dalių internete, laukdami, kol užsakyta siunta atkeliaus iš užsienio, spėliodavo, ar pavyks įsigytus komponentus suderinti. Su „Makeblock“ viskas paprasčiau.

Konstruktoriaus pagrindą sudaro aliuminio sijos, kurios puikiai tinka robotų, mašinų, žaislų ar net meno dirbinių gamybai. Visi srieginiai lizdai ir skylės leidžia paprastai sujungti tvirtas konstrukcijas. Be to, „Makeblock“ platforma suderinama su „Lego NXT Mindstorms” komponentais.

Norint įvaldyti šią robotikos platformą ir kūrybines mintis paversti praktiškai pritaikomu daiktu nereikalingi litavimo ar kiti specialūs įgūdžiai, elektronikos ar programavimo žinios. Atsuktuvas – vienintelis reikalingas įrankis dirbant su „Makeblock”. Kūrėjų teigimu, su šiuo naujos kartos konstruktoriumi kiekvienas keturiolikmetis ar vyresnis jaunuolis gali įgyvendinti savo idėjas.

„Makeblock” praktinio pritaikymo galimybės – labai plataus spektro. Konstruktorius gali sudominti ir menininkus, dizainerius, projektuotojus bei visus besidominčius interaktyvios aplinkos kūrimu. Jį galima panaudoti kuriant fotoaparato slankiklius, „protingo namo" automatiką, programines tekinimo, frezavimo, lazerinio pjovimo ir kitokias stakles, netgi 3D spausdintuvus.

„Makeblock“ panaudota populiariausia atviro kodo platforma „Arduino“. Tai suteikia galimybę pridėti papildomų modulių, o visą projektavimo medžiagą galima parsisiųsti iš kompanijos internetinio puslapio. Sukurtus robotus galima valdyti nuotoliniu „bluetooth" ryšiu, pasitelkus „Makeblock” mobiliąsias aplikacijas „Android” ir „iPhone” išmaniesiems telefonams.

Kol kas Lietuvoje pavyko tik interneto parduotuvėse aptikti pradedančiojo robotų konstruktoriaus rinkinį „Makeblock“, kainuojantį 483 litus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (0)