Lietuviai architektai pasaulį nustebino riedančiais namais  (0)

Vos per dvi savaites net 23 architektūros portalai iš užsienio kreipėsi į lietuvių kompaniją „DO Architects“ prašydami leidimo perspausdinti jų kūrinius - cilindro formos, primenančius didelius šiaudų ritinius, namus. Riedantys namai netrukus turėtų atsirasti Kuršių marių pakrantėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tokio populiarumo tikrai nesitikėjome, - prisipažino „DO Architects“ architektė Andrė Baldišiūtė. - Gal šį mūsų projektą kolegos pastebėjo kai atnaujinome savo „Facebook“ puslapį ir ten įdėjome informaciją apie jį. O šiaip reakcijos į šiuos mūsų namukus - labai kontraversiškos. Kai klausėme žmonių, ar norėtų tokiuose namuose gyventi, vieni sako, kad labai nori gyventi, kiti, kad labai nenorėtų.“

Iššūkis patiems sau

Keturiolika riedančių namų bus pastatyta Svencelėje, esančioje maždaug 25 kilometrai į pietus nuo Klaipėdos. Čia jau ne pirmus metus kuriama rekreacinė gyvenvietė, kurios atskirose dalyse stovės įvairūs gyvenamosios ir komercinės paskirties pastatai. Vieni bus itin žaismingi, kiti paprastesni.

Atskiros namų grupės stovės skirtingose salose. Tarp jų, tarsi kokioje Venecijoje, vinguriuos marių vandens pripildyti kanalai.

Riedantys nameliai Svencelėje turėtų būti pastatyti kitąmet.

„Mintį sukurti riedančius namus padiktavo labai dinamiškas kraštovaizdis. Norėjosi, kad jame atsirastų vienas kitas labiau provokuojantis, ypatingas namas. Mes patys sau iškėlėme iššūkį sukurti riedančius namus“, – pasakojo urbanistinės koncepcijos projekto vadovė A.Baldišiūtė.

Terasos – prie vandens

Kiekvieno riedančio namo plotas bus apie 100 kvadratinių metrų. Viduje numatyta įrengti po du miegamuosius, kuriuos bus galima perdaryti ir į tris, virtuvėlę ir svetainės zoną. Pirmame kiekvieno namo aukšte bus įrengta terasa po stogu, vedanti kanalo link. Visuose namuose bus numatyta galimybė įsirengti autonominį šildymą, tad leisti laiką čia bus galima visus metus.

Namelių fasadų plokščiąsias dalis dengs didžiulės stiklinės vitrinos, atgręžtos į vandenį. Uždari lenktų formų medžiu dengti namų fasadai padės užtikrinti privatumą.

Namų konstrukcijas sudarančius žiedus ketinama išlieti iš betono. Kiekvienas namas turėtų būti surinktas iš keleto tokių betoninių žiedų.

Uosto teko atsisakyti

Svencelės gyvenvietės plėtra pradėta kone prieš 10 metų. Tam parinkta apleista 30 hektarų teritorija, kurioje sovietmečiu veikė ančių ferma. Vėliau čia buvo įkurtas jėgos aitvarų ir buriavimo centras, kuriame pamėgo lankytis vandens sporto mėgėjai.

2008 metais buvo patvirtintas buvusios ančių fermos teritorijos perdarymo į rekreacinę gyvenvietę detalusis planas. Jame numatyta pastatyti įvairaus dydžio ir skirtingai atrodančius gyvenamuosius namus kanalais atskirtose salose. Čia turėjo atsirasti ir įvairūs komerciniai pastatai, suplanuota visa infrastruktūra, kuri padėtų plėtoti vandens sportą. Plane buvo skirta ir vieta nedidelių laivų uosteliui, tačiau šio projekto įgyvendinimas pristabdytas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Giedrė Balčiūtė
(30)
(0)
(30)

Komentarai (0)