1964 m. pranašystes šiems metams parašęs Isaacas Asimovas stulbino savo įžvalgumu  (1)

Dar 1964 m. laikraštyje „The New York Times“ mokslinės fantastikos rašytojas amerikietis Isaacas Asimovas parašė keletą spėjimų, koks, jo nuomone, pasaulis bus po 50 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

I.Asimovas daugiausiai rašė mokslinės fantastikos temomis, yra parašęs ir mokslo populiarinimo knygų. Jo grožinėje literatūroje svarbią vietą užima robotikos temos.

I.Asimovas buvo sužavėtas idėjos, ką mokslas ir technologijos galėtų padaryti eidami koja kojon. Galbūt šis įkvėpimas ir nulėmė, kad kai kurie jo spėjimai buvo stulbinamai tikslūs. Juos pateikia tinklalapis Businessinsider.com.

„Vyrai ir toliau trauksis iš gamtos ir kurs aplinką, kuri jiems labiau patiks.“

Tai, kas dabar vyksta, yra ne natūralių sąlygų keitimasis, o visiškai naujos aplinkos sukūrimas. Šį punktą geriausiai iliustruoja tokie kompiuteriniai žaidimai, kaip „World of Warcraft“. Kurį pasaulį rinktumėtės jūs: tą, kuriame turite biure triūsti už tai, kad gautumėte algalapį, ar tą, kuriame galite kautis su monstrais?

„Virtuvėse bus išradimai, kurie ruoš automatinį maistą (angl. automeal)“

Mes tik visai neseniai išgirdome apie maisto pakaitalus – įvairiausius miltelius, kaip „Soylent“ ar „Ambro“, kuriuose yra būtiniausių maistinių medžiagų. Jas vartodami galime visiškai pakeisti įprastą maistą.

„Robotai 2014 m. nebus nei labai paplitę, nei labai geri, tačiau jie jau bus.“

Taip, robotai egzistuoja jau kuris laikas. Jie nėra labai paplitę, tačiau kai kurie jau sukurti savo darbą atlieka labai gerai.

„Daug pastangų bus įdėta tam, kad būtų sukurtos transporto priemonės su „roboto smegenimis“, kurios galės pasiekti kelionės tikslus be žmonių – vairuotojų refleksų.“

Tai akivaizdi ir teisinga pranašystė – save vairuojančios „Google“ mašinos jau visai netoli nuo pritaikymo realybėje.

„Bendravimas bus regimas ir girdimas, ir tą žmogų, kuriam skambinate, matysite ir girdėsite tuo pat metu. Ekranas galės būti panaudotas ne tik tam, kad pamatytumėte žmones, kuriems skambinate, bet ir dokumentų, nuotraukų peržiūrai bei knygų ištraukų skaitymui.“

Mes jau naudojame „Skype“, „FaceTime“ ir randame kitų būdų, kaip skambinančiajam parodyti savo veidus. Mes tai darome išmaniųjų telefonų ekranuose, kurie naudojami ir paveikslėlių bei dokumentų peržiūrai. Tai dar vienas tikslus I.Aasimovo spėjimas.

„Labai tikėtina, kad 2014 m. pasaulio populiacija bus 6,5 mlrd., o JAV populiacija sieks 350 milijonų.“

I.Asimovas kiek pervertino JAV populiaciją ir neįvertino pasaulio populiacijos, tačiau jo spėjimai labai arti tikslo – JAV gyvena 317 mln., o pasaulyje – 7,13 mrd. gyventojų.

„2014 m. pasaulyje bus keletas įprastinių darbų, kuriuos paprastas žmogus galės atlikti geriau už mašiną. Žmonija tuo metu jau bus tapusi mašinų prižiūrėtojais.“

Tai ne visiškai tikslus scenarijus iš Matricos, tačiau yra nemažai panašių dalykų. Kol kas mašinos nesukilo ir neužpuolė žmonijos, tačiau jos savo vertę įrodė tiek kartų, kad dabar jau turime daugybę darbų, kurie skirti tik tam, kad prižiūrėtų mašinų darbą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(61)
(5)
(56)

Komentarai (1)