Kinija - kylantis jūrų drakonas (Video)  (11)

Viena svarbiausių geopolitinių permainų 2015-aisiais bus stiprėjanti Kinijos karinė galia Azijos jūrose ir Ramiajame vandenyne. Tai iššūkis tradiciniam JAV dominavimui šiame regione ir perspėjimas kol kas draugiškai kaimyninei Rusijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išsipildžiusi svajonė

Pasak JAV žurnalo „The National Interest“, šiuolaikinei Kinijai pagaliau pavyko išpildyti seną svajonę: užsitikrinti valstybės sienų saugumą. Mongolai, Vakarų kolonijinės imperijos ir japonai praeityje atsiplėšdavo tai vienus, tai kitus Kinijos teritorijos plotus. Ir nors niekam nepavyko užkariauti visos Kinijos, per tokius antpuolius žūdavo daug žmonių, būdavo sunaikinami dideli turtai, ilgam sustodavo politinė ir ekonominė šios šalies pažanga. Tačiau dabar Kinija įgijo laisvę ir galimybę plėtotis taip, kaip to nori ji pati, o ne kas nors kitas, rašoma leidinyje.

Tarp svarbiausių naujųjų galimybių garantų minimas šiuolaikinis Kinijos karinis jūrų laivynas. Jis turi užtikrinti Kinijos nacionalinių interesų, kurie jau įgyja globalų pobūdį, apsaugą, paremti teritorines šios valstybės pretenzijas savo kaimynėms, o prireikus sulaikyti amerikiečius. Kad šie tikslai būtų pasiekti, Pekinas stato vis naujų įvairių karinio jūrų laivyno laivų – nuo patrulinių katerių iki lėktuvnešių. Štai ant kokių trijų banginių laikosi Rytuose kylančio jūrų drakono karinė galia.

Priešlėktuvinis eskadrinis minininkas

052C/D 052C/D klasės eskadriniai minininkai yra skirti oro erdvės apsaugai ir svarbių pajėgų, tokių kaip lėktuvnešiai ir desantiniai sraigtasparnių laivai, apsaugai atviroje jūroje. Tokie laivai ir išoriškai, ir savo galimybėmis labai primena amerikiečių „Arleigh Burke“ klasės eskadrinius minininkus bei Didžiosios Britanijos laivyno „Daring“ klasės priešlėktuvinius minininkus.

Kinijos laivyno 052C/D eskadriniuose minininkuose, už pagrindinio pabūklo bokštelio, įrengta po 60 vertikalių raketų paleidimo šachtų. Visi šios serijos laivai identiški, išskyrus tai, kad 052C tipo minininkuose raketinės šachtos gali būti sukiojamos, o 052D tipo laivuose jos panašios į JAV vertikalaus paleidimo valdomų raketų Mk.41 šachtas. 052C/D klasės eskadriniai minininkai apginkluoti zenitinėmis raketomis HQ-9 „Raudonoji vėliava“, nukopijuotomis nuo rusiško antžeminio raketinio komplekso C-300. Pasak ekspertų, kiniška „Raudonoji vėliava“ panaši į JAV laivyne naudojamą priešlėktuvinę raketą SM-2. Ji gali skrieti 4 kartus greičiau už garsą ir naikinti iki 200 km nuo laivo esančius taikinius. HQ-9 gali numušinėti ir žemai skriejančias sparnuotąsias, ir balistines raketas.

Kiniškuose 052C/D klasės laivuose, kaip ir amerikiečių „Arleigh Burke“ klasės eskadriniuose minininkuose, yra gerai subalansuotas ginkluotės rinkinys, tad jie gali vykdyti įvairiausias užduotis. Kiekviename tokiame laive yra po 8 priešlaivines raketas YJ-62. Išoriškai jos panašios į JAV sparnuotąsias raketas „Tomahawk“. YJ-62 gali pasiekti už 280 km esančius taikinius. Jomis galima smogti ir objektams sausumoje.

Šios klasės karo laivuose taip pat yra po vieną 100 mm dvejopos paskirties pabūklą, po du 30 mm automatinius pabūklus raketoms bei lėktuvams naikinti ir po 6 torpedas. Priešlaivinėmis raketomis galima apšaudyti ir už 5 km esančius priešo povandeninius laivus. 052C/D klasės eskadriniuose minininkuose yra sraigtasparnių aikštelė ir po vieną angarą Z-9 arba Ka-28 tipo sraigtasparniams. Iki šios dienos jau pastatyti ir Kinijos karo laivynui perduoti šeši 052C/D klasės laivai. Planuojama pastatyti dar 3.

Laivyno naikintuvas J-15 „Skraidantis ryklys“

Kinijos siekis pasistatyti pirmą savo šalies istorijoje lėktuvnešį „Liaoning“ būtų buvęs beprasmis be laivyno aviacijos, galinčios kilti nuo jo denio ir leistis ant jo. Taigi, Kinijos karinė vadovybė nurodė konstruktoriams sukurti naują laivyno naikintuvą, kuris būtų puikiai pritaikytas pirmo lėktuvnešio poreikiams ir galėtų atlikti ne tik jūrinio naikintuvo, bet ir bombonešio funkcijas, skelbia „The National Interest“.

Iš pradžių Kinijos karo laivynas norėjo įsigyti rusiškų laivyno naikintuvų Su-33. Tai dviejų variklių universalios paskirties lėktuvas, sukurtas patobulinus garsųjį Su-27. Naikintuvai Su-33 Rusijos kariniame jūrų laivyne naudojami tik vieninteliame lėktuvnešyje „Admiral Kuznecov“. Tačiau, pasak šaltinių, rusai nesutiko kinams parduoti Su-33, nes sužinojo, kad Kinijoje buvo neteisėtai nukopijuotas Su-27. Šį naikintuvą Kinijos kariškiai pavadino J-11B.

J-15 konstrukcijos pagrindu buvo pasirinkta Su-27 konstrukcija, tačiau visa lėktuvo įranga yra kiniška, teigia ekspertai. Aktyvios fazinės anteninės gardelės tolimojo nuotolio radaras, avionika, infraraudonoji paieškos bei sekimo sistema ir net variklis – viskas pagaminta Kinijoje. J-15 turi turboreaktyvinius dviejų kontūrų variklius su WS-10 forsažo kameromis ir gali kilti į orą su 12 tonų svorio ginkluote.

Deja, lėktuvnešio „Liaoning“ projektiniai ypatumai apribojo J-15 naikintuvų efektyvumą. Lėktuvnešyje nėra katapultos, todėl ją teko pakeisti aviaciniu tramplinu, kuris ne toks efektyvus, kaip katapulta. Be to, pasklido informacija, kad J-15, kildamas nuo lėktuvnešio denio su pilnu baku degalų, negali skraidinti daugiau nei 2 tonų bendro svorio aviacinių bombų, raketų ir kitos amunicijos. Ekspertų teigimu, tai rimta problema, be to, skirtingai nei amerikietiškų lėktuvnešių aviacijoje, kiniški laivyno lėktuvai negali pasipildyti degalų ore.

Kol kas J-15 yra vienintelis kiniškas laivyno naikintuvas, todėl reikia manyti, kad jo pagrindu bus sukurtos kelios lėktuvo versijos, siekiant kuo didesnio funkcionalumo. „Janes“ žinyno ir kitų karinės informacijos šaltinių duomenimis, planuojama parengti tris J-15 modifikacijas: tai bus standartinis naikintuvas-bombonešis, mokomasis lėktuvas ir elektroninės kovos lėktuvas, panašus į JAV naudojamą „EA-18G Growler“.

Iki praėjusių metų spalio Kinijos kariniam jūrų laivynui iš viso buvo pateikta tik 11 naikintuvų J-15, o tokio jų kiekio kol kas aiškiai per maža pirmo kinų lėktuvnešio aviacinei grupei sukomplektuoti.

056 „Jiangdao“ klasės korvetė

056 „Jiangdao“ klasės korvetė nėra geriausiai pasaulyje apginkluotas karo laivas, bet netrukus tokio tipo laivų gali būti pastatyta rekordiškai daug, skelbia leidinys. Mažiausiai 23 tokios klasės korvetės jau naudojamos Kinijos laivyne, 10 iš jų buvo pastatytos tik 2014 m. Iki 2018-ųjų jų gali būti per 50, jei skaičiuotume įvairias laivo modifikacijas.

056 „Jiangdao“ korvetė laikoma kinų atsaku kuriant pakrančių apsaugos karo laivą. Šios korvetės turėtų pakeisti pasenusius pakrančių apsaugos katerius ir povandeninių laivų medžiotojus. „Jiangdao“ korvetės patruliuos Kinijos jūrines sienas su Vietnamu ir kitomis nedraugiškomis laikomomis valstybėmis. Jos taip pat saugos seklios Pietų Kinijos jūros regionus, ypač prie Paracelio ir Spratlio salų.

Pilnai pakrautos 056 „Jiangdao“ korvetės vandentalpa – 1 500 t, šis laivas yra nedidelis, bet galingas. Iš 76 mm priekinio pabūklo galima šaudyti į priešo laivus ir lėktuvus, o dvi 30 mm nuotoliniu būdu valdomos artilerinės sistemos skirtos kovai su lėktuvais, raketomis ir nedideliais kateriais. Korvetės nuo priešo raketinių atakų saugomos FL-3000N antiraketų paleidimo įrenginių, primenančių JAV karo laivyne naudojamas RAM sistemas. FL-3000N iš viso gali paleisti 8 raketas.

Skelbiama, kad 056 „Jiangdao“ klasės korvetės apginkluotos 4 priešlaivinėmis raketomis YJ-83. Tai kiniškas JAV raketų „Harpoon“ ir prancūziškų „Exocet“ atitikmuo. Jos gali naikinti taikinius daugiau nei 200 km atstumu. Jos kovinis užtaisas sveria 160 kg. Raketa YJ-83 skrieja 5-7 m atstumu virš jūros paviršiaus beveik viršgarsiniu greičiu, todėl ją labai sunku numušti.

Šios klasės korvetės taip pat gali medžioti povandeninius laivus. Standartinis 056 „Jiangdao“ klasės karo laivas turi hidrolokatorių, sraigstasparniui Z-9 skirtą aikštelę ir 6 povandeniniams laivams naikinti skirtas torpedas. Torpediniai aparatai įrengti laivo denyje. Neseniai pradėta gaminti nauja 056 „Jiangdao“ modifikacija, skirta kovai su povandeniniais laivais. Jų galugalyje įrengta niša hidrolokatoriui su tempiama antena.

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
Autoriai: Arvydas Praninskas
(17)
(4)
(13)

Komentarai (11)