Kaip atrodys ateities robotų armija (Video)  (0)

Kai „žūva“ robotinis karys, niekam nereikia jo motinai rašyti laiško. Šiuo metu JAV armija ieško robotikos specialistų, siekdama sukurti karinių dronų spiečių, kuris veiktų savarankiškai be individualios ant žemės esančių pilotų kontrolės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai dar vienas žingsnis į priekį vis artyn robotinės armijos sukūrimo, kokią, kol kas, matėme tik per fantastinius veiksmo filmus.

Kol kas, autonomiški robotai atliko tik nedidelę rolę karyboje: ribotas skaičius oro dronų atliko bombardavimo misijas Afganistane ir Pakistane, robotai taip naudojami sprogmenų nukenksminimui ir žvalgybai.

Tačiau, karybos kompanijos visame pasaulyje ženkliai investuoja į naujausias technologijas, kurios galėtų sumažinti gyvybių praradimus karo lauke ir automatizuoti karo procesus. Vienas JAV armijos pareigūnas net teigia, jog galėtų pakeisti ketvirtadalį karių robotais bei nuotoliniu būdu valdomomis transporto priemonėmis.

Taip pat dedama daug pastangų, kuriant karius kiborgus – žmones ir gyvūnus, „papildytus“ technologijomis.

Taigi, kaip atrodys ateities armija? Armijoje naudojamų robotų ir jų rolių skaičius vis auga. Didžiosios Britanijos naujienų portalo Mirror apžvalgininkė Olivia Solon apžvelgė šių dienų robotinį karybos arsenalą.

Terminatoriaus tipo humanoidai

JAV gynybos technologijų agentūra DARPA jau eilę metų darbuojasi kurdamas pažangiuosius humanoidinius robotus.

Vienas tokių projektų, tai humanoidas Atlas, 190 cm ūgio ant dviejų kojų vaikščiojanti mašina. Tiesa, ji (bent jau kol kas) skirta gelbėjimo ir paieškos misijoms, katastrofų ištiktose zonose.

Tačiau reikia tik šiek tiek vaizduotės ir prie Atlas rankų pritaisius automatinius ginklus jis virstu tikru siaubą keliančiu kariu.

Keturkojai ginklanešiai

AlphaDog – tai keturkojis arklį arba mulą primenantis robotas, skirtas gabenti sunkią karinę įrangą bei ekipiruotę mūšio lauke. Ši sunkiasvorė mašina geba bėgti nelygia ir akmenimis nusėta žeme, o taip pat ir parvirtusi nesunkiai atsistoti ant kojų. Šiuo metu robotą bando JAV armija ir vieną dieną jis gali būti panaudotas mūšio lauke.

Išminavimo robotai

Sprogmenų nukenksminimas – tai aukštų įgūdžių reikalaujanti bei itin rizikinga profesija, taigi nieko nuostabaus, kad robotams leidžiama su sprogmenims darbuotis tiesiogiai, tuo tarpu jo veiksmus valdantis specialistas, duoda jam komandas pasitraukęs per saugų atstumą.

Šių robotų technologijos vis tobulėja. Pavyzdžiui, kompanijos iRobot sukurtas „710 Kobra“ robotinis išminuotojas, galintis detonuoti bombas per saugų atstumą, valdomas programėlės pagalba išmaniuoju telefonu arba planšete.

Žvalgybos ir šnipinėjimo robotai

Maži ir sunkiai pastebimi robotai gali patekti į ankštas erdves ir šnipinėti priešų pozicijas, ieškoti bombų ar kitos karinės įrangos. Rhex – tai nedidelis šešiakojis robotas, turintis naktinio vaizdo kamerą bei gebantis įveikti visas kliūtis savo kelyje: uolas, vandenį, krūmus bei šlaitus. Šis robotas geba peršokti per didesnius objektus ar net priekinėmis kojomis užsikabinęs už atbrailos, prie jos pritraukti.

Robotinių laivų spiečiai

Padangėse jau skrajoja dronų būriai, tačiau kaip jūra? JAV armijos laivynas kuria spiečiaus principu veikiančias robotines valtis, kurios veikdamos išvien gali apsupti ir sunaikinti taikinius.

Šios valtys skirtos sekti iš paskos didesniems laivams, tarsi šunų gauja, o davus komandą jos savarankiškai imasi puolimo veiksmų.

Nenuilstantys robotiniai sargybiniai

Palei Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos sieną driekiasi robotinių sargybinių virtinė. Šios automatais aprūpintos mašinos veikia ištisą parą. Jos, naudodamosis vizualiniais jutikliais, gali aptikti įsibrovėlius ir pataikyti į taikinį net per 3 mylių atstumą. Sistemos veikimui nereikia jokios žmogaus priežiūros.

Skraidantys dronų lėktuvnešiai

DARPA tiria idėją, sukurti skraidantį motininį laivą, kuris gebėtų į orą išleisti dronų spiečius, o jiems baigus savo misiją, dronai grįžtų į lėktuvnešį.

Skraidantis lėktuvnešis būtų naudingas atliekant žvalgybos arba atakos operacijas, nerizikuojant pilotų gyvybėmis.

Kariai kiborgai

Vietoje žmonių pakeitimo robotais, kodėl neaprūpinti žmonių dėvimais kompiuteriais, išmaniaisiais sensoriniais šalmais, infraraudonųjų spindulių bei naktinio matymo akiniais bei ypatingą galią suteikiančiais robotiniais egzoskeletais?

Mokslininkai taip pat tiria technologijas, kurios padėtų kariams padidinti budrumą bei leistų mintimis valdyti ginklus bei kitą įrangą.


Parengta pagal mirror.co.uk

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai (0)