Rusijos vicepremjeras: „JAV mūsų branduolinį ginklą sunaikintų per 6 valandas“  (14)

Rusijos vicepremjeras ir vienas aršiausių Vladimiro Putino šalininkų Dimitrijus Rogozinas pripažino, kad šiuo metu jo šalis nėra pasiruošusi karui su rimtais priešininkais. Pasak jo, JAV per kelias valandas gali sunaikinti apie 90 proc. Rusijos branduolinio potencialo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant finansinių sunkumų, per šiuos metus Rusija planuoja įsigyti 200 naujausių karinių lėktuvų ir sraigtasparnių. 67 proc. jų bus pasiruošę pakilti bet kurią minutę, praneša businessinsider.com.

Rusija stipriai atsilieka

D.Rogozinas savo mintimis pasidalino konferencijoje „Rusijos nacionalinio saugumo garantijos“. Politikas išskyrė penkis didžiausius pavojus Rusijai ir konstatavo, kad kai kurios šios šalies karinės technologijos nuo naudojamų JAV atsilieka dešimtmečius.

„Daugiau nei dešimt metų JAV kuria žaibiško ir globalaus smūgio koncepciją. Ji numato nebranduolinio smūgio galimybę į bet kurį planetos tašką per valandą. Praėjusių metų pabaigoje Pentagone vykusių karinių pratybų metu paaiškėjo, kad 3,5-4 tūkst. raketų pagalba JAV gali per 6 valandas sunaikinti pagrindinę priešininko infrastruktūrą ir atimti jo galimybę priešintis“, – kalbėjo D.Rogozinas.

Pasak jo, jei toks smūgis būtų suduotas Rusijai, pirmaisiais taikiniais taptų branduolinio ginklo saugyklos: „JAV ekspertų vertinimu, po šio smūgio būtų sunaikinta 80-90 proc. Rusijos turimo branduolinio ginklo.“

Kurs naujus ginklus

Rusija pakeitė savo karinę doktriną ir numatė, kad branduoliniu ginklu galėtų atsakyti ir į bet kokią karinę agresiją, tačiau, D.Rogozino teigimu, to nepakanka. Rusijai apsiginti galima tik sukūrus autonominę ginkluotę, kuri nepriklausytų nuo šiuolaikinių telekomunikacinių technologijų.

Jų kūrimas gali užtrukti. Kaip teigė D.Rogozinas, Rusijos karinė technika kai kuriais atvejais nuo JAV naudojamos atsilieka dešimtmečius ir greitai šio atotrūkio sumažinti nepavyks. „Technologinis ir mokslinis mūsų šalies potencialas buvo praktiškai sunaikintas per politinės valdžios neveiklumo metus“, – skundėsi politikas.

D.Rogozinas pabrėžė, kad atsilikimą nuo Vakarų likviduoti galima tik bendrai dirbant kariuomenės, mokslo ir technologijų atstovams. Šį darbą turėtų koordinuoti Rusijos Karinės pramonės komisija, kuriai jis pats ir vadovauja.

Penkių rūšių grėsmės

D.Rogozinas išvardino 5 karines grėsmes Rusijai. Pirmoji – karinis konfliktas su šalimi, kuri Rusiją lenkia technologiniu požiūriu. Toks karas vyktų per atstumą naudojant moderniausią ginkluotę. Antroji – karas su panašaus karinio potencialo šalimi. Rusijai tokiu atveju svarbiausia užtikrinti strateginių objektų kontrolę ir tinkamai pasirinkti pažeidžiamiausias priešininko vietas.

Trečioji karinė grėsmė – lokalūs konfliktai, kurie jau vyko Afganistane ar Čečėnijoje. Ketvirtoji – teroristinės atakos. D.Rogozino teigimu, reikia tobulinti ginklus, kurie leis naikinti teroristus ir kovotojus išvengiant civilių gyventojų aukų. Taip pat Rusija planuoja sukurti naują informacinę sistemą, kuri bus įdiegta pasienyje ir turėtų padėti identifikuoti su teroristinėmis organizacijomis susijusius asmenis.

Penktąja grėsme D.Rogozinas įvardino galimą konfliktą dėl Arkties kontinentinio šelfo: „Aktyvus Arkties kontinentinio šelfo įsisavinimas neišvengiamai sukels valstybių interesų konfliktus. Kiekviena šalis reikš savo pretenzijas į Arkties resursus. Neatmestina galimybė, kad šie prieštaravimai peržengs diplomatinių derybų ribas.“

Politikas taip pat neatmetė galimybės, kad Rusijos naftos ir dujų gavybos vietos gali tapti diversantų taikiniu. „Rusija nebus tik pasyvus karinių technologijų lenktynių stebėtojas“, – žadėjo vicepremjeras.

Ruošiasi pirkti lėktuvus

Rusijos kariniai lėktuvai vis dažniau įsiveržia į NATO valstybių oro erdvę ir tokie atvejai gali dar padažnėti. Rusija praneša per šiuos metus įsigysianti 200 naujų karinių lėktuvų ir sraigtasparnių. Tai milžiniškas skaičius, viršijantis daugelio pasaulio valstybių karines oro pajėgas.

„Tai Rusijos karinių pajėgų modernizavimo planas. Įsigysime 126 naujus karinius lėktuvus ir 88 sraigtasparnius“, – pareiškė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Jis pabrėžė, kad Rusijos karinių oro pajėgų modernizavimas išlieka aukščiausiu prioritetu Vyriausybei. Pasak S.Šoigu, 67 proc. lėktuvų nuolatos bus karinėje parengtyje ir pasiruošę pakilti bet kurią akimirką.

Tai nėra fantastiškai aukštas skaičius. 2013 m. 78 proc. JAV karinių lėktuvų buvo pasiruošę pakilti vos tik gavę vadovybės įsakymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(103)
(1)
(102)

Komentarai (14)