Ar reikia išjungti kompiuterius nakčiai?  (14)

Idėja, kad turite vengti išjungti kompiuterį naktį yra paplitusi: galiausiai dažni išjungimai ir įjungimai gali turėti neigiamą poveikį kompiuterio dalims ir dėl to šios gali nusidėvėti greičiau. Kita vertus, daugeliui atrodo, kad be poilsio nuolat dirbti kompiuteriui taip pat būtų ne į naudą. O kaip yra iš tiesų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar kompiuterį nakčiai reikėtų išjungti, priklausys nuo jo naudojimo dažnumo. „Jeigu naudojate kompiuterį keletą kartų per dieną, geriausia jį palikti įjungtą. Jeigu jį naudojate labai trumpą laiką – valandą ar dvi, kartą per dieną ar dar mažiau, geriau jį išjungti“, – digitaltrends.com sako technologinių problemų sprendimo įmonės darbuotojas Stevenas Leslie'is.

Žinoma, kad kompiuterio maitinimo išjungimas arba laido ištraukimas be įprastinės „shut down“ procedūros gali sukelti riziką, tačiau ar kompiuterio dalys kenčia nuo standartinių išjungimų ir įjungimų? Kokią įtaką įprastinis kompiuterio įjungimas ir išjungimas turi kompiuteriui, palyginus su tuo, jei šis būtų įjungtas visą laiką?

„Palikti kompiuterį įjungtą visą laiką yra mažiau skausminga, negu įjungti jį keletą kartų per dieną, – sako S. Leslie'is. – Kaskart, kai kompiuteris yra įjungiamas, viskas sukasi ir kompiuteris gauna mažą galios bangą, ir jei jį įjungiate keletą kartų per dieną, tai gali sutrumpinti kompiuterio gyvavimo laiką.“

Kuo senesnis jūsų kompiuteris, tuo daugiau rizikų. Pavyzdžiui, tradicinis kietasis diskas turi judančias dalis, o SSD (Solid State Drive) jų neturi, todėl yra gerokai tvirtesnis. Tačiau ne tik sukimasis gali turėti poveikį. Mechaninės dalys galų gale taip pat suges, ir jų dažnas naudojimas neišvengiamai jas sudėvės. Be to, kompiuteriai šyla tuomet, kai jie yra įjungti, o šiluma yra visų komponentų priešas.

„Kai kurios dalys turi ribotus gyvavimo ciklus. Pavyzdžiui, jei LCD ekranas visą laiką įjungtas, jis turėtų veikti maždaug 15 tūkst. val. arba maždaug dvejus metus. Dėl šios priežasties geriau leisti ekranui išsijungti automatiškai, kai nenaudojamas, – sako Ajay'us Guptas, HP nešiojamų kompiuterių produktų vadovas. – Baterija ir kietasis diskas taip pat turi ribotus gyvavimo ciklus. Kai leidžiate jiems būti miego režime, kol jų nenaudojate, tai taip pat prailgins šių komponentų gyvavimo laiką.“

Iki šiol vis dar vyksta debatai dėl kompiuterio įjungimo ar išjungimo poveikio jo moderniems komponentams. Daugelis mano, kad argumentas, jog kompiuterio įjungimas ar išjungimas sukelia papildomą riziką, yra pasenęs, nes dabar kompiuterių gamyboje naudojamos visiškai naujos ir modernios dalys bei sistemos.

Ir be šio argumento yra keletas svarių priežasčių kompiuterio įjungimui ar išjungimui, apie kurias nėra viešai diskutuojama.

Priežastys palikti kompiuterį įjungtą:
  • Naudojate kompiuterį kaip serverį ir norite jį pasiekti nuotoliniu būdu;
  • Yra fone vykstančių atnaujinimų, virusų skenavimų ir įvairios kitos jums reikalingos veiklos;
  • Nenorite laukti, kol kompiuteris išsijungs.
Priežastys išjungti kompiuterį:
  • Įjungtas kompiuteris eikvoja elektros energiją ir gali padidinti įmokas už elektrą;
  • Nenorite, kad jus trikdytų triukšmas ar kompiuterio pranešimai;
  • Kartas nuo karto užkrovus kompiuterį iš naujo, šis veikia sparčiau.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(97)
(94)
(3)

Komentarai (14)