Vietos, kurias privalo aplankyti kiekvienas mokslo mylėtojas (Foto)  (1)

Observatorijos, technikos muziejai, pramonės laimėjimų ekspozicijos... beveik kiekvienas, net pats mažiausias pasaulio miestelis tikrai turi kuo pasigirti čia atvykusiems mokslu besidomintiems keliautojams. Vis dėlto, Žemėje yra vietų, tapusių tikromis moksliukų mekomis - kokios gi jos, tos „pačios pačiausios“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Palomaro observatorija San Diege (Kalifornija, JAV)

Būtent šioje vietoje glaudžiasi garsusis Hale (Heilo) teleskopas, pradėjęs veikti 1948 m. ir pateikęs žmonijai pirmus regimus žvaigždžių egzistavimo tolimosiose galaktikose įrodymus ir, vaizdžiai tariant, praplėtęs mums žinomos visatos ribas.

Jo įrengimas užtruko 12 metų, o sklandų tuometinio technikos stebuklo (nenustojančio stebinti visą žmoniją iki šiol) veikimą užtikrinančio veidrodžio užgabenimas į 1,7 km virš jūros lygio išsidėsčiusį kalną buvo tapęs tikru iššūkiu projekto įgyvendintojams, kadangi tuo metu analogų pasaulyje neturinti konstrukcija svėrė nei daug nei mažai - 13 150 kg.

Tuo metu, kai buvo įrengtas, Heilo teleskopas galėjo didžiuotis keturis kartus didesniu šviesios surinkimo paviršiumi nei antras pagal dydį, egzistavęs pasaulyje penkto dešimtmečio pabaigoje - Hūkerio (Hooker) teleskopas Mount Vilsono observatorijoje (taip pat įsikūrusioje Jungtinėse Valstijose).

2. Galilėjaus muziejus Florencijoje (Italija)

Visai nebūtina būti pamišusių dėl mokslo istorijos, kad automatiškai įtrauktumėte šį įžymų objektą į savo lankytinų vietų sąrašą jau artimiausio apsilankymo Florencijoje metu - nepaisant to, kad šis miestas turi pasiūlyti tiek daug, kad panašaus sąrašiuko sudarymas galėtų tapti tikru galvos skausmu net labiausiai patyrusiam keliautojui, ne sykį skersai ir išilgai išmaišiusiam visą Europą.

Visos Florencijos pasididžiavimu tituluojamame Galilėjaus muziejuje saugomi asmeniniai mokslininko įrankiai bei jo paties sukonstruoti prietaisai, padėję atskleisti nemažai jo amžininkus kamavusių visatos paslapčių bei padėję pagrindus ilgam sąrašui šiandien egzistuojančių mokslo šakų.

Taip pat čia pamatysite platesnį svarbiausių muziejaus ekspozicijų kontekstą atskleidžiančių artefaktų iš XV-XIX a. - dauguma jų iki tol nežinomi mokslinių tyrimų instrumentai, dažno iš kurio patobulintąsias versijas šiandien naudoja visas pasaulis. Muziejus taip pat garsėja tuo, kad čia galite pamatyti Galilėjaus nykštį, rodomąjį ir vidurinįjį dešiniosios rankos pirštą.

3. Okinavos Tiuraumio akvariumas (Japonija)

2002 metais buvusioje 1975-ųjų Pasaulio mugės vietoje atidarytas „Okinawa Churaumi Suizokukan“ trims metams tapo didžiausiu akvariumu pasaulyje. 26 tūkst. vandenyno gyvūnų, atstovaujančių 740 skirtingų rūšių talpinantis centras „talpiausiojo ir masiškiausiojo“ titulą prarado tik 2005 metais, kai šiek tiek didesnis akvariumas buvo atidarytas Džiordžijoje (JAV).

Vis dėlto, japonų siekis susigrąžinti turistus į populiarumą praėjusio šimtmečio pabaigoje sparčiai prarandantį „Ocean Expo Park“ pasiteisino su kaupu - kasmet čia apsilanko apie 800 tūkst. žmonių.

4. Čikagos mokslo ir pramonės muziejus (JAV)

„Mokslo ir audrų“ ekspozicija šiame visos Amerikos smalsuolių traukos centre paaiškina septynių gamtos stichijų veikimą moksliniu aspektu itin vaizdžiai - įspūdingos instaliacijos net visko mačiusiųjų neretai yra įvardijamos geriausiomis pasaulyje.

5. Deutsches Museum Miunchene (Vokietija)

Nors kiekvienas iš šio muziejaus stendų užgniaužia kvapą, muziejaus vizitinė kortelė, išgarsinusi jį visame pasaulyje - žymioji Jūrų navigacijos ekspozicija. Čia galite užsiropšti į „Maria“ - dar 1880 pastatytą burlaivį, o taip pat pasivaikščioti po daug kitų ekspozicijos temą atitinkančių laivų ir valčių denių, atskiros grupės kurių žymi tris svarbiausias jūreivystės epochas - burlaivių, garlaivių ir dyzelinių laivų erą.

6. G-Can potvynio antplūdžio tuneliai, Tokijas (Japonija)

Visiems, išskyrus klaustrofobus, turėtų padaryti įspūdį ši didžiulė požeminės inžinerijos šventykla. 1992 m. pradėtuose statyti tuneliuose – 50 metrų gylio, 6 km ilgio ir vis dar besiplečiančiuose – yra siurbliai ir rezervuarai, skirti išlaikyti Tokijo miestą sausu per lietingą sezoną.

Svarbiausias objektas yra milžiniškas, į šventyklą panašus pagrindinis rezervuaras, turintis 78 arklio galių siurblius ir paremtas 59 milžiniškomis atramomis. Ekskursijos po kompleksą vyksta tris kartus per dieną, nuo antradienio iki penktadienio – žinoma, jei leidžia oro sąlygos.

7. JAV Nacionalinis aviacijos ir kosmoso muziejus (Smithsonian’s National Air and Space Museum) Vašingtone (Kolumbijos apygarda)

Šis muziejus garsėja ne tik tuo, kad čia surinkta daugiausiai pasaulyje inžinerinių stebuklų, kada nors pakilusių (o ne iškeltų) į kosmosą - čia taip pat eksponuojama didžiausia pačių įvairiausių modifikacijų orlaivių, savo laikų raižiusių būtent mūsų planetos padanges, kolekcija.


Praėjusiais metais šis muziejus sulaukė 6,7 mln. lankytojų ir išdidžiai nutūpė lankomiausių pasaulio muziejų penketuko apačioje. Nepaisant to, kad viena ar kita 14 971 kvadratinių metrų ekspozicines erdves talpinantis muziejus, žygiuodamas koja kojon su laiku, veik nuolat vykdo atskirų salių, eksponatų ar jų grupių atnaujinimus, restauracijos ar rekonstrukcijos darbai praktiškai niekada netrukdo išgyventi neįkainojamą muziejinę patirtį, kurios nepatirtumėte jokioje kitoje aviacijos ekspozicijoje pasaulyje.

8. Fyldo muziejus (Field Museum of Natural History), Čikaga (JAV)

Didžiausias pasaulyje gamtos istorijos muziejus tikrai turi ką pasiūlyti net tiems, kurių nė kiek nedomina nei gyvoji gamta, nei įspūdingi evoliucijos teorijos įrodymai. Be gausybės interaktyvių ekspozicijų ir įkvepiančių moderniosios muziejininkystės praktikų įgyvendinimo pavyzdžių ši vieta taip pat garsėja gausia Čarlzo Darvino surinktų artefaktų kolekcija ir autentiškų jo atradimų įrodymų, atkeliavusiu čia iš paties mokslininko laboratorijos.

9. Neformalaus mokymo centras The Exploratorium San Franciske (JAV)

Ši vietelė dažnai yra įvardijama „interaktyviausiu muziejumi pasaulyje“, nors būtent dėl jos ekspozicijų interaktyvumo, muziejumi šią įstaigą pavadinti sunku. Tituluojamas „neformalaus mokymo centru“, The Exploratorium savo patalpose sutalpina apie 600 eksponatų, kiekvienas iš kurių įtraukia lankytojus labiau negu šie galėtų įsivaizduoti tai prieš apsilankant čia.

10. Kompiuterių istorijos muziejus, Mountain View (Kalifornija)

Šis milžiniškas kompiuteriams dedikuotas muziejus ne tik perteikia jo lankytojams išsamų ir nuoseklų šių įrenginių atėjimo į mūsų gyvenimus pasakojimą, tačiau ir saugo itin vertingus istorinius artefaktus - pavyzdžiui, legendinio „Apple I“ prototipinį modelį arba „Honeywell 316“ Virtuvinio kompiuterio versiją, pagamintą 1969 metais.

www.perpasauli.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (1)