Braška nusistovėjusi tvarka: Berlynas ir Paryžius nori daugiau galios ir bendros ES kariuomenės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Wolfy 2015-04-08 15:59
Senai jau reikėjo tokios kariuomenės.
Arns 2015-04-08 16:05
Viena kregždė dar ne pavasaris. Ambicinga idėja, kurios įgyvendinimas ne kažkiek realesnis nei kad per dvidešimt metų Indija taptu įtakingiausia pasaulio valstybe. Visų pirma, jau ir straipsnyje truputi užsiminta, kad ES toli gražu nėra vieninga daugeliu klausimų, o bendros kariuomenės idėja nesusitvarkius visos sąjungos vidaus neįmanoma. paprasčiausiai visi turi būti lygūs. Šiuo metu ES visiškai decentralizuota institucija bei braškanti per visas siūles (tas pats nesenas Didžiosios Britanijos pranešimas apie galimybę palikti ES). Sekantis dalykas - susitarimas. Straipsnyje apdairiai(?) nepaminėta "ES konstitucija" bandyta priimti 2005 m. kai labai daug šalių jai nepritarė, o Airija "apkarpė" tekstą iki tiek, kad jei pagal jį būtu bandoma kurti kariuomenė, jie tiesiog nedalyvautu... Šiai dienai tikrai nėra vieningos nuomonės ir vargu ar pradėjus kalbėti apie realius sprendimus neatsirastu kliūčių (daugumoje tikrų demokratinių šalių, tokie sprendimai privalomai svarstomi referendumuose). Dar vienas dalykas būtu pinigai. Pradedant tuo kas sumoka, baigiant tuo kam išleidžiama. Elementariai ES kariniai lėktuvai: turime prancūzų, vokiečių/britų/ispanų ir švedų koncernus, kurie visiškai nebendradarbiauja, tad tiesiog ekonomiškai stumiantis projektui kažkurių valstybių karinė pramonė būtu nušluojama nuo žemės (didelė dalis pramonių išsilaiko būtent iš savo valstybių užsakymo bei tarpininkaujant pasiekiamų kontraktų). Galiausiai nepamirštinas esminis konfliktas - pačios kariuomenės. Statistinė valstybė turėtu išlaikyti tris (?) karinius dalinius: nacionalinius, NATO greito reagavimo pajėgas, ES tam tikros paskirties grupes. Kiek pajėgių tą padaryti ekonomiškai? Kiek laiko visuomenė toleruotu tokius dalykus? P.S Straipsnyje labai daug dedama vilčių į Vokiečių pasiryžimą dar užsikrauti ir užsiimti ES kariuomenės vadovavimu, bet situacija atrodo kol kas priešinga, vokiečiai patys savos kariuomenės nelabai prižiūri, visiškai atsisako dalyvauti kariniuose veiksmuose (nesusijusiuose su humanitarine pagalba). Ar jie patys viduje susitarę pakeisti kursą, kurį pasirinko (?) po II pasaulinio karo?
Katė 2015-04-08 18:25
Kokia kalba kalbės tos kariuomenės karininkai savo kareiviams? O kokia tarpusavyje? Utopija visa tai.
patalnius 2015-04-08 18:59
Lygiai tokia pat kaip ir dabar kalba: Anglu Nors labai retai mastymas mano turi salycio tasku su Arns, bet si karta sutinku su dauguma issakytu minciu. Europa siai dienai yra per daug skirtinga su per daug vidiniu problemu kad efektyviai uzsikrauti kariuomenes reikalus ant peciu.
Moribus 2015-04-08 19:36
4 reichas.
mirtis 2015-04-08 19:56
Nemyskit del tos pramones, federaliniai mokesciai ir t.t. gis bus o veliau paskirstymas... Del kitu saliu ir kyla tos problemos, ir viskas cia normalu, blin, tai sena kaip zeme valstybes kurimosi problema, kuri buvo ir JAV. Tik kad va JAV piletinis karas buvo, kad ES to isvengtu, stengias kariuomene viena daryti. Kas neaisku?
Rukis 2015-04-08 21:29
Pilietinis karas tarp atskirų valstybių jau nebe pilietinis karas. Fantazijas apie EF (Europos Federacija) bus galima priimti rimtai, kai visos ES narės savo gyventojų gyvenimo kokybės indeksą panašų turės.
vanduo4 2015-04-09 02:50
O kuo ta federalizacija yra blogai?
mirtis 2015-04-09 04:06
Jei tu dar galvoji, kad cia atskiros valstybes, tai taip ir toliau plaukiok... Pasizek kas vyksta, istatymai ateina is Briuselio aukstesni nei valstybiniai, sienu nekontroliuoji jau pats(muitai), apie bankus ir bendra valiuta net nesneku... Tai kad Lietuva vadinama valstybe, yra tik akiu dumimas ir neuzilgo tas pasikeis, nes atejo tam laikas. Neuzkalnu ES sienos uzsidarys, o tas kas nespes I traukini, kaip ir Meksika gales tokias nesamones sneket:"mes jau pasiruose prisijungti prie JAV(musu atveju ES)" P.s. Dabar visoj ES neramumai del to, jog liaudis supranta, kad tas pavadinimas VALSTYBE jau istikro yra VALSTIJA...
sielinas 2015-04-09 07:59
Nieko nėra nuostabiau už vieną šalį, vieną kalbą ir jokios religijos.
Niko 2015-04-09 08:09
Tai, kad ES ne valstybė, o sąjunga, o prie sąjungos gali visi lygiomis teisėmis prisijunkti. Lietuvoje kalbame lietuviškai, niekas mūsų necenzūruoja, turim savo tradicijas - niekas nedraudžia jų laikytis, turime savo istoriją, kurios mūsų šalyje niekas neiškraipo, turime savo įstatamus, bendriems įstatymams su sąjungininkais kurti, siunčiame išrinktus tautos atstovus į Briuselį, turime savo kariuomenę ir dar net sąjungininkų užnugary, tad ko daugiau gali reikėti, kad mes būtume didi ir garbinga valstybė?
arėjas 2015-04-09 08:50
Tikrai, kuo blogai būti vergu, už kurį jo gyvenimą tvarko Briuselio ponai? O kuo blogai buvo sovietų sojūzas? Tereikėjo komunizmą pakeisti kapitalizmu (ką ir darė Gorbačiovo perestroika), bei suteikti žmonėms (t.y. homikams) daugiau "žmogaus teisių", bei atidaryti geležinę uždangą...tik va durniai lietuvių nacionalistai viską sugadino - laisvės ir nepriklausomybės užsimanė...bet nieko Europos ponai kartu susėdę su Rusijos ponais sukurs tikrą didžiają Europą - nuo Lisabonos iki Vladivostoko (apie ekonominę sąjungą tarp ES ir Rusijos jau atvirai kalbama, o ir ES, prisiminkime, prasidėjo kaip ekonominė, o ne politinė sąjunga...). O ES kariuomenė kuriama kaip alternatyva NATO, kad amerikosai per daug nelįstų į Europos reikalus ir netrukdytų su rusais biznį daryti. ES kariuomenės pagrindinė užduotis bus matyt užtikrinti jos integralumą ir teritorinį vientisumą - t.y. malšinti visokių separatistų-teroristų (nacionalistų) keliamas bangas bei bandymos atsiskirti nuo didžiosios motušės Europos... Šalia to jau kuriama bendra prokuratūra, bus matyt ir bendra policija. Reikia gi kovoti su vosokiais europinės ramybės drumstėjais homofobais - žmonių (homikų) priešais... Ir klysta tie, kas mano, jog Visoje EF (Europos federacijoje) bus vienodos gyvenimo sąlygos. Briuselio ponais nuspręs kur bus vystomas žemės ūkis, gamyba, o kur bus kuriami radiaktyvių bei nuodingų atliekų savartynai, o kodėl to nepadarius šiaurės rytų krašte prie Baltijos jūros (ir tai jau daroma)...Briuselio ponais nuspręs ir kokia turėtų būti šiaurės rytų krašto gyventojų sudėtis. Kad vietiniai aborigenai per daug nebruzdėtų ir nebūtų per daug savarankiški, užveš centrui Briuseliui lojalių imigrantų iš Azijos bei Afrikos (Grybauskaitė juk žadėjo lietuvių procentą sumažinti iki bent 60...). Ir naudą iš tos federalizacijos pajus tik klusnūs Briuselio ponų norų vykdytojai - t.y. mūsų "elitas"... Kadangi iki 2022-ų metų Europoje tautų bei valstybių neliks (tą pažadėjo Europos sąjungos prezidentas Rompėjus Vilniuje, pritariamai linkčiojant galvytėmis mūsų "elitui"), keistai atrodo "proeuropietiškų patriotų" pasiryžimas kariauti su Rusija, džiaugsmas dėl "energetinės nepriklausomybės", visi tie nepriklausomybės dienų šventimai ir t.t. Kadangi Lietuvos valstybė de fakto neegzistuoja, logiškiausia jos gyventojams būtų parduoti teritoriją (pvz. rytų Lietuvą su Vilniumi - lenkams, o vakarų Lietuvą su Klaipėda - vokiečiams), pinigus pasidalinti po lygiai ir išsisklaidyti pasaulyje...
arėjas 2015-04-09 08:53
Ein reich, ein volk, ein fiurer...heil Hitler... Tuo labiau, kad visai realu, jog visos Europos fiurerio vaidmenį ateity gali vaidinti visų mūsų mylima Raudonoji Dalia...
hamann 2015-04-09 09:33
arėjas 2015-04-09 09:40
Sovietų sojūzas irgi buvo "nepriklausomų" respublikų sąjunga, iš kurios pagal jos konstituciją respublikos galėjo išstoti, kuo lietuviai ir pasinaudojo...bet tam prireikė tinkamų geopolitinių sąlygų. Taip pagrindinė kalba vis dar lietuvių, nors ant vienos valstybinės įstaigos (Lietuvos pašto) puikuojasi užrašas "Pay post", taip diskriminuojant daugumą mokesčių mokėtojų, kurie nemoka anglų kalbos bei pažeidžiant konstituciją. Nors dauguma reklaminių stendų - anglų kalba. Nors pietryčių Lietuvoje kaip valstybinė de fakto naudojama lenkų kalba: http://www.lrytas.lt/-13340600911333327 ... %A1kai.htm Niekas necenzūruoja? Pas prieš ES nusiteikusius atliekamos kratos. Prieš žmones (homikus) protestuojantys trypiami arkliais... Istorijos niekas neiškraipo? Labiausiai valstybinėje žiniasklaidoje reklamuojamo istoriko nuomone Vilniaus okupacijos bei polonizacijos nebuvo, o 1918-ųjų nepriklausoma valstybė - istorinis nesusipratimas ir klaida (reikėjo tapti Lenkijos provincija). Tą patį mano ir buvusi švietimo ministro patarėja bei daugelis kitų garbias pareigas užimančių bei eterį visada gaunančių "viešųjų intelektualų"... Vien ko vertas faktas, kad nėra sukurta nė vieno istorinio meninio filmo, kai latviai bei estai sukūrę po bent kelis, o lenkai su baltarusiais (pastarieji kuria filmus apie viduramžių "Litvą" kaip apie savo tautos valstybę) kepa kasmet. Nėra paminklų Jonui Basanavičiui, Antanui Smetonai, partizanų vadams, bet už mokesčių mokėtojų pinigus bus restauruojami sovietiniai šedevrai, o vamzdžiams bei kitiems "šiuolaikinio meno šedevrams" išleista keliasdešimt milijonų... Bendras Europai istorijos vadovėlis kuriamas. Nenustebkite, kai ten perskaitysite, jog Lietuvą kūrė tik lenkai, žydai, vokiečiai, rusai, baltarusiai ir dar kas tik nori, bet tik ne lietuviai, kurie visada buvo tik runkeliai-baudžiauninkai. Nes būtent tokia nuomonė peršama masinėje žiniasklaidoje, įskaitant valstybinę...
hamann 2015-04-09 09:46
Asile tu. Ar į sovietų sąjungą įstojome savo noru? Paypost yra prekinis ženklas, kuo tai susiję su konstitucija? Von į rusiją, kur tau taip gerai buvo ir sėdėk sau ramus.
Rukis 2015-04-09 10:19
Iš kur tokių zombių atsiranda... Kokią smegenų traumą žmogus turi gauti, kad pradėtų taip kliedėt? ES velnių sąjunga, Amerikonai okupantai, o vą motulė Rasiją ateis ir išvaduos nuo pidernacistų.(Sarkazmas)
Marius.brn 2015-04-09 10:55
The only real gesture you can not fake in situation like this.
kionig 2015-04-09 11:01
Žinai gi.. sunkios vaikystės traumos suluošina žmones visam gyvenimui. Ne nuo pidernacistų išgelbės, o nuo geiropos
- 2015-04-09 11:07
Kada ir kur?