Parako uostęs profesionalus kariškis: šauktinių kariuomenė yra butaforija, o siūlomos lengvatos – „be naudos mėtomi saldainiai“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Gediminas Jurgaitis 2015-04-17 22:18
Visiskai pritariu straipsnyje issakytoms mintims. Sauktiniu kariuomene yra ne kas kita, o jaunimelio banda, kuriu didzioji dalis atsidure ten, nes niekur neistojo, niekur nedirba, nieko neturi ir tureti nenori...
kionig 2015-04-17 22:30
Pseudo pasvaičiojimai su tais trijais banginiais, ko gero, kurių pats neįskiepijo savo vaikams. P.S. Kaip tamsta nicką tokį susigalvojote? Kartais ne nuo unikalios durnaropės atsiradote?
Arthuras 2015-04-17 22:57
Viskas pseudo pasvaičiojimai, tik propagandiniai lozungai iš aukščiausių mūsų valdžios atstovų - jau nebe pseudo pasvaičiojimai?.. Šis pašnekovas išsakė savo nuomonę su pavyzdžiais ir argumentuotai. Juolab, kad pats turi daug patirties, tiek iš senesnių laikų, tiek ir naujų. Tokie žmonės, turintys realios karinės patirties, išsilavinę - turi rūpintis krašto apsauga. Krašto apsauga negali būti politikų populizmo įrankis, kaip kad yra dabar. Myžt tryst - padarėm, tryst - persigalvojom. Ir taip besikeičiant valdžioms.
2015-04-17 23:13
Trolis pabudo ir pragydo. Trolio darbas kaip matau visai nubukino smegenis ir pradėjo reikštis kliedesiai... Klausimas, ar iš ožiškumo raudonasis trolis nenorėjo perskaityti tai, kas rašoma straipsnyje, ar rimtai jau makaulėj žvaigždutės žibsi mėlynoj želė? Kas sakė, kad nuo trejų metų turi ruošti karį tiesiogine prasme? Aiškiai, kažkas pamiršo kabutes parašyti, ar dundukams skliausteliuose paaiškinti, kad ne kaipo karinis vienetas, kad perkeltine prasme karys - žmogus, kuriam nereikia jokio paraginimo, kuris dėl savo vertybių pasaulio, kultūros ginsis nuo bet kokio pavojaus. Gins save, savo aplinką, savo papročius, savo požiūrį, savo nuomonę ir nuo bet ko, kad ir kas tai būtų: Maskvija, Briuselis, Norvegija, Amerika, islamas, krikščionybė, sektantai, miglą pučiantys šalies vadovai ar dar koks biesas... Tai neturi esmės. Galbūt straipsnį ruošę asmenys tikėjosi, kad iš išdėstytų minčių ir taip bus aišku kas turima omenyje. Bet pasirodo, kad... Sveikinu prisijungus prie vv2 kliedėtojų klubo gretų - o Grįžtant prie temos - prisiminus tuos visus viešus pareiškimus, kad kaip gerai, kad yra mūsuos kariškių iš amerikės, kad jei bent vienam kas nutiks, bus šakės ateinantiems okupantams. Tai dabar toks retorinis klausimas? Ar tas šauktinių projektas iš tos didelės isterijos gimė, ar visgi čia gudrus planas, kad jei neduok die įvyktų kažkas panašaus kaip ir Rusios ištakose (Ukrainoj), būtų labai patogu mestelt šauktinius, o daliai jų žuvus taip išprovokuot nežmonišką tautos neapykantą ex Rusios pompastiškajai kolonijai (Maskvijai), taip nušaunant du zuikius vienu metu - „išaugintas“ „patriotiškumas“, bei tikimybė, kad ji (tauta), dar su didesniu neapdairumu ir aklumu, bėgs išskėstomis rankomis link USE/EF, taip „bėgdami“ nuo akistatos su galimu okupantu, į „savanorišką“ nutautėjimą, savasties visišką praradimą.
shift 2015-04-18 14:43
Kaip suprantu straipsnio "herojus" yra iš sovietinės sistemos laikų. T.y. iš epochos iki 2000 m. Pamenu tuo metu maždaug trys ketvirtadaliai Lietuvos vyriausių karininkų buvo rusiškomis pavardėmis. Pažįstamas iš karo akademijos net juokdavosi, kad karininkai vos lietuviškai kalba su stipriu slavišku akcentu. Tai nenuostabu, kad tų laikų nomenklatūra vis dar masto sovietinės kariuomenės klišėmis. Lietuvos kariuomenę reikėtų vertinti pagal epochą iki J. Kronkaičio vadovavimo ir po jo. Tai yra du skirtingi dalykai. Bet deja yra žmonių vis dar užstrigusių praeityje. Bet mes nuomonių laisvę gerbiam...
mobilunkas 2015-04-19 09:25
neis tarnaut- 2 metai kalejimo gimtojoj saly, priesas paims i nelaisve tave kaip civilioka, Zenevos konvencija tave saugo ir gaunasi kad paimtas i nelaisve busi laisvesnis, nei kad gyvendamas gimtojoj saly. Gal biski reikia pamastyt su tokiom bausmem ir grasinimais taikyt tokia bausme?
kionig 2015-04-19 12:57
kionig 2015-04-19 22:19
Įdomios sąmokslo teorijos - jeigu ne su meška, tai ant vilko užsirausi vis tiek neva nutautėdamas. O kaip tas projektas gimė - parašyk Daliai, gal atsakys.
LinasM 2015-04-20 18:11
Kionig, galima paklausti, o tamsta esate tarnavęs lietuviškoj armijoj? Ir toks klausimas dar yra. Jeigu žmogus nenori, kodėl manote, kad atitarnavus, pas žmogų atsiras daugiau noro gint tėvynę? Daugiau pojūčio, kad to reikia ir taip toliau. Man atrodo, kad priverstas ką nors daryti žmogus (čia kaip ir su PSD) apskritai linkęs labiau kenkti. Juk kalbame ne apie mokyklinio amžiaus, o suaugusius žmones. Ir dar, įdomi detalė, krūva pavyzdžių duodate iš Izraelio ir kitų šalių, neatrodo, kad jūs labiau žavitės tomis šalimis nei mūsiške. Iš to kaip vystote diskusiją, aš pvz norėčiau tarnaut labiau Izraelyje nei Lietuvoje.
kionig 2015-04-20 21:05
, čia iš pirmųjų padarytų. Čia daugelis siūlo išlaikyti ir toliau vystyti profesionalią kariuomenę, bet patys nepasako iš kur tų profesionalų paimti. Lyg tais stebuklingai atsirastų ir padidinus atlyginimą, kurį jie gautų. Bet pamirštama, kad profesionalais ne visi gali tapti, ir ne visiem yra priimtina karinio tipo karjera. Tai vienaip ar kitaip nei jų daug ateina ar ateitų savo noru, o kas ten eitų dėl pinigų irgi klausimas ar labai būtų suinteresuotas kuo nors daugiau, nei tik pinigų gavimu už palakstymą miškuose per pratybas. Atlyginimai profesionalams labai priklauso nuo laipsnių, o norint aukštesnių laipsnių - reikia stengtis, kad atitiktum reikalavimus. Pamėgink be PSD nueiti pas gydytoją? Pasidaryti kokią nors operaciją ir sumokėti pilną ligoninės bei jos personalo atliktų paslaugų kainą. Tada pažiūrėsime kaip tu kenksi - nebent tik sau. Žmonės kurie kenkia - bijo. Jie neieško kompromisų - jie tiesiog kenkia, nes, matyt, nieko daugiau ir nemoka gyvenime daryti. Tad, kad ir suagę, brandos ir išsilavinimo reikia taip pat ne mažiau kaip suaugusiajam. Daug šalių nebeturi privalomosios tarnybos, bet tos, kurios turi yra ne per toliausiai nuo mūsų bei Rusijos, kažkodėl turi. Kodėl? Na neva, Norvegija nėra ES, o Suomija nepriklauso NATO, Šveicarija - nei NATO nei ES. Bet čia kalba tik apie Europą, kurioje visi kaimynai yra taikūs, ko nepasakysi apie Izraelio situaciją. Estai turi, Suomiai turi, Norvegai turi. Kodėl? Juk čia taip hiperbolizuojamas tas Rusijos nenugalimumas, bet tos šalys turi, netgi jos plotu ir savomis armijomis palyginus mažesnės. Bet ar jie to baiminasi? Jie sėdi rankas sudėję? Atrodo, lyg ne. Tad ir mum nereikėtų sėdėti rankų sudėjus, kad nenorėtume, jog už mus turėtų kažkas kitas kovoti ir savo gyvenimą atiduoti už nenorinčius ir tarpusavyje besipjaunančius, kai rusams užteks kiršinti, o toliau jau senais gerais metodais įkišus savo statynius daug ką galima pasiekti. Toks diskusijos tonas. Aš irgi pavydžiu žydam, bent jie jau vieningi daugeliu atveju, o pas mus - kiekvieno nagai lenkti į save ir savo subinės saugumas aukščiau visko. Bendro intereso nėra - vieni iš kitų vagiame, politikoje nedalyvaujama, nes viskas ant tiek pochui, kad ne tas žodis, tik pinigai pagrindinė vertybė. O kam čia kažką stengtis ir daryti bei patiems formuoti ir keisti, tad užveškime babajų ir kiniečių padarys dar ne tokius stebuklus. Tai va tokie pseudopatriotiniai mano pasvaičiojimai, kurie labai kažkam nepatiks. Oponuoti niekas nedraudžia ir per galvą neduos.
Arthuras 2015-04-20 21:40
Norvegija realiai neturi, nekraipyk faktų. Jau buvau numetęs kažkur straipsnį į patyrusio JAV kariškio nuomonę. Šveicarija yra tiesiog militaristinė valstybė. Tai yra daugiau socialinis reiškinys, socialinės nuostatos, nei realus bandymas nuo kažko gintis.
zyzelis 2015-04-20 21:41
Tau gi žmogus aiškiai parašė - nenori, kad jo mamą/žmoną/seseri/dukrą prievartautų okupantai. Jei neturi nei vienos - užuojauta ir nelaukiame armijoj. Laisvas kaip triusiku guma.
Arthuras 2015-04-20 22:56
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... d=67755836 Dar vieno nusimanančio žmogaus nuomonė.
2015-04-20 23:25
Labiausiai užkliuvo šie žodžiai: „“... atsižvelgiant į lietuvišką „dvasią“, tai kiekvienas toks apmokytas ir grįžęs namo, bus potencialus kandidatas „tinkamai“ panaudoti savo patirtį ir šaudmenį per išgertuves prieš kaimyną ar „nepaklusnią“ žmoną... Niekada nesupratau ir vargiai suprasiu logiką, kaip ginklų atsiradimas vos ne kiekvienuose namuose...? Kam to reikia? Neužtenka vien jau JAV pavyzdžio? O apie Izraelio pavyzdį...
kionig 2015-04-20 23:30
Norvegiją iš dalies galimą skaityti kaip turinčią, bet ir kaip neturinčią dėl to, kad daugelis gali atsisakyti: http://www.wri-irg.org/node/13541 Bet kad ten, matyt, nesiterlioja tik su religiniais fanatikais, o kaip yra su tais, kurie potencialūs šauktiniai tinkami tarnybai? O galėtum surasti kokius nors duomenis, kurie parodytų, kiek ten atsisako dalyvauti po šaukimo gavimo? Buvai, bet ten aprašoma kai kariai turėjo eiti artyn link priešo bet kokią kainą išstumti juos, o ne ieškoti ir gaudyti priešą po dykumas, įsitikinti ar tai iš tikrųjų priešas ar paprastas civilis, tai t.y. kariauti hibridiniame kare, kuriame daugiausiai sužaloja ne priešo kulkos, kad ir koks būtų tas priešas varganas ir tavo super duper ginkluotė. Tai, kad šveicarai aktyviai ginasi ne nuo priešų, kurių nėra aplink, o nuo stojimo į ES. Bet va, tai kam jiem ta privalomoji tarnyba, net jei tai ir socialinis reiškinys, kuris man nieko nepaaiškina. Socialinis reiškinys yra per daug plati ir abstrakti frazė. Aš čia ieškojau kas gresia už karinės tarnybos neatlikimą kokioje Estijoje, bet niekaip nerandu. Žodžiu užkliuvau už įdomaus dokumento, nagrinėjančio europos šalių militarizmą: http://www.ebco-beoc.org/node/359 33 psl.
zyzelis 2015-04-21 09:52
Kadangi tai nuomonė, tai reikia ją gerbti. Bet su ja galima ir nesutikti. ar ne? Tai dar kartą: yra vyrų kurie eis ginklu ginti visu pirma SAVO moterų, o tuo pačiu ir valstybės apskritai. Yra tokių, kurie neis. tai kame problema? Patys nenorit ir kitus atkalbinėjate? Dėl profesionalų - matome daugybę pavyzdžių, kokia yra "profesionali" policija, medicina, greitoji pagalba etc, etc. Nesunku suprasti, kad postsovietinė biurokratija iš bet kokios geros idėjos padarys faršą, tad jais "profesionalais" pasitikėti nelabai galima. Galų gale juos ir nupirkti galima Vadinasi valstybės "galvos" nelabai ir klysta siekdami apmokyti kuo daugiau vyrų "technikos".
elcucuy 2015-04-21 13:55
Taikos metu valstybei laikyti didžiulę profesionalų kariuomenę mano nuomone yra nesąmonė. Tokiai nedideliai valstybei reikalinga maža profesionalų kariuomenė, kuri dalyvauja bendruose NATO misijose, galbūt malšina nedidelius maištus šalies viduje. Bet tokio kiekio profesionalų tikrių nepakaktų realaus karo su kita valstybe atveju. Kam reikia krūvos profesionalų, kurie kiaura dieną vien šaudo į taikinį ir nieko nekuria. Karo atveju turėtų būti rezervas, kuris būtų atitinkamai apmokytas ir žinios pastoviai atnaujinamos. Tačiau iš kur atsiras tas rezervas ir profesionalai, kai į Lietuvos kariuomenę piliečių požiūris toks kai Vanduo aprašė. Nežinau ar Vanduo tarnavo ir žino padėtį Lietuvos armijoje, bet man aprašytį dalykai primena pasakas iš nuogirdų. Galbūt Lietuvos armijoje daug posovietinės nomenklatūros, kuri įpratusi dirbt senais principais, bet vis labiau integruojantis į vakarus situacija turėtų keistis. Mano nuomone turėtų būti šaukiami visi po mokyklos, kurie sugeba dar paeiti - tai ne bus, kad kai kam pasisekė kai kam ne - tiesiog tai būtų kiekvieno jaunuolio gyvenimo etapas. Netinkami, nemotyvuoti ar nenorintys iškart ar tarnybos metų būtų atmetami. Ištarnavę iki galo gautų privilegijų, Neištarnavę gautų papildomų mokesčių, kurie būtų skiriami gynybai. O pasirinkę nuolatinio rezervisto padėtį, kurių žinios pastoviai atnaujinamos gautų šiokį tokį stažą ir išėję į pensiją gautų papildomų pinigėlių. Technologijos tobulėja ir šiuolaikinę karinę techniką įvaldyti vis papraščiau (dabar net paprastas šachtininkas ar traktoristas sugeba numušti kelių km aukštį skrendantį lėktuvą ), tai rezervistas nebūtų jau toks grybas. Be to rezervas galėtų ir netiesiogiai dalyvauti mūšyje (būti suportas profesionalams) - kam reikalingas karys profesionalas sunkvežimiui vairuoti, paduoti sviediniui, ar kažkas tam lygy. Ir nereik taip sudievinti to profesionalo - koks policininkas rezervistas 1 iš 3 kartų miesto aplinkoj nupiltų tą profesionalą. Manau šauktiniai geriausias būdas atsirinkti rezervui ir profesionalams - tik išbandęs žmogus galės pasakyti ar tai jam, o ne iš to ką išgirdo iš Vandens. Tačiau turėtų egzistuoti galimybė atsisakyti tarnybos ir vietoj to mokėt kokį papildomą mokestį krašto apsaugai - jei nenori gimtinės ginti asmeniškai, tai bent aprenk ir pavalgydink tą kuris pasiruošęs tam. Jei bus pasiruošusių ginti žmonių, tai konflikto metu atsirastų ir ginklų - visada atsiranda šalių, kurios į skolą suteiktų ginkluotės.
2015-04-21 15:21
O kodėl karys turi būti tik karinis vienetas? Kodėl taikos metu jis negali dirbt pasienyje ir padėt saugot sieną? Taikos metu sumažėtų kontrabandos pilstuko, rūkalų ir visokių kitokių vaistų, narkotikų ir pan. O tuo pačiu būtų savotiška treniruotė, kaip žalių žmogeliukų (ir ginkluotės taip pat) nepraleidimas pro sieną autobusuose. Kodėl karys taikos metu negali dalyvauti gelbėjimo, paieškose ir kitose panašiose veiklose? Kodėl negali karys pakeisti Aro (arba Aras patobulėti iki karių lygio)? Kodėl Karys negali petys petin dirbti kartu su policijos pareigūnais, užtikrinant viešąją tvarką (o ką, irgi savotiška treniruotė rengiantis užkirsti žalių žmogelių civilių aprangomis provokacijoms)? Algą bet kokiu atveju gauna. Aišku, dalis karių dalyvautų tarptautinėse misijose, pratybose - ir vyktu nuolatinė tarpusavio rotacija, kalbant apie patruliavimo vietą ir pobūdį.
Arns 2015-04-21 17:05
Aha, visur kažkas kaltas, tik ne pats. Tik keista, kaip tokioje netikusioje sistemose, su netikusiais "mokytojais" tikiesi išugdyti "tinkamą produktą"?
kionig 2015-04-21 17:08
O kas sakė, jog neįmanoma išugdyti?