Snieguole, pasisaugok – lietuviai sukūrė išmanųjį veidrodį (Video)  (1)

Visi žino, kad pirmasis pasaulyje išmanusis daiktas buvo ne kažkoks laikrodis, telefonas ar batas, o veidrodis. Pamenate tą universalų vaizdinės informacijos paieškos įrankį, kuriuo noriai naudojosi piktoji karalienė iš pasakos apie Snieguolę ir septynis nykštukus? Tai, va – Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (VTDK) kūrėjams pavyko ne tik atkurti pasakoje aprašytą technologiją, bet ir suteikti veidrodėliui papildomų kamufliažo funkcijų. Lieka tikėtis, kad piktoji karalienė jo neįpirks…


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Itin efektingai atrodančio daikto idėja nėra tokia jau sudėtinga. Išmanusis veidrodis tuo metu, kai niekas prie jo neprieina, atrodo tiesiog kaip siena, prie kurios jis pritvirtintas. Priėjus žmogui jis virsta veidrodžiu, o norint, labai nesunku jį paversti informacijos ieškančiu kompiuteriu ir t. t.

Veidrodį mėnesį kūrė septyni žmonės. Trys dėstytojai ir keturi studentai – du būsimieji interjero dizaineriai, vienas programuotojas ir vienas elektrotechnikos specialistas.

„Mintis sukurti išmanųjį veidrodį mums kirbėjo jau seniai, o šiemet ėmėmės realių veiksmų. Kolegijoje daug dėmesio skiriama moderniosioms technologijoms, trinančioms ribas tarp skirtingų sričių ir leidžiančioms suderinti tokius, atrodo, skirtingus dalykus kaip baldų dizainas ir programavimas. Todėl norėjome nustebinti visą Lietuvą parodydami, kad technologinės inovacijos gali rastis ir ne Silicio slėnyje, o Vilniuje“, – kalbėjo vienas projekto „Išmanusis veidrodis“ iniciatorių VTDK dėstytojas, dizaineris Jaroslavas Daveika.

Jo teigimu, nors iš pirmo žvilgsnio veidrodžio technologijos pribloškia daugelį, jį sukurti nebuvo ypač sunku.

„Veidrodyje esantys davikliai nuolat stebi aplinką. Tol, kol arti nėra jokio žmogaus, veidrodis nesiskiria nuo sienos, ant kurios yra pritaisytas. Žmogui priėjus arčiau jis tampa veidrodžiu. Ir tai dar ne viskas: išmanusis veidrodis gali tapti savotišku sieniniu kompiuteriu. Asmens pageidavimu galima suprogramuoti, kad veidrodis realiu laiku transliuotų naujienas, valiutų kursus, svarbiausius dienos įvykius ir visa kita, ką tik galima rasti internete. Veidrodis prie interneto jungiamas „Wi-Fi“ ryšiu arba tiesiog laidu“, – sakė J. Daveika.

Jis pažymėjo, kad išmaniojo būsto koncepcija pasaulyje vis labiau populiarėja, tad kuriant išmanųjį veidrodį norėta parodyti, kad Lietuvos studentai žengia koja kojon su globaliomis tendencijomis.

„Netrukus tokio tipo technologijos atsiras daugelio mūsų balduose ir taps tokios pat įprastos kaip mikrobangų krosnelės ar automatinis šildymo reguliavimas. Todėl kolegijoje ir siekiame tiesti tiltus tarp baldų dizainerių ir inžinierių technikų, nes šios sritys vis dažniau susitinka“, – teigė dizaineris.

Išmanusis veidrodis pirmąkart viešai buvo pademonstruotas kovo pabaigoje baldų dizaino parodoje „Baldai 2015“ ir sulaukė išskirtinio lankytojų dėmesio.

„Žmonės aktyviai domėjosi veidrodžiu, daugelį stebino, kad technologijų pažanga transformuoja ir tokius, atrodo, įprastus dalykus. Dažnai klausdavo, kada tokie veidrodžiai atsiras lietuvių namuose“, – pasakojo parodoje dalyvavusi VTDK antro kurso studentė, viena „Išmaniojo veidrodžio“ projekto dalyvių Jovita Laimutytė.

Beje, tas laikas, kai tokį veidrodį galėsime įsigyti, gali ateiti net greičiau, negu daugeliui atrodo. J. Daveika išdavė, kad verslas susidomėjo unikaliu VTDK studentų ir dėstytojų kūriniu.

Dabar lieka kažkaip užtikrinti, kad jo pirmiausia nenusipirktų piktoji karalienė. Nes vėl prikrės nesąmonių, gavusi sąžiningą atsakymą į klausimą: „Veidrodėli, veidrodėli, kas pasaulyje gražiausia?..“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai (1)