Saulės elementai keliuose: įkvepiantys pirmojo pusmečio rezultatai  (6)

Praėjusiais metais pasaulio žiniasklaida rašė apie Nyderlandus, kuomet ten buvo sukurtas pirmąsis dviračių kelias iš saulės kolektorių, galintis generuoti elektros energiją. Praėjus pusmečiui nuo tako sukūrimo paskelbta, kad takas leido sugeneruoti daugiau energijos, nei tikėtasi.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-05-14 Saulės elementai keliuose: įkvepiantys pirmojo pusmečio rezultatai  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Inžinieriai sako, kad 70 metrų ilgio dviračių takas sugeneravo 3000 kWh – tiek energijos pakanka elektra metams aprūpinti mažą namų ūkį.

„Jeigu visa tai paverstume į „metinį derlių“, mes tikėtumėmės 70 kwh iš kvadratinio metro per metus“, – sakė vienas projekto sumanytojų dalyvių Stenas de Witas. Galima tik įsivaizduoti, kiek potencialo turėtų toks takas, jei juo padengtume visus kelius.

Krommenie miestelis Amsterdame tapo pirmuoju pasaulyje, kuriame įdiegtas tokio tipo dviračių takas.

Ant Nyderlandų dviračių tako naudojami saulės kolektoriai yra suspausti tarp stiklo, silicio gumos ir betono ir yra gana tvirti, kad išlaikytų 12 tonų sveriančias gaisrines ir nepatirtų jokios žalos.

Kiekvienas kolektoriaus skydelis jungiamas prie išmanaus matuoklio, kuris optimizuoja energiją ir ją skirsto gatvės apšvietimui ar elektrinei.

Inžinieriai penkerius metus siekė padaryti sistemą patvaria. Jeigu vienas skydelis sugenda, yra purvinas arba pavėsyje, jis paprasčiausiai išsijungia.

Daugiau nei 150 tūkst. dviratininkų važiavo keliu ir jie pamatė iš esmės vieną trūkumą – nedidelė dalis iš dangos, kuri sukimba su paviršiumi, sutrūkinėjo dėl temperatūros svyravimų.

Dabar dirbama, siekiant sutvarkyti įtrūkimus.

„SolarRoad“ teigia, kad danga iš saulės kolektorių turėtų laikyti maždaug dvidešimtmetį – maždaug tiek, kiek laiko ant stogų esantys saulės kolektoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(51)
(1)
(50)

Komentarai (6)