Perversmas jau čia pat: telefono bateriją greitai pakeis revoliucinės technologijos  (3)

Silpniausia šiuolaikinių technologijų dalis – energijos akumuliatorius. Nors mokslininkai jau sukūrė ir šlapimu, ir vandeniu, ir net nuo trinties į odą įkraunamus akumuliatorius, telefonas kišenėje kaip išsikrauna nesulaukus vakaro, taip išsikrauna. Vis dėlto, „Samsung“ tvirtina, kad netrukus jis veiks bent dvigubai ilgiau, o „StoreDot“ – kad įsikraus šimtąkart greičiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, taip, Billo Gateso fondo finansuojamoje Bristolio robotikos laboratorijoje dar 2013 m. buvo sukurtos baterijos, kurias galima įkrauti žmogaus šlapimu. Tik, atrodo, nėra tiek daug norinčiųjų atsarginį akumuliatorių kišenėje keisti į šlapimo butelį, tad kol kas galime ramiai kelti telefoną prie ausies.

Mūsų oda, nors ir sukaupia tiek krūvio, kad galima įžiebti LED lemputę tiesiog spragtelėjus pirštais, kol kas dar nepakeis nei ličio, nei elektrolito. Tiesa, tyrimai šioje srityje teikia vilčių, kad ateityje išmanųjį laikrodį krausime trindami jo apyrankę į riešą. Tik neaišku, ar tai džiugina.

Taigi grįžkime prie realiai artimiausiu metu veiksiančių projektų.

Vienas jų, kurį sukūrė Izraelio kompanija „StoreDot“, labai sparčiai virsta kūnu. Kompanijos sukurta technologija leidžia standartinį išmaniojo telefono akumuliatorių įkrauti per 30 sekundžių.

Skamba fantastiškai. Tačiau techninis kompanijos direktorius yra profesorius Simonas Litsynas, žmogus iš esmės sukūręs SD atminties kortelę, tad galime būti tikri – tai realu.

Jų siūlomos „Flash“ baterijos turėtų mus pasiekti 2017 m. Tačiau greitas įkrovimas bus kur kas svarbesnis elektromobiliams, be to, jie nepailgintų nei telefono baterijos gyvenimo, nei veikimo įkrovus laiko.

O štai „Samsung“ inžinierių sukurtas telefono akumuliatorius, būdamas visiškai tokio pat dydžio, kaip dabartinis, tiesiog talpins dvigubai daugiau energijos. „Business Korea“ pranešė, kad to pasiekti pavyko pakeitus dabartinėse baterijose naudojamą grafitinį katodą katodu, pagamintu iš grafenu dengto silicio.

Taigi netrukus telefonus krausime kas antrą naktį, o nešiojamasis kompiuteris virs… dar labiau nešiojamuoju.

Tiesa, sąvoka „netrukus“ šiek tiek reliatyvi – inžinieriai sako, kad teks dar luktelėti bent porą metų. Reikia užtikrinti, kad naujos baterijos būtų saugios, ištvertų tūkstančius įkrovimo ciklų ir nekainuotų daugiau negu pats telefonas. Na, bet „Samsung“ ne kartą įrodė, kad moka paversti idėjas kūnu. O jau paskui ją tikrai nusipirks ir „Apple“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(86)
(3)
(83)

Komentarai (3)