Viso gero, suskilę ekranai! Ateityje sudužę telefonai mokės susitaisyti patys  (1)

Gali būti, kad sparčiai artėjame prie nesunaikinamų telefonų. Prancūzijos fizikas Ludwikas Leibleris laimėjo šių metų Europos patentų biuro Išradėjų apdovanojimus, pristatęs naują savo atrastą polimerą, pavadintą vitrimersu, kuris turi stiklo savybių ir gali pats susitaisyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia technologija ateityje galėtų būti panaudota kuriant savaime susitaisančius ekranus telefonuose.

L.Leibleris atrado naująją medžiagą sudėjęs dvi skirtingas medžiagas į vieną „supermolekulinę“, kurios cheminiai ryšiai nėra kieti ir amžini, bet turi dinaminę pusiausvyrą, rašo CNN.

Būtent dėl šios priežasties vitrimersas yra tvirtas, tačiau kartu gali būti ir modifikuojamas, o tai leistų plastikui keisti formą iš kieto į lankstų pasikeitus temperatūrai.

Tikėtina, kad gamyboje pritaikius šį savaime susitaisantį plastiką, sudužę telefonų ir planšečių stiklai taptų praeities dalyku. Tiesa, iki galutinio technologijos išvystymo dar turi praeiti laiko ir kol kas galutinai neaišku, ar vitrimersas pasieks vartotojus.

„Mes manome, kad pirmiausiai ši technologija būtų pritaikyta transporto sektoriuje – mašinose ir lėktuvuose“, – sakė L.Leibleris.

Tai ne pirmas išradimas, kurio tikslas apsaugoti įrenginius nuo gedimų. 2014 m. „Apple“ užpatentavo technologiją, kuri gali „nujausti“, kada telefonas pradeda kristi ir apkeičia vidinius įrenginio komponentus, kad pakeistų masės centrą ir tokiu būdu sumažintų potencialią žalą.

Praėjusių metų liepos mėnesį „Apple“ taip pat gavo patentą stiklui, kuris nedūžta ir nesusibraižo net su aštriais objektais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (1)