Baltijos dugną tyrinėję mokslininkai aptiko paslaptingą laivą skenduolį  (2)

Neseniai katastrofą patyrusio orlaivio An-2 pakėlimo operacijoje dalyvavusio Klaipėdos universiteto mokslinio laivo „Mintis“ įgulai teko išgyventi ir saldų atradimo jausmą. Mokslininkai ekspedicijos metu rado didžiulį nuskendusį laivą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltijos vandenis mokslininkai šukavo visai ne laivo ieškodami. Tiriamas buvo jūras dugnas ir ekosistema. Tačiau į laive sumontuotos aparatūros akiratį pateko neįtikėtinas radinys – laivas skenduolis.

„Tai greičiausiai krovininis laivas. Jis yra maždaug 100 m ilgio ir guli apie 60 m gylyje. Iš padarytų nuotraukų sunku spręsti, koks tai laivas ir kokia jo būklė. Matome tik tiek, kad pažeistas jo bortas“, – radinio nuotraukas vertino „Minties" mokslininkas, asociacijos "Baltijos slėnis" direktorius Nerijus Blažauskas.

Pasak mokslininko, laivas yra Lietuvos vandenyse, netoli sienos su Rusija. Tai greičiausiai XX a. krovininis laivas.

„Istorikai sako, kad ten netoli buvo minų bazė. Gali būti, kad šitas laivas gabeno bombas ar kokį kitą slaptą krovinį“, – svarstė N.Blažauskas.

Aptikti laivą skenduolį mokslininkams padėjo modernus daugiaspindulinis echolotas. Pasitelktas buvo ir sonaras – prietaisas, kuris garso bangomis sukuria didelio ploto jūros dugno nuotraukas.

Kol kas tik šiais prietaisais užfiksuotą laivą ilgainiui ketinama nufilmuoti ir povandenine įranga. Iškelti laivo mokslininkai neketina.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Laura Sėlenienė
(40)
(3)
(37)

Komentarai (2)