Mokslininkai skelbia karą sukčiams: sukūrė technologiją, kurios nepavyks suklastoti  (0)

Mokslininkai rado būdą, kaip užkirsti kelią banknotų, dokumentų, banko kortelių ir net tapatybės kortelių klastojimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis šiuolaikinių dokumentų turi hologramas, kurios padeda užtikrinti dokumento saugumą. Paprastai jas būna sudėtinga suklastoti už optikos laboratorijos ribų, rašo futurity.org. Nors tiksliai atkartoti hologramą yra itin sunku, skubios patikros metu gali praslysti panaši, vaivorykštės spalvomis žėrinti klastotė, kurią galima sukurti pasitelkus pigmentų mišinį ir pagrindą.

Naujoji technologija orientuota į aukštesnio lygio saugumo priemones, o ne gatvės lygio klastojimą. Singapūro nacionalinio universiteto komanda sukūrė „itin talpų nano fotonų filtrą“ – unikalią priemonę, galinčią inkorporuoti daugiau kaip 34 tūkst. nano skylučių (maždaug 300 nm skersmens), atsitiktinai pasiskirsčiusių ant jos paviršiaus.

Šis bruožas leidžia daug pikselių turintį, aukštos kokybės holografinį vaizdą išvysti kontroliuojamoje padėtyje.

„Itin apsaugota virtuali informacija saugoma šių nano skylučių rinkinyje ir ją galima išgauti ir perskaityti tik tam tikru atstumu, kai naudojamas specialus, poliarizuotas apšvietimas“, - aiškino profesorius Qiu Chang Wei iš Singapūro nacionalinio universiteto. - Mūsų prietaisas gali būti pritaikytas tam tikriems matams (pavyzdžiui, dvimačiams arba trimačiams), pagal poreikį galima pasirinkti vaizdo rodymo atstumą, poliarizaciją ir bangų ilgį“.

Šios komandos naujoji technologija gali atverti naują optinį kelią sau lygių neturinčiai nano lygio precizikai.

„Norėtume, kad mūsų sistema būtų tvirtesnė, siekiame sukurti daugybinius holografinius vaizdus keliose atvaizdavimo plokštumose, nuo bangų ilgio ar poliarizacijos priklausančius trimačius vaizdus, turinčius daugiau pikselių, ir kitas pritaikymo galimybes, kurios būtų įmanomos dėl tokio didžiulio kiekio nano skylučių apdorojimo“, - teigė Qiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (0)