Japonai džiūgauja – jiems pagaliau leista šokti  (2)

Japonai klubų mėgėjai labai džiaugiasi, nes pagaliau galės šokti kur tik nori ir kiek geidžia. Šalies valdžia panaikino 67 metus taikytą draudimą šokti viešojoje vietoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol Japonijoje galiojęs įstatymas draudė viešai šokti, nebent šokių vieta turi specialų valdžios leidimą. Tačiau net ir ten, kur šokti buvo leidžiama, visos linksmybės turėdavo būti nutraukiamos vidurnaktį. Toks įstatymas įsigaliojo po Antrojo pasaulinio karo stengiantis sumažinti šokių salių skaičių. Jose tuo metu klestėjo prostitucija.

Tiesa, XX a. pabaigoje policininkai ėmė žiūrėti į šį draudimą pro pirštus. Pareigūnai nebebaudė tų, kurie šoko po vidurnakčio.

Vis dėlto jau šio amžiaus pradžioje šalį pradėjo krėsti su narkotikais susiję garsenybių skandalai, naktiniuose klubuose vykdavo muštynės, todėl valdžia nutarė atnaujinti įstatymo taikymą ir policija vėl ėmėsi naktinių klubų reidų.

Nuo šiol šalies naktinių klubų mėgėjai galės vėl linksmintis be baimės. Garsus Japonijos muzikantas Ryuichi Sakamoto organizavo įstatymo panaikinimo kampaniją ir jo parengta peticija sulaukė 150 tūkst. piliečių balsų. To užteko, kad praėjusią savaitę būtų patvirtintas įstatymo panaikinimas. Tiesa, šokėjams teks dar palūkėti – laisvai šokti viešosiose vietose ir po vidurnakčio japonai galės tik nuo 2016-ųjų.

Manoma, kad panaikinti įstatymą paskatino ir 2020 m. Japonijoje vyksiančios vasaros olimpinės žaidynės. Valdžia stengiasi, kad iš viso pasaulio į šalį suplūdę žmonės galėtų nevaržomi linksmintis ir čia išleistų kuo daugiau pinigų.

Tiesa, Japonija nėra vienintelė demokratinė pasaulio valstybė, kurioje galiojo su šokiais susijęs draudimas. Švedijoje draudžiami „spontaniški šokiai“, o klubų ir barų savininkai, neturintys specialaus leidimo šokiams, baudžiami, jei po jų stogu kas nors ima šokti.

Šįmet kovo mėnesį politikai norėjo draudimą panaikinti, tačiau daugumos pritarimo įstatymo pataisa nesulaukė. Tad švedams vis dar reikia valdžios leidimo, jei išgirdę ritmą jie nori pajudinti klubus. („The Independent“, LR)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (2)