Perspėjimas: asmenukė Barselonoje gali kainuoti tūkstančius eurų  (5)

Į Ispaniją vykstantys lietuviai turėtų saugotis telefonų vagių, ypač – darydamiesi asmenukes. Sukčiai rado naują būdą pasipelnyti iš vogtų SIM kortelių ir pridaryti nuostolių keliautojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavogę telefoną ir ištraukę SIM kortelę, sukčiai panaudoja specialų įrenginį, kuris vienu metu atlieka dešimtis skambučių į įvairias pasaulio šalis arba padidinto tarifo numerius. Nuostoliai gali siekti kelis šimtus eurų, priklausomai nuo kliento pasirinkto kredito limito.

Šis sukčiavimo būdas labiausiai paplitęs Barselonoje, bet pasitaiko ir kituose Ispanijos regionuose, rečiau – kitose šalyse.

„Praradus telefoną, būtina iš karto skambinti savo operatoriui ir blokuoti SIM kortelę. Tai – pats efektyviausias būdas išvengti nuostolių. Kartais žmonės nuotoliniu būdu blokuoja patį išmanųjį telefoną. Deja, tai nepadeda – sukčiavimui panaudojami ne telefonai, o SIM kortelės“, – sakė Remigija Mikolaitienė, „Tele2“ kompanijos kredito procedūrų kontrolierė.

Pasak jos, apvogtas žmogus nukenčia net tris kartus. Pirmiausia, telefono praradimas sukelia daug nepatogumų kelionėje, ypač jei telefone saugoma svarbios informacijos ir kelionės nuotraukų. Antra, skausmingi būna paties telefono praradimo nuostoliai, kurie gali siekti ir iki 800 eurų.

Galiausiai, grįžęs į Lietuvą žmogus sužino apie netikėtas išlaidas iki kelių šimtų eurų dėl sukčių skambučių į užsienio šalis bei padidinto tarifo numerius. Viską sudėjus, telefono vagystės ir išnaudoto kredito limito nuostoliai gali viršyti ir 1000 eurų.

Telefonų vagystės dažniausiai nutinka savaitgaliais arba vėlyvu paros metu. Pavojingiausios vietos – restoranai, naktiniai klubai, paplūdimiai, turistų lankomi kultūriniai objektai ir kitos žmonių susibūrimo vietos. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad pastaruoju metu žmonės telefonus praranda darydami asmenukes turistų lankomose vietose.

„Padaugėjo atvejų, kai telefonai pavagiami darantis grupines asmenukes – nuotraukai pozuojantys žmonės nepastebi, kaip iš kišenių ištraukiami jų mobilieji telefonai. Vis dažniau girdime istorijas, kad keliautojai taip praranda ne tik telefonus, bet ir pinigines, rankines“, – pasakojo R. Mikolaitienė.

Primename: nepriklausomai nuo šalies, vietos ar paros laiko, pametus telefoną arba įtariant, kad jis buvo pavogtas, būtina nedelsiant kreiptis į operatorių ir blokuoti SIM kortelę. Tokia pareiga numatyta ir ryšio paslaugų teikimo sutartyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(8)
(13)

Komentarai (5)