10 šalių, turinčių didžiausias naftos atsargas  (7)

Naudodamasis duomenimis, kuriuos pateikė „Barclays“ žaliavų rinkos analitikas Michaelas Cohenas, „The Business Insider“ sudarė dešimtuką šalių, turinčių didžiausias naftos atsargas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

  1. 10. Nigerija
  2. Patvirtintos naftos atsargos (bareliais): 37,14 mlrd.

    Nafta yra pagrindinis Nigerijos pajamų šaltinis nuo aštuntojo praėjusio amžiaus dešimtmečio. Dėl to pernai kritusios naftos kainos šaliai labai pakenkė. O dabar Nigerija dar ir turės papildomai konkuruoti su į rinką grįžtančiu Iranu.
  3. 9. Libija
  4. Patvirtintos naftos atsargos (bareliais): 48,47 mlrd.

    Libijos ekonomika yra beveik visiškai priklausoma nuo energetikos sektoriaus. Naftos ir dujų pardavimai šalyje pernai smarkiai sumažėjo dėl protestų šalies naftos uostuose.
  5. 8. Rusija
  6. Patvirtintos naftos atsargos (bareliais): 80 mlrd.

    Nors Maskva gaus geopolitinės naudos iš susitarimo su Iranu, iranietiškos naftos grįžimas į rinką yra bloga naujiena Rusijai, nes Teheranas gali pretenduoti į vieną iš Rusijos europinių rinkų. „Iranas konkuruos su Rusija Europoje“, – naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė „Citigroup“ atstovas Edas Morse'as.
  7. 7. Jungtiniai Arabų Emyratai
  8. Patvirtintos naftos atsargos (bareliais): 97,8 mlrd.

    Jungtiniai Arabų Emyratai yra dar viena valstybė, priklausoma nuo energijos, kuri modernizavosi po to, kai prieš daugiau nei 30 metų ši buvo rasta „juodojo aukso“. Po naftos kainų smukimo 2014, JAE – viena iš daugiausia naftos išgaunančių OPEC narių – išgauna rekordinį kiekį naftos.
  9. 6. Kuveitas.
  10. Patvirtintos naftos atsargos (bareliais): 104 mlrd.

    Naftai tenka daugiau nei pusė Kuveito BVP. Šalis planuoja iki 2020 metų naftos gavybą padidinti iki 4 mln. barelių per parą. Po to, kai 2012 metais Iranui buvo įvestos sankcijos, Kuveitas ir Saudo Arabija perėmė didžiąją dalį Teherano „Azijos rinkos“.
  11. 5. Irakas
  12. Patvirtintos naftos atsargos (bareliais): 140,3 mlrd.

    Irako ekonomika didžiąja dalimi yra priklausoma nuo naftos. Tad nenuostabu, kad pernai smarkiai atpigus naftai, šalies pajamos sumažėjo 30 proc. Šiemet Irakas yra viena daugiausia naftos išgaunančių OPEC narių.
  13. 4. Iranas
  14. Patvirtintos naftos atsargos (bareliais): 157,3 mlrd.

    Irano grįžimo į naftos rinką poveikį šiuo metu sunku prognozuoti. Analitikai mano, kad Irano grįžimas gali paskatinti naftos pigimą. Be to, gali padidėti įtampa tarp Irano ir Saudo Arabijos bei Irano ir Rusijos.
  15. 3. Kanada
  16. Patvirtintos naftos atsargos (bareliais): 173,2 mlrd.

    Kanada didžiąją dalį eksportuoja į JAV ir Europą. Verta paminėti, kad šalis yra didžiausia užsieninė naftos tiekėja JAV.
  17. 2. Saudo Arabija
  18. Patvirtintos naftos atsargos (bareliais): 268,4 mlrd.

    Saudo Arabija pernai buvo svarbi žaidėja pasaulinėje naftos rinkoje. Ji buvo iš tų OPEC narių, kurios atsisakė sumažinti naftos kainas. Be to, Iranas nori „padvigubinti naftos eksportą iš karto po to, kai jai bus panaikintos sankcijos, ir ragina kitas OPEC nares sugrąžinti kartelio kvotų sistemą“, kas gali gerokai pagadinti reikalus Saudo Arabijai.
  19. 1. Venesuela
  20. Patvirtintos naftos atsargos (bareliais): 297,7 mlrd.

    „Venesuela išlieka itin priklausoma nuo naftos pajamų. Naftai tenka maždaug 96 proc. Venesuelos eksporto pajamų, maždaug 40 proc. biudžeto pajamų ir 11 proc. BVP“, – teigiama leidinyje „CIA Factbook“. Praėjusių metų pabaigoje kritus naftos kainoms, o taip pat šalyje prasidėjus recesijai, Venesuelos ekonomika smuko. Dabar Venesuela ieško sąjungininkų už OPEC ribų, kad stabilizuotų naftos kainas.


    Pasidalinkite su draugais
    Aut. teisės: delfi.lt
    (28)
    (1)
    (27)

    Komentarai (7)