Irakas pasirengė užtvindyti rinką nafta  (31)

Irakas planuoja birželį padidinti naftos tiekimo į rinką apimtis iki rekordinių 3,75 mln barelių per parą. Tai liudija, kad OPEC ir toliau agresyviai stums iš rinkos JAV skalūnų naftos kompanijas


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

​Irakas ketina padidinti žalios naftos tiekimą eksportui 26%, arba 800 tūkst. barelių, rodo būsimo mėnesio Irako tiekimo grafikas, praneša Bloomberg. Palyginimui, tai daugiau, nei dabar rinkai pateikia kitas kartelio narys – Kataras. Ir žymiai daugiau, nei OPEC gavybos augimas balandį, lyginant su kovu (18 tūkst. barelių per parą).

Gavybos planai ne visada realizuojami 100%, tačiau jie rodo tai, kas gali nutikti. Eiliniame kaspusmetiniame OPEC šalių susitikime, planuojamame birželio 5 d., laukiama, kad jo dalyviai, kolektyvinės naftos gamybos kvotos nepakeis – 30 mln barelių per parą. Kvota – popierinis orientyras, realiai kartelis išgauna daugiau (30,84 mln bar. balandį) ir gali išgauti dar daugiau, jei Irakas didins tiekimą.

Balandį Irakas per parą eksportuodavo beveik po 3,1 mln brl. naftos – rekordinis lygis. Irakas eksportuoja apie 90% išgaunamos naftos.

Dabar Irakas naftos eksportą augina dviem kryptimis – iš šiitiškųjų pietų, kur veikia tokios kompanijos, kaip BP ir Royal Dutch Shell, ir iš šiaurės, iš irakiškojo Kurdistano, kurio vyriausybė pernai iškovojo Bagdado sutikimą savarankiškam produkto tiekimui.

Pernai Irakas vidutiniškai išgaudavo 3,3 mln brl/parą. – maksimumą nuo 1979 metų Bloomberg duomenimis. iki 2018 metų šalis planuoja šį rodiklį padidinti iki 6 mln brl.

OPEC nenorą mažinti gavybos kvotas lemia siekis išstumti iš iš rinkos amerikietiškas skalūnų naftos kompanijas, padarant jų darbą nerentabilia. Skalūnų naftos gavybos lėtėjimą kartelis užfiksavo dar vasarį. OPEC strategija iš dalies veikia, kaip patvirtino Tarptautinės energetikos agentūros gegužės ataskaita. Tačiau OPEC kova už rinkos dalį su kartelyje nedalyvaujančiomis valstybėmis tik prasideda, sakoma pranešime.

Žemų kainų sąlygomis amerikiečių kompanijos iš patvirtintų atsargų gali nurašyti iki 5,4 mlrd brl. naftos ir dujų kondensato iš neatrastų radimviečių, pranešė Bloomberg praeitą savaitę.

Naujiena apie Irako planus didinti naftos tiekimą padidino spaudimą pasaulinėms kainoms, kurios nuo antradienio ženkliai mažėja. Brent nafta nuo dienos pradžios atpigo 2,73 %, iki 63,73 $/br., WTI – 2,53 %, iki 58,21 $ (18:55).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(43)
(0)
(43)

Komentarai (31)