Kinų mokslininkai sugalvojo, kaip milijonus kartų padidinti ekranų raišką  (10)

Kinijos mokslininkai tvirtina sugalvoję, kaip ekranų raišką galima būtų padidinti taip, kad ji milijonus kartų aplenktų iPhone“ ekranus, rašo businessinsider.com.au, cituodamas „South China Morning Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinų leidinyje rašoma, kad šios šalies mokslininkai suderino šešis skirtingus retuosius žemės metalus ir paveikė jų derinį lazeriu. Rezultatas – pilnas regimos šviesos spektras. Savo eksperimento rezultatus mokslininkai aprašė recenzuojamame leidinyje „Angewandte Chemie“.

Dabartiniuose „Apple“ naudojamuose „retina“ ekranuose atskirų vaizdo taškų tankis colyje (dpi) yra apie 300. Naujo tipo ekranuose šis rodiklis teoriškai galėtų siekti net 850 milijonų.

Tiesa, nereikėtų tikėtis, kad telefonus su šios technologijos ekranais išvysime jau kitais metais, įspėja tyrimo pagrindinis autorius, prof. Zhangas Zhongpingas.

„Taškai yra tik viena ekranų technologijų pusė. Kai mažėja taškai, reikia kad ir lazerio spinduliai smarkiai susiaurėtų. Lazerio spindulių generavimas ir valdymas nano-masteliu yra dar neišspręsta užduotis“, – teigia mokslininkas.

Dabartiniai televizorių plazminiai ir LED ekranai regimų spalvų spektrą atkuria maišant raudoną, žalią ir mėlyną spalvas. Tuo tarpu viso spalvų spektro atkūrimas be spalvų maišymo ar filtravimo iki šiol buvo nepasiekiamas rezultatas.

Naujuose retųjų žemių metalų ekranuose kiekvienas ekrano taškas yra tarsi mažas šešiasluoksnis rutuliukas, kurį paveikus lazerio spinduliu galima išgauti įvairiausias spalvas.

„Sunkiausias iššūkis – atrasti tinkamą retųjų žemės metalų kombinaciją ir kontroliuot tikslią šios kombinacijos sudėtį“, – sakė Z. Zhongpingas.

„Ne toks elementas ar šiek tiek kitokia elementų proporcija nebeleistų išgauti grynos baltos šviesos, kuri yra atskaitos taškas, nuo kurio vertinamas ekrano technologijos efektyvumas“, – sakė mokslininkas.

Dabartinės retųjų žemės metalų kombinacijos, kurią potencialiai būtų galima realizuoti chemijos gamyklose ir perkelti į ekranų gamyklas, paieškos truko trejus metus. Tiesa, Z. Zhongpingas įspėja: šios technologijos ekranai gali būti ganėtinai brangūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai (10)