Dar viena futuristinė idėja tampa realybe: praeiviams virš galvų ims šokinėti tigrai, banginiai ir kiti vaizdai  (0)

„Eurostars“ programa, finansuojama iš „Horizon 2020” programos, finansuoja mažas ir vidutines firmas, kuriančias inovatyvius produktus. Jai skirta 1 milijardas eurų. Austrų firma „TriLite Technologies“, pasinaudojusi „Eurostars“ programa, sukūrė naują technologiją erdvinių vaizdų (3D) demonstravimui be ekranų dieną ar naktį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl jau netrukus didmiesčių gatvėse praeiviai galės pamatyti staiga iššokusį virš galvų tigrą, banginį ar kitą vaizdą. Skaitmeninės technologijos lazeriais ir mikroveidrodžiais sukuria erdvinius vaizdus be stiklinių ekranų. Tokia technologija ypač naudinga įvykių demonstravimui ir reklamai didelėse žmonių sambūrio vietose.

Firmos įkūrėjas Ferdinandas Saint Julienas mano, kad greitai tokie erdviniai vaizdai taps įprasti. Erdvinius vaizdus mes matome todėl, kad viena akis sukuria truputį kitokios perspektyvos vaizdą nei kita akis, o smegenys sujungia abu vaizdus į vieną erdvinį – stereoskopinį vaizdą. Kino teatruose iki šiol erdvinius vaizdus galėjome pamatyti tik su specialiais akiniais.

Spalvotus erdvinius vaizdus sudaro tūkstančiai vaizdo elementų (pikselių), kuriuos kuria trys raudonos, mėlynos ir žalios spalvos lazeriai ir mikroveidrodžiai. Technologija naudoja mikroveidrodį vaizdo informacijos apžvelgimui žmonių matymo lauke. Kiekviena akis gauna truputį skirtingus vaizdus, todėl matome erdvinį vaizdą. Vaizdo elementai taip sinchronizuojami, kad jie gali perteikti erdvinę (3D) informaciją daugeliui žiūrovų.

Be stiklo ekranų galima generuoti ne tik 3D vaizdus, bet ir skirtingus vaizdus žmonėms, stovintiems skirtingose vietose. Todėl žmonės, išeinantys iš parduotuvės gali matyti prekių reklamą bestikliame ekrane, o išeinantys iš kino salės matyti kito filmo anonsą.

Informaciją žiūrovams galima nukreipti bet kur iki 70 metrų atstumu nuo bestiklio ekrano. Toliau matosi tik dvimatis vaizdas. Manoma, kad greitai erdvinę informaciją matysime gatvėse ir keliuose. Galima parodyti skirtingą informaciją skirtingomis juostomis judantiems automobiliams apie, pavyzdžiui, spūstis kelyje ar avarijas.

Tikimasi, kad ši technologija rinkoje pasirodys jau ateinančiais metais. Kaip ir kitos technologijos, ji ateis ir į Lietuvą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Jonas Grigas
(19)
(0)
(19)

Komentarai (0)