Būna ir taip: oro pajėgos kažkur "praganė" kovinio sraigtasparnio raketą  (2)

Gal kas nors netyčia radote gatvėje ar pievoje besivoliojančią raketą? 1,6 metro ilgio ir 50 kg svorio? Ją kažkur pametė JAV 10-osios kalnų divizijos 10-osios karinės aviacijos brigados sraigtasparnis AH-64D "Apache".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Ji taip ir nebuvo rasta", - pranešė Fort Drumo karinės bazės atstovė spaudai Julie Halpin.

Ji – tai kovinio sraigtasparnio raketa M36. Tokia raketa yra mokomoji oras-žemė tipo raketos "AGM-114 Hellfire" versija. Jomis ginkluoti tiek kariniai sraigtasparniai "Apache", tiek bepiločiai orlaiviai (pvz., "Predator"). Kaip tik tokios (laimė, mokomosios) raketos neberanda minėtos brigados kariai. Raketos pasigesta po mokomųjų pratybų šiaurinėje Niujorko valstijos (JAV) dalyje.

Sraigtasparnis skrido į aviacijos šou Stiuarto tarptautiniame oro uoste. Jis gabeno ir mokomąją raketą, kurią ketinta pademonstruoti žiūrovams. Tačiau beveik 50 kg svorio ir 1,6 metro ilgio raketa savo tikslo taip ir nepasiekė.

Mokomoji raketa yra "tuščia" ir beveik nekelia pavojaus – žinoma, jei tik neatsidursite jos kritimo vietoje ir ji neatsitrenks į jus. Raketa yra be kovinio užtaiso, be sprogmenų. Maža to, ji net ir neskrenda – tik krenta, nes neturi variklio. Jos paskirtis – savo forma ir svoriu imituoti tikrą raketą, kad pilotai galėtų įgyti praktikos skraidydami su sunkesniu ginkluotu sraigtasparniu.

Fort Drum bazės kariūnai nespėlioja, kur galėjo nukristi raketa M36, ant kurios korpuso išpurkštas pavadinimas "U.S. Army" (liet. – JAV kariuomenė). Tiesa, karinės pajėgos praėjusį penktadienį pradėjo raketos paieškas – "Apache" skrydžio maršrutu praskrido kiti sraigtasparniai. Tačiau atstovė spaudai pranešė, kad raketos nepavyko rasti.

Kaip sraigtasparnio ekipažas "praganė" raketa, dar aiškinamasi. Galimos priežastys – nuo žmogiškojo faktoriaus (piloto klaidos) iki mokomojo ginklo gedimo. Neatmestinas variantas (nors jis mažai tikėtinas), kad sraigtasparnis "Apache" raketą galėjo pamesti išklydęs iš savojo kurso.

Sraigtasparnio piloto teigimu, skrydžio metu pastebėti, kad pametei raketą, yra "labai mažai tikėtina". Panašu, kad raketos pasigesta tik po to, kai sraigtasparnis nusileido aviacijos šventėje.

Raketos kol kas niekas taip ir nerado. Fort Drum karinė bazė kreipėsi į vietos gyventojus padėti surasti mokomąją raketą. Radusiųjų raketą ar mačiusiųjų, kur ji galėjo nukristi, prašoma skambinti į karinę bazę.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(6)
(2)

Komentarai (2)