Baigėsi 70 metų trukmės oficiali pacifistinė Japonijos politika: kariai bus siunčiami į užsienį  (7)

Japonijos parlamentas per balsavimą patvirtino įstatymą, pagal kurį šalies kariai galės būti išsiųsti kautis į užsienio šalis pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos prieš 70 metų, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balsavimas dėl Konstitucijos pataisos buvo atidėtas kelioms valandoms, pasipriešinus opozicijai. Netoli parlamento taip pat susirinko protestuotojų minia.

Didelė dalis japonų palaiko pacifistinę šalies Konstituciją, prieštaraujančią Japonijos kariuomenės kovoms užsienyje.

Nauji įstatymai numato, kad šalies kariai galės dalyvauti kariniuose veiksmuose užsienyje, kad apsaugotų savo sąjungininkes, net jei nekiltų tiesioginės grėsmės Japonijai.

Šiek tiek istorijos

Dabartinė Japonijos Konstitucija galiojo nuo 1947 metų gegužės 3 dienos. Vienas svarbiausių jos straipsnių - devintasis - sako, kad šalis ne tik atsisako suverenios teisės į karo veiksmus, bet ir įpareigoja japonus niekada nekurti sausumos pajėgų, karinio jūrų laivyno ir karinių oro pajėgų.

Šią Konstituciją japonams įteikė okupacinė JAV administracija, kuri pokario metais visais įmanomais būdais siekė išmušti jiems iš galvų bet kokį norą vėl prieš ką nors kada nors iškelti samurajaus kataną (kardą).

Oficialiai dokumentuose dabartinė Japonijos kariuomenė atrodė ne daugiau nei itin gausios karo policijos pajėgos. Tiesa, tikrovėje yra visiškai kitaip - tai visiškai normali armija, turinti ketvirtį milijono žmonių ir 50 mlrd. dolerių biudžetą (pagal didumą penktas pasaulyje).

Formaliai iki šio įstatymo įsigaliojimo, Japonijos armijos veikla turėjo apsiriboti savo teritorijos gynyba, bet iš tiesų japonų karo laivai jau kuris laikas patruliuoja piratų knibždančioje Adeno įlankoje, kariai atliko nekovines misijas Afganistane ir Irake.

Per pastaruosius 20 metų Japonijos savigynos pajėgos (JSP) dalyvavo vienuolikoje Jungtinių Tautų operacijų. Tad realiai situaciją vertinantys politikai jau seniai JSP vadina armija, nesvarbu, ar tai kam nors patinka, ar ne. Tada iš dalies dabartinis priimtas įstatymas tėra formalumas, nors ir oficialiai armijai suteikiantis dar daugiau galios ir veikimo laisvės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(41)
(5)
(36)

Komentarai (7)