Slapti nacių ginklai, turėję nulemti kitokią karo baigtį  (4)

Šiurpus ir negailestingas – toks buvo Antrasis pasaulinis karas. Tačiau jame šalys žengė naujus technologinius žingsnius, kurie, kaip tuomet tikėta, padės laimėti karą. Viena iš tokių šalių buvo Vokietija. Nors karo pabaigoje ji buvo sutriuškinta, tačiau naciai turėjo sudėtingą ir slaptą ginkluotę, kuri savo tikslo neįgyvendino – iki pergalės nenuvedė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Adolfo Hitlerio Vokietija nebuvo pajėgi šiuos technologinius ginklus pradėti gaminti masiškai. Per mažas jų kiekis jokios įtakos fronte neturėjo. Visgi jie buvo daug žadantys.

Šį rudenį minint 76-ąsias Antrojo pasaulinio karo pradžios metines žurnalas „Weapons of WWII“ siūlo susipažinti su slaptais nacių ginklais, kurie turėjo nulemti karo baigtį.

Bombonešis „Horten Ho 229“

Šis neįtikėtinas bombonešio ir reaktyvinio lėktuvo junginys turėjo nuostabius parametrus. Jis galėjo gabenti daugiau nei 900 kg sprogmenų krovinį beveik 15 kilometrų aukštyje, o jo greitis galėjo siekti iki 1000 kilometrų per valandą.

„Horten Ho 229“ turėjo du turbo variklius, kurie žymėjo reaktyvinių lėktuvų pradžią. Bombonešis buvo apginkluotas R4M tipo raketomis.

Reaktyvinis lėktuvas „Messerschmitt Me 163 Komet“

Raketomis apginkluotas reaktyvinis lėktuvas „Messerschmitt Me 163 Komet“ galėjo pasiekti daugiau nei 1100 kilometrų per valandą greitį. 1944 metų liepą per bandymus šis lėktuvas pasiekė greičio rekordą – 1130 kilometrų per valandą greitį.

Šis lėktuvas sukurtas 1930-ųjų pabaigoje, kuomet „P-51 Mustang“ lėktuvai galėjo pasiekti 700 kilometrų per valandą greitį. Tai buvo ir dovana, ir prakeiksmas naciams – „Messerschmitt Me 163 Komet“ galėjo padėti puikiai pabėgti nuo atakos, tačiau su juo buvo sunku pulti.

Antrojo pasaulinio karo metu daugiau nei 300 šio tipo lėktuvų buvo panaudoti misijose.

Mažasis tankų siaubas

Minininkas „Goliath“, kuris atrodė kaip mažas tankas, buvo tikras įprastų tankų siaubas. „Goliath“ galėjo gabenti nuo 60 iki 100 kilogramų sprogmenų ir buvo naudojamas priešo tankų naikinimui, pastatų ar tiltų griovimui.

Per Antrąjį pasaulinį karą Vokietijos armija jų turėjo apie 7000.

Raketa „Fritz X“

Iš 6 kilometrų aukščio paleista radijo bangomis valdoma raketa „Fritz X“ buvo itin pavojinga – jos skeveldros galėjo prasiskverbti net per 71 centimetro apsauginius šarvus.

„Fritz X“ sudarydavo daugiau nei 1,5 tonos sprogmenų. Ji buvo panaudota 1943 metų rugsėjį per laivų mūšį prie Romos. Tačiau viską lėmė technikos nesuderinimas – daugelis lėktuvų tiesiog negalėjo jos gabenti.

Visgi „Fritz X“ buvo pirmoji nuotolinio valdymo raketa.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(82)
(2)
(80)

Komentarai (4)